0

BİZİ TAKİP EDİN

Diksiyon Geliştirme İçin İyi Bir Seçenek: Diksiyon Geliştirme Kitapları

Diksiyon geliştirme uygulamaları arasında en etkili yöntemlerden biri diksiyon geliştirme kitapları diyebiliriz. Peki, güzel konuşma sanatı üzerinde olumlu etki oluşturabilecek en iyi diksiyon kitabı hangisi? Diksiyon geliştiren kitaplar edinmek istiyorsanız kitabevine uğramadan önce yazımızın devamını okumanızı öneririz.

Diksiyon, yazma dili ve konuşma dili arasındaki farklılıkların bilincinde olup sesleri doğru tonlama yaparak çıkarmak ve kelimeleri doğru seçerek kullanmaktır.Diksiyon egzersizleri, diksiyon nasıl geliştirilir sorusuna yanıt niteliğindedir. Özellikle de dudak tembelliğini iyileştirmek için diksiyon tekerlemelerini okumak gibi diksiyon egzersizleri yapmak önemlidir. Kitap okumak da güzel ve etkili konuşma için altın değerindedir. Özellikle de sesli okuma yapmak çene kaslarınızın gelişimi için önem taşır.

En İyi Diksiyon Kitabı Önerileri

Kitap okumak daha akıcı konuşma, toplum içinde kendini daha iyi ifade etme, beden dilini doğru kullanma konusunda etkilidir. Özellikle de diksiyon geliştirici kitaplar okurken dişlerinizin arasına kalem yerleştirebilirsiniz. “Diksiyon geliştirici” ifadesi ile ne kastettiğimizi hemen açıklayalım. Toplumsal ilişkileri şekillendiren iletişimin en önemli unsuru diksiyondur. Dolayısıyla kişisel gelişimin en önemli parçası diksiyon diyebiliriz. Diksiyonu hem beden dili hem duygusal zeka hem liderlik becerileri ile bütüncül olarak ele almak yanlış olmayacaktır. Bu nedenle söz konusu alanlara odaklanan kişisel gelişim kitapları da diksiyon düzeltme kitapları arasında değerlendirilebilir. Kitap konuşmanızı akıcı hale getirecektir. En iyi diksiyon kitabı önerileri arayışındaysanız, iyi bir diksiyon için etkili olabilecek kitap önerilerimize göz atabilirsiniz.

Söz ve Diksiyon Sanatı – Nüzhet Şenbay

Diksiyon çalışmaları için yararlanabileceğiniz en iyi kitaplardan biri Nüzhet Şenbay’ın “Söz ve Diksiyon Sanatı” adlı eseridir. Evde diksiyon eğitim çalışmaları için yararlanabileceğiniz değerli kaynaklardan biri olan bu eserin yazarı Ankara Devlet Konservatuarı’nda diksiyon öğretmeni olarak görev yapmış ve bu alanda pek çok ders vermiştir. Yazarın “Alıştırmalı Diksiyon Sanatı” isimli kitabı da diksiyon eğitimlerine fayda sağlayacak kitapların başında gelir. Özellikle de iş hayatında sunum yapma becerilerinizi geliştirmeye ihtiyaç duyuyorsanız kitabı okumanızı öneririz. Yazar, kitabında dili doğru ve etkili kullanabilmek için örnek alıştırmaları paylaşmış ve ipuçları vermiştir.

Söz Söyleme ve Diksiyon – Can Gürzap

Diksiyon geliştirmek için yararlanabileceğiniz kitaplardan biri de Can Gürzap imzası taşıyan “Söz Söyleme ve Diksiyon” isimli eserdir. Tiyatro kökenli değerli bir oyuncu olan Can Gürzap, sunuculuk ve dil okulunda görev yapmaktadır. Yazarın bu eserinde diksiyonun önemi konusunun yanı sıra ses bozukluklarına, beden diline ve vurgulamalara değinilmiş. Diksiyon tekerlemeleri gibi geliş bir yelpazede kitabın diksiyon ve etkili konuşma kitapları arasında en iyilerden olmasını sağlamıştır.

Güzel Konuşma Bir Markadır – Şermin Tekinalp

Güzel konuşma ve diksiyon bir bütündür. “Güzel Konuşma Bir Markadır” isimli bu kitap da güzel konuşma konusunda destek almak için iyi bir alternatiftir. Kitabın yazarı Prof. Dr. Şermin Tekinalp, Türkiye'nin önde gelen İletişim profesörü ve bilim insanlarından biridir. Kitap, hitabet sanatını icra etmek için başucu kitaplarından biridir.

Güçlü İletişimin Sırları – Mehmet Çelikyay

Diksiyon kitap önerileri listemize “Güçlü İletişimin Sırları” kitabıyla devam ediyoruz. Kitabın yazarı diksiyonun duayenlerinden diyebileceğimiz biridir. TRT spikerlerinden biri olan Mehmet Çelikyay, bu eseriyle hitabet, diksiyon ve beden dilini doğru kullanmanın etkisinin ne denli büyük olduğunu ortaya koymuştur.

