TÜİK verileri, gayrimenkul sektörünün 59 çeyrektir üst üste büyüdüğünü ortaya koymuştur. Sektör, ekonomiye ciddi ivme katarken girişimciler ve yatırımcılar da ajandasında emlak işini ilk sıralara yerleştirdi. Gündeme gelen ilk ve en önemli konu ise emlak ofisi açma maliyeti. Mini rehber minvalindeki bu içeriğimizde emlakçı açma maliyeti konusunda detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Maliye ve kazanç gibi detaylara değinmeden önce emlak bürosu açmak için nasıl bir prosedürü izlemek gerektiğine değinmeliyiz. Nitekim şartları karşılayamadığınızda sermayeniz olsa da emlakçı dükkânı açmanız mümkün olmayacaktır. Aşağıdaki durumlardan en az biri size uyuyorsa emlak dükkânı açmanız mümkün olmaz:
MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası, emlak yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi mevcutsa ofis açmak için gereken şartları karşılıyorsunuz demektir. Ancak yasal prosedür bu belgelerle sınırlı değil. Sonraki süreçte;
Yasal süreçte, emlak ofisi açma maliyeti üzerindeki etkisine birazdan değineceğimiz birçok evrakı teslim etmeniz gerekir. Emlak ofisi açmak için gerekli belgeler şunlardır:
Başvuru süreci eksiksiz tamamlandığında sorumlu emlak danışmanı olarak emlakçılık faaliyetleri yapmaya başlayabilirsiniz.
Emlak sektöründe sermaye diğer sektörlerde olduğu kadar yüksek değildir. Esasında net bir rakam vermek de doğru değildir. Çünkü birçok unsur maliyeti etkiler. Maliyet kalemlerinin başında ruhsat ve diğer yasal giderler gelir. Sertifika, meslekli yeterlilik belgesi ve yetki belgesi için en az 8 bin lira ayırmanız gerekir. Vergi mükellefi olmak ve odalara kayıt olmak teslim edilen ve maliyeti belirleyen birçok evrak vardır. Örneğin, vergi levhası için imza beyannamesi, muhasebeci vekaleti, defter bedeli, damga vergisi dahil olmak üzere 625 TL ödeme yapmanız gerekir.
Emlak ofisi açma maliyeti üzerinde etkili olan diğer unsurlar şöyledir: Ofisin konumu ve genişliği, ofiste kullanılacak demirbaşlar, kira veya satış bedeli, personel sayısı, ofisin dekorasyonu. Ofis açmadan önce şu sorulara yanıt bulduğunuzda ortalama maliyet hakkında fikir sahibi olabilirsiniz:
Emlak sektöründe başarı ve kazanç üzerinