Sizce Hangisi: Öğrenci Dostu Şehirler

Sizce Hangisi: Öğrenci Dostu Şehirler

Sizce Hangisi: Öğrenci Dostu Şehirler

Üniversite için en güzel şehirhangisi sorusu henüz tercih kılavuzu yayımlanmadan gündeme gelir. İlk akla gelen yanıt ise Eskişehir. Elbette bu yanıt doğru; fakat başka birçok şehir ‘öğrenci dostu’ nitelendirmesini hak ediyor. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından yayımlanan öğrenci dostu şehirler raporu da birçok şehrin öğrenciler için iyi seçenek olabileceğinin göstergesi.

Üniversite Okumak İçin En İyi Şehirler

ÜniAr, üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yaparak Türk yükseköğretim sisteminin gelişmesine katkıda bulunan bağımsız araştırma laboratuvarıdır. ÜniAr tarafından yapılan araştırmalardan biri de öğrenci dostu üniversite şehirleri konulu rapordur. Her yıl yayımlanan bu raporda belirleyici olan kriterler;

  • Ulaşım imkânları,
  • Şehirde kendini güvende hissetme,
  • Eğlence,
  • Spor,
  • Esnafla ilişkiler,
  • Öğrencilere karşı halkın tutumu,

· Gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler ve

  • Sağlık sorunlarının çözümü şeklindedir.

2023 ÖDÜŞ (Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri) sıralamasında;

· A+ düzeyi çok yüksek memnuniyet hissedilen şehirler,

  • A yüksek memnuniyet hissedilen şehirler,
  • B memnuniyet hissedilen şehirler,

· C potansiyel olmasına rağmen memnuniyeti sağlayamayan şehirler,

  • D memnuniyetsizliği gideremeyen şehirler,

· FF memnuniyetsizliğin çok yüksek olduğu şehirler olarak belirlenmiştir.

Araştırmaya göre en iyi öğrenci şehirleri sıralaması ilk 20 şu şekildedir:

Şehir

Ortalama

Düzey

Eskişehir

91

A+

Ankara

89

A+

Çanakkale

88

A+

Aydın

87

A+

Muğla

86

A+

Antalya

85

A+

Edirne

85

A+

Samsun

85

A+

İstanbul- Asya

84

A

Manisa

84

A

İstanbul Avrupa

84

A

Tekirdağ

84

A

Mersin

84

A

İzmir

83

A

Balıkesir

82

A

Ordu

82

A

Trabzon

81

A

Bursa

80

A

Denizli

78

B

Giresun

78

B

Türkiye’deki öğrenci dostu şehirler raporuna göre ortalaması en düşük olan iki ilimiz Bingöl ve Hakkâri’dir. İlk 10’da yer alan şehirlerin öne çıkan özellikleri şu şekildedir:

1.Üniversite Caddesi Meşhur: Eskişehir

Eskişehir ilimizde Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi olmak üzere üç üniversite vardır. Bu üniversitelerin kampüsleri şehir merkezindedir. Kampüs çevresinde konaklama tesisleri olması öğrenciler için avantaj sağlar. Eskişehir’in en iyi üniversite şehirleri arasında başı çekmesinin olası diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Canlı müzik mekân mekanlarının olması,
  • Bisiklet yolunun olması,
  • Spor yapılabilecek çok sayıda alan olması,

· Üniversite caddesinde çok sayıda cafe restoran olması,

  • Tramvay ile ulaşım yapılabilmesi,
  • Kiranın öğrencilere uygun olması,

· Odunpazarı Modern Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi, Tülomsaş Müzesi gibi turistik mekanların olması.

2.Anıtkabir’ Ev Sahipliği Yapan Ankara

Ankara hem vakıf üniversitesi hem devlet üniversitesi bakımından zengin bir şehirdir. Ankara’da yaşayan öğrencilerin dinlenmek için gidebileceği doğa harikası birçok park vardır. Anıtkabir ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi gibi önemli yerler Ankara’dadır. 7. Cadde ve Tunalı Hilmi gibi sokakları, Ankara’daki öğrencilerin buluşma noktası olarak bilinir. Çevre illere ulaşma kolaylığı ve staj imkânları da şehri öğrenci dostu yapan özellikleridir.

3.Tarih Kokan Şehir: Çanakkale

Çanakkale ilimiz de üniversite okumak için en iyi şehirler arasındadır. 18 Mart Üniversitesine ev sahipliği yapan şehirde bisiklet kiralayıp kordonda tur atmak, kordon yolundaki kafelerde arkadaşlarla buluşmak gibi birçok keyifli aktivite yapılabilir. Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada’nın bulunduğu şehir, tarih kokan bir şehirdir. Mutfağı da Çanakkale’yi öğrenciler için ‘en iyi yapan’ özelliklerinden biridir.

4.Konforlu Yurtların Olduğu Bir Şehir: Aydın

Adnan Menderes Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler de listenin başındaki şehirlerde okuyan öğrenciler kadar şanslı. Nitekim Aydın, Dünya Miras Listesi’nde yer alan antik kentleri ve eşsiz plajlarıyla cennet şehirlerden biri. Aydın’da üniversitenin çevresinde birçok kafe vardır. Konaklama imkânı da dikkat çeken özelliklerinden biridir. Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, yurtların daha modern ve konforlu hale getirilmesini sağlayarak Aydın’ı daha da cezbedici hale getirmiştir.

5.Mavi Yeşil Şehir: Muğla

Üniversite dostu şehirler listesinin beşinci sırasında yer alan Muğla’da devlet üniversitesi olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi vardır. Şehirde barınma ihtiyacının karşılanabileceği uygun fiyatlı pansiyon ve kiralık evler vardır. Yerleşke içerisinde ücretsiz servis hizmeti verilir. Kafeteryalar uygun fiyatlıdır. Turizmi canlandırmak için organize edilen birçok etkinlik vardır. Şehrin mutfak kültürü de zengindir.

6.Sosyalleşmek İçin İyi Bir Seçenek Antalya

Antalya ilimiz de en iyi üniversite okunacak şehirler arasında. Şehirde 3'ü vakıf 2'si devlet olmak üzere 5 üniversite vardır. En çok tercih edilen üniversitelerden biri olan Akdeniz Üniversitesi de Antalya’dadır. Antalya, Türkiye’nin en turistik bölgelerinden biridir. Dolayısıyla öğrenciler eğlence hayatının aktığı yerlere yakındır. Her an sahile yakın olmak ve gece hayatının canlı olması, şehrin öğrenciler için tercih edilebilir olmasını sağlayan tek neden değildir. Kampüse yakın bölgelerde AVM’ler vardır. Şehirde yabancı turist çok olduğundan geniş arkadaş çevresi edinmek mümkün.

7.Kültür Destinasyonu: Edirne

Trakya Üniversitesinin bulunduğu Edirne ilimiz de öğrenci dostu şehirler listesinin ilk 10’unda kendine yer bulmuştur. Şehri cezbedici kılan birçok neden vardır. Bulgaristan ve Yunanistan'a yalnızca 20 dakikalık mesafesi bulunan ilde semt pazarları, ucuzluğuyla nam salmıştır. Cafe, pub ve barlar şehre yürüme mesafesindedir. Selimiye Arastası, Selimiye Vakıf Müzesi, İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi, Edirne Kent Ormanı gibi öğrencilerin gezebileceği birçok yer vardır.

8.Kafa Dağıtmak İsteyen Öğrencilere Yönelik: Samsun

Samsun, en iyi üniversite okunacak şehirler listesinin sekizinci sırasında. Samsun’da özellikle de kız yurdu çok fazladır. Gazi İl Halk Kütüphanesi, İlkadım Atatürk Halk Kütüphanesi, kitap kafeler gibi ders çalışma mekanları öğrenciler için cezbedicidir. Ulaşımın kolay olduğu şehirde Karadeniz yöresine ait yemekler öğrencilerin gözdesidir. Şehirde Atatürk Müzesi, Kuva-yi Milliye Müzesi, Bandırma Vapuru gibi görmeye değer birçok yer vardır.

9.Aktif Öğrencilik Hayatı Yaşamak İsteyenlerin Şehri: İstanbul

İstanbul’da 40 tanesi özel 9 tanesi devlet olmak üzere 49 üniversite vardır. Çok sayıda yabancı öğrenciye ev sahipliği yapan şehirde farklı ulaşım alternatifleri vardır. Konaklama seçenekleri geniştir. İstanbul, sanat ve tarih tutkunları için hazine sayılabilecek destinasyonlara sahiptir. Şehirde öğrenci bütçesine uygun çok sayıda cafe ve restoran vardır. Kadıköy, Beşiktaş, Bebek gibi semtlerde eğlence hayatı daima canlıdır.

10.Turizm Kenti Manisa

Üniversite öğrencileri için ideal şehirlerden biri de Manisa. Manisa Celal Bayar Üniversitesine ev sahipliği yapan şehirde, değişik kültürel ve sportif etkinliklere katılmak mümkün. Çeşme, Foça, Kuşadası gibi turizm kentleri şehre çok yakındır.

En Çok Hangi İlde Öğrenci Var?

Yüksek Öğretim Kurulu, zaman zaman en çok öğrenci bulunan illerin listesini yayınlar. En güncel verilere göre 100 binden fazla öğrenci bulunan 4 il vardır. En çok öğrencinin bulunduğu şehir ise Adana’dır.

Türkiye’de En Çok Üniversite Hangi İlde?

TÜİK, en çok üniversite bulunan illere ait istatistikleri yayımlamıştır. Buna göre en çok üniversite İstanbul ilimizdedir. İstanbul’da 62 üniversite vardır.

Eskişehir Neden Öğrenci Şehri?

Eskişehir, öğrenci dostu şehirler araştırmasında üst üste zirvede yer almıştır. Bunun birçok nedeni vardır. Eskişehir’i öğrenciler için cazip kılan, eğitimin yanı sıra sosyal yaşamda değişik deneyimler sunmasıdır. Şehrin kültürel zenginliğe sahip olması ve yeşil alanların fazlalığı, şüphesiz ki ‘öğrenci dostu’ olmasındaki etmenlerdir.

Sonuç olarak;

Üniversite okumak için en güzel şehir arayışına yanıt veren öğrenci dostu şehirler listesini paylaştık. Hangi şehrin hangi nedenle bu listeye girmiş olabileceğini aktardık. Farklı araştırma merkezlerinin sonuçları da Eskişehir’in en iyi öğrenci şehri unvanına layık olduğunu gösteriyor. Öğrencilerin kişisel gelişim eğitimlerine katılmaları da boş zamanları değerlendirip kaliteli üniversite hayatı yaşamak için iyi bir seçenektir.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı