0

BİZİ TAKİP EDİN

Diksiyon Geliştirme Uygulamaları Nelerdir?

Etkili iletişim için en kritik unsur diksiyondur. Daha akıcı ve anlaşılır konuşmak hem günlük hayatta hem iş hayatında önemlidir.Diksiyon geliştirme uygulamaları hakkında fikir sahibi olarak etkili konuşma yapabilmek, özellikle de iş hayatında önemli bir yetkinliktir. Siz de sunum, konuşma ve hitabet becerinizi geliştirmek için diksiyon hakkında detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız doğru sayfadasınız.

Diksiyon Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Latince kökenli olan diksiyon kelimesi, Latince anlamı sözcüklerin özenle seçilip düzenlenerek düşüncelerin anlatılması anlamına gelir. Aslında bu tanım diksiyon nedir sorusunu yanıtlamak, diksiyon kavramını tam anlamıyla açıklayabilmek için yeterli değildir. Diksiyon, konuşma dili ile yazı dili arasındaki farklılıkların bilinciyle dili etkili şekilde kullanabilmek anlamına gelir.

Diksiyon eğitimi almış ve diksiyon çalışmaları yapmış kişiler, sadece hecelerin uzunluğu ve ses tonunu doğru şekilde kullanıp vurgulama yapmaya değil, jest ve mimikleri doğru kullanmaya da gayret eder. Yani, beden dili de diksiyona da dahildir. Bu bağlamda diksiyon kavramını güzel konuşma sanatı olarak ifade edebiliriz. Dil becerileri, telaffuz, akıcı konuşma, söyleyiş, ses tonu diksiyonun bileşenleridir. Bu noktada bir konuya açıklık getirmeliyiz. Diksiyonu, güzel konuşma becerisi olarak tanımlamak doğru olmakla birlikte eksik bir yaklaşım olacaktır. Diksiyon, ses tonu ve vurgulama ile birleştiğinde güzel konuşma mümkündür.

Kelimelerin doğru bir şekilde kullanılması, doğru nefes tekniklerinin uygulanması sadece liderler ve yöneticiler, tiyatrocular, siyasetçiler, radyo sunucuları, spikerler, psikiyatrlar için değil, toplumun bir parçası olan her birey için geçerlidir. Konuşma tekniklerine dikkkat eden, güzel konuşmayı prensip edinen kişiler kendini daha daha iyi ifade edebilir. Diksiyon söz konusu olduğunda profesyonel kişilerin gündeme gelmesinin nedeni, bu kişilerin diksiyon eğitimi almasının, mesleklerini icra edebilmeleri için öncelikli koşul olmasıdır.

Diksiyon Geliştirmek İçin Ne Yapmalı?

Diksiyonun önemi konusuna açıklık getirdik. Peki, diksiyon geliştirme uygulamaları nelerdir, diksiyon egzersizleri nasıl yapılır? İşte tam da bu konuda diksiyon geliştirme metinleri (diksiyon tekerlemeleri), nefes egzersizleri, kalem çalışması gibi diksiyon egzersiz ve teknikleri devreye girer

Diksiyon Geliştirme Metinleri

Diksiyonumu geliştirmek için ne yapmalıyım, diksiyon nasıl geliştirilir sorusunun cevaplarından biri de bu metinlerdir. Diksiyon çalışma metinleri aslında tekerlemelerdir. Çocukluğumuzda eğlenme yöntemi olarak kullandığımız tekerlemeleri diksiyon çalışmaları için kullanarak daha akıcı konuşabiliriz. Diksiyon tekerlemeleri, şive düzeltme konusunda etkili bir yöntemdir.Daha fazlası için Akıcı Konuşmanızı Sağlayacak Diksiyon Tekerlemeleri yazımızı okumanızı öneririz.

Diksiyon Kalem Çalışması

Diksiyon geliştirme konusunda en önemli tekniklerden biri dudak tembelliğini önlemek amacıyla dudak egzersizleri yapmaktır. Bahsettiğimiz metinler (tekerlemeler) üzerinde çalışma sırasında diksiyon kalem çalışması yapmalısınız. Kalem kullanarak diksiyon çalışmak için orta kalınlıkta bir kaleme ihtiyacınız var. Kalemi dişlerinizin arasında sıkıştırıp metinleri olabilecek en doğru şekilde okumaya çalışın.

Kalem çalışmasını yaptığınızda çenenizde hafif ağrı oluşabilir. Bu durumda çalışmayı bırakıp daha sonra aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz. Bu çalışmanın ne denli faydalı olduğunu tespit etmek için şu yöntemi uygulayabilirsiniz: Kalem kullanmadan yarım sayfa metin okuyun. Kalem kullanarak yarım sayfa diksiyon tekerlemeleri okuyun. Çalışmanızı ses kayıt cihazı veya mobil uygulama ile kaydedin. Aradaki farkı daha iyi görebilirsiniz. Bu çalışma dudak tembelliği sorununun çözülmesine, çene kaslarınızın gelişmesine yardımcı olur.

Diksiyon Nefes Egzersizleri

Dudak egzersizleri için kalem çalışmasının yanı sıra konuşurken sesinizi kontrol etmeye çalışabilirsiniz. Tonlamalarda sorun yaşıyorsanız metinleri sesli şekilde okumanız güzel ve etkili vurgulama yapabilmeniz açısından faydalı olacaktır. Diksiyon ve güzel konuşma için en kritik çalışmalardan biri de nefes egzersizleridir. Hatta nefes teknikleri için güzel konuşmanın sırrı diyebiliriz. Diksiyon için nefes egzersizleri, diyaframı doğru kullanmayı sağlar. Diyaframı doğru kullanmak için yapabileceğiniz farklı nefes egzersizi çeşitleri vardır. Bunları birkaç örnekle açıklayalım:

  • Burnunuzdan nefes alıp nefesinizi olabildiğince uzun süre tutun. Ardından nefesininizi kesik kesik verin. Bu aşamada “H” harfini telafuz etmeniz işinizi kolayaaştıracaktır. Nefes verirken karın hareketini elinizle kontrol edin. Nefes verirken bir mumu üflüyor gibi nefes verebilirsiniz.
  • Derin bir nefes alın ve h harfini kullanarak nefes verin. Yalnız bu defa kesik kesik değil, seri şekilde verin.
  • Nefes alın ve ağzınız kapalıyken “n,m” seslerini çıkartarak nefes verin.
  • Nefes alın ve “bib-bab-bob” sei çıkararak çalışma yapın.

Sakız Çiğneme

Spikerlerin ve radyo programcılarının diksiyon ve güzel konuşma çalışması olarak sakız çiğnediğini biliyor muydunuz? Evet, yalnış okumadınız! Profesyonel yayıncıların kullandığı sakız çiğneme yöntemi diksiyon nasıl düzeltilir sorusuna yanıt niteliğindedir. Sakız çiğnemek, ağız ve çene tembelliğini önlediği gibi nefesi kontrol etmeyi sağlar.d

Diksiyon Kitapları

Diksiyon ve güzel konuşma becerisine sahip olmak için kitap okumak elbette kritik öneme sahiptir. Peki, güzel konuşmak için ne tür kitaplar okunmalı? İletişim becerilerini geliştirebilecek pek çok kişisel gelişimi vardır. Söz söyleme sanatına dair kitapların yanı sıra beden dili ve duygusal zeka konularına odaklanmış kitaplar okumanız kelime dağarcığınızı geliştirmenizin yanı sıra diksiyonunuzun düzgün olmasına yardımcı olacaktır.

Diksiyon Eğitimleri

Diksiyon eğitimlerine katıllıp diksiyon ve güzel konuşma tekniklerininin tamamı hakkında detaylı bilgiye sahip olabilir, profesyonellerin gözetiminde diksiyon harf çalışmaları veya diksiyon tonlama çalışmaları yapabilirsiniz. Zaman ve mekan sınırlaması olmadan uzaktan eğitim alarak diksiyonunuzu geliştirebilirsiniz. Harfleri doğru çıkaramıyorsanız da başarıyla tamamlayabildiğiniz eğitim sayesinde bu sorun tamamen ortadan kalkacaktır. Diksiyon eğitimi alarak kişisel gelişiminize yatırım yapmayı planlıyorsanız daha fazla bilgi için tıklayın.

Kategoriler

Popüler Bloglar

Diksiyon Eğitimi

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80