Kalemsiz Diksiyon: Diksiyon, Fonetik, Hitabet

Türkçeyi güzel konuşmak konusunda hassasiyet gösteren, aynı zamanda güzel kitaplar okumaya çalışan biriyseniz okuyabileceğiniz kitaplardan biri de, Türkçe öğretmeni olarak görev yapmış Miray Ankâoğlu’nun “Kalemsiz Diksiyon: Diksiyon, Fonetik, Hitabet” isimli kitabıdır. Kitaptan akademisyenler ve sunucular da yararlanır.

3K Tekniği ile Diksiyon - Nedim Taktak

Diksiyon geliştirme yolları söz konusu olduğunda akla ilk gelen yöntem tekerlemelerdir. Bu nedenle doğru nefes ve ses tekniklerine, tekerlemelere yer veren bu eser kendi kendine diksiyon dersi için iyi bir kaynak olabilir. Elbette kitap birkaç alıştırmadan ibaret değildir. Kitapta değinilen beden dili teknikleri ile etkili konuşmayı desteklemek de mümkündür.

Diksiyon 10 Derste Güzel Konuşma Sanatı – Mehmet Kaplan

Edebiyat tarihçisi ve tenkitçi Mehmet Kaplan’ın “Diksiyon 10 Derste Güzel Konuşma Sanatı” isimli kitabı, diksiyon kitabı okumak isteyenlerin en çok tercih ettiği kitaplardan biridir. Özellikle de diksiyon güzel konuşma için çalışmalara yeni başlayacak kişilerin tercih edebileceği bu kitap temel konular içeren bir el kitabı niteliğindedir.

Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı Diksiyon Hitabet - Önder Göçgün

Türk edebiyatı alanında önemli çalışmalara imza atan Önder Göçkün’ün “Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı Diksiyon Hitabet” isimli eseri de en iyi diksiyon kitabı hangisi sorusuna yanıt niteliğindedir. Diksiyon ve hitabet geliştirme konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız diksiyon geliştirme metinleri de içeren bu kitabı okuyabilirsiniz.

Ted Gibi Konuş - Carmine Gallo

Amerikalı haber spikeri Carmine Gallo’nun “Ted Gibi Konuş” eseri, çok satanlar listelerinde yer almış kitaplardan biridir. Özellikle de topluluk önünde konuşma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, TED konuşmaları dinlemekten de keyif alıyorsanız okumayı tercih edebileceğiniz en iyi diksiyon kitabı alternatiflerinden biridir. Kitap sayesinde sunumlar için taktikler öğrenebilirsiniz.

Diksiyon Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı – Suna Okur

Diksiyon konuşma konuları üzerine yazılmış etkileyici kitaplardan biri de Suna Okur’un “Diksiyon Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı” adlı eseridir. Yazar, güzel diksiyon nasıl olur sorusunun en önemli yanıtlarından birinin de ulama ses olayı olduğunu vurgulamıştır. Yazar ulamanın yanı sıra tonlama ve vurgulama konularına da değinmiştir.

Konuşma Sanatı - Emin Özdemir

Dilbilimci ve edebiyat araştırmacısı Emin Özdemir, “Konuşma Sanatı” adlı eserinde etkili konuşmanın püf noktalarına değinmiştir. Anlatımın iyi, akıcı olmasını engelleyen alışkanlıklara vurgu yapılması kitabın akıcı konuşma ve diksiyon için oldukça etkili olduğunun göstergesidir.

Diksiyon – Etkili Konuşma Teknikleri – Rana Elik

Türkçede yazım dili ile konuşma dili arasındaki farklılıklar konusunda öğretici kitaplardan biri de Rana Elik’in bu kitabıdır. Ana haber bülteni sunuculuğu yapmış olan Elik’in kitabında anlatım nettir. Bu sayede öğrenmek istediklerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.Yazar kitabında uygulamalara da yer vermiştir. Yazarın asıl odaklandığı, dikkat çekici nokta “Türkçede fonetik yoktur” şeklindeki yaygın kanının yanlış olmasıdır.

Kitap okumak diksiyonu geliştirir mi merak edenler için bu alanda en çok yararlanılan, diksiyon için önerilen kitaplar derledik. Diksiyon geliştirme kitapları sayesinde daha akıcı konuşabilmek için sesli okumanızı, dişlerinizin arasına kalem sıkıştırıp egzersiz yapmanızı öneririz. Kitap okumanın diksiyona faydası olsa da farklı pek çok diksiyon geliştirme uygulamaları vardır. Diksiyon eğitimleri,tüm uygulamalar ve kritik noktalara hakim olabilmek açısından faydalı olacaktır.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli