0

BİZİ TAKİP EDİN

İnsan Kaynakları Departmanı Ne İş Yapar? İK’yı Tanıyalım

İnsan kaynakları, iş hayatında en çok yeri olan iş alanlarından biri. İnsan kaynakları departmanı tarafından yürütülen ik süreci, çalışanlara ve iç iletişime yönelik uygulamalarla yönetilir. Peki, Bir kariyer hedefi olarak da görülen ik departmanı hakkında neler biliyoruz, ik çalışanları hangi yetkilere sahip olarak çeşitli süreçlerle görev alıyorlar? Şimdi gelin, bu sorulara yanıt veren içeriğimize geçelim.

İK Departmanı Ne İş Yapar?

İk departmanı ne iş yapar sorusunun genel cevabını, personel ile ilgili gerekli süreçleri yönetmek olarak verebiliriz. Fakat ik departmanını önemli bir birim hâline getiren şey, merkeze insanı alarak sürecin geliştirmesine katkı sunabilmesidir. Burada insan kaynakları ile personel yönetiminin farkını da görürüz. Personel yönetimi için çalışan, bir maliyet girdisi ve çıktısıdır. İnsan kaynakları departmanları ise ik sürecine farklı yaklaşır. Departman, stratejik yönetimi temel alarak çalışan gelişimi ve yönetimi hakkında bir dizi çalışma planlar.

İk sürecinde, çalışan odaklı idari ve mali işler uygulanır. İk departmanında görevli çalışanlar ise işe alım, işten çıkarma, performans değerlendirme, kariyer yönetimi ve bordro uygulamaları gibi aşamalarda görev alırlar. Saydığımız ik süreçlerinde çalışan odaklı bir bakış açısıyla işleri yürütürler.

İk departmanı çalışanları, sadece insanları işe alıp onların işten ayrılma süreçlerinde yetkili kişiler değillerdir. Tabii ki ik ile personel yönetimini karıştıran işletmeler için bu geçerli olabilir fakat doğru ik yönetimi asla bununla sınırlı değildir. Doğru bir insan kaynakları yönetim departmanı aşağıdaki süreçlerde iş yapar:

  • İnsan kaynakları departmanı şirketin hedefleri ile bağlantılı işe alım sürecini başlatır.
  • İşe alım sürecinde, ihtiyaç analizi yaparak pozisyon tanımı belirler.
  • Pozisyon tanımını yaptıktan sonra iş ilanını ilgili mecralarda yayınlar.
  • İşe başvuran kişileri mülakata çağırır ve çeşitli mülakat teknikleri ile adayların yetkinliklerini ölçer.
  • Bordro ve özlük uygulamalarını başlatır ve süreç için gerekli belge temin işlerini yerine getirir.
  • Şirketin misyon ve vizyonuna uygun olacak şekilde personel yetiştirme, geliştirme ve performans yönetimi uygulamalarını tasarlar.
  • Stratejik insan kaynakları yönetimi ile ilgili tüm analiz ve ihtiyaçları tespit ederek gerekli çalışmaları uygular.

İk departmanı, çalışanın şirkete bağlılığını artırmayı amaçlarken şirket iç iletişimine de yatırım yapar. İnsan kaynaklarında iç iletişim, çalışan ile şirket yöneticileri arasındaki ilişkilerin sürdürülebilir olmasını destekler. Kurumsal iletişim ile beraber iç iletişim de kurumun en önemli itibar belirtilerinden biridir.

Birçok işletmenin ve ik departmanın gözden kaçırdığı iç iletişim, çalışan bağlılığını ve motivasyonu da olumlu yönde etkiler. Dolayısıyla ik departmanından beklenen işler, şirketin çalışma kültürü ve insan yönetimi görüşü ile yakından bağlantılıdır.

Aynı zamanda vizyoner bir ik bakışı da şirket çalışma kültürünü dönüştürerek olumlu yönde bir etki sunabilir. İşte insan kaynakları departmanı genel olarak yukarıdaki işleri yerine getirir. Peki ik departmanında kimler çalışır ve kimler çalışmalıdır? Gelin bir de ik departmanının içine doğru yol alalım.

İnsan Kaynakları Departmanında Kimler Çalışır?

İk departmanı, çeşitlilik açısından en kapsamlı birimler arasındadır. Şirket kültürü geliştikçe ve insan kaynaklarına yapılan yatırım arttıkça farklı ik uygulamaları için de departmandaki kişi sayısı artar. Bunun nedeni ise ik ile ilgili aşamalarının çeşitli yöntemlerle uygulamasıdır.

İk yönetimine değer veren bir şirketin işe alma dışında da kendini göstermesi beklenir. Örneğin belirli konularda insan kaynakları uzmanının yanında, işe alım personeli de görev alır. İşe alım sürecini de bizzat kendisi yönetir. Yani insan kaynakları departmanında yalnızca ik uzmanı yer almaz.

İk uzmanı ile beraber çeşitli işlerin yöneticileri, uzmanları ve stajyerleri de departmanda yer alabilirler. Yine kariyer koçu ile yönetim koçu da ik departmanında görevler edinirler. Uzun vadeli ik yönetimi için çeşitli işleri tek bir kişiye yıkmak doğru olmayacaktır. Eğer departman çeşitli görevler ediniyorsa şirketin farklı ik alanı çalışanlarına da ihtiyacı vardır. Kısacası insan kaynakları, tek bir çalışan ile yönetilemeyecek kadar önemli ve farklı açılara uzanan bir alandır.

İnsan Kaynaklarında Çalışmak İçin Ne Gereklidir?

İk alanında çalışmak, yalnızca ik yönetimi mezunlarının hayallerini süslemiyor. Farklı bölüm ve meslekten kişiler de insan kaynaklarında çalışmayı hedefliyor. İnsan kaynaklarında çalışmanın ise birden farklı yolu var ve bu konuda şanslı olduğunuzu da söyleyebiliriz.

Öncelikle üniversite eğitimi alarak ik alanında çalışabileceğiniz gibi farklı bir alaeğitimi de alabilirsiniz. İK ile ilgili üniversite eğitimi için insan kaynakları yönetimi bölümü ya da çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri okuyabilirsiniz.

Üniversite eğitimi dışında ise ik ile ilgili eğitimlere ve programlara yönelebilirsiniz. İk eğitimlerini, lisansüstü düzeyde ya da kurs olarak alabilirsiniz. Lisansüstü eğitimde insan kaynakları yönetimi ve kariyer danışmanlığı programını tercih edebilirsiniz. Yüksek lisans ve doktora dışında ise yönelebileceğiniz ik eğitimleri de vardır.

İk yönetimi, işe alım, stratejik ik yönetimi, mülakat teknikleri ve insan kaynakları asistanlığı gibi eğitimlerle ik departmanının işlerini tanıyabilirsiniz. Genel bir eğitim almak için ise insan kaynakları yönetimi eğitimi alabilirsiniz. Eğitim sürecinden sonra ise ik alanında çalışmak için bazı kişisel özelliklere ve yetkinliklere sahip olmanız gerekir.

İk alanında çalışacak bir kişiden temel işleri hakkında bilgi ve fikir istenir. İk ile ilgili iş ilanlarına baktığınız zaman, alanla ilgili bilgi ve deneyimlerin oldukça önemli olduğunu da görebilirsiniz. Peki bilgi birikimini sağlayan deneyim için nasıl bir yol izlenebilir?

İk alanında deneyim için stajyerlik en ideal yollardan biridir. Uzun dönem ik stajyerliği ise insan kaynakları asistanlığa giden yolu açar. Pek çok üst düzey şirket, yetenek ve işe alım programları aracılığıyla ik stajyeri alıyor. Gerekli şartlardan bazıları; ik alanında gelişmeye açık olmak, iletişim becerilerinin yüksek olması ve İngilizce dil yetkinliğini olarak görülüyor. Özellikle İngilizce dil yetkinliği, mülakatın İngilizce dilinde gerçekleştirildiği ve uluslararası işler yapan şirketler tarafından öne çıkarılıyor.

İnsan kaynakları departmanı, farklı sektör çalışanlarına da açıktır. Halkla ilişkiler, sosyoloji, iletişim, endüstri mühendisliği ve pazarlama gibi alan mezunları da ik'da görev alabiliyorlar. Alan mezunları, farklı sektör deneyimlerinden edindikleri profesyonel tecrübe sayesinde ik alanına geçiş sağlayabiliyor. Fakat ik alanına geçiş için profesyonel çalışma geçmişi dışında, referanslar da bir o kadar etkili oluyor. Kısacası insan kaynaklarına bağlı çalışmak için gerekli eğitimler ve ik alanı ile ilgili sektör deneyimleri iş bulmanıza yardımcı oluyor.

İnsan kaynakları departmanı ne iş yapar sorusuna yanıt aradık. İk alanında çalışmak ve kendinizi geliştirmek için ik eğitimleri iyi bir başlangıç olacaktır. Özellikle stajyerlik başvurusundan olumlu yanıt almak için de ik sertifikalı eğitim aldığınızı belirletebilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İnsan Kaynakları Eğitimi Sertifika Programı

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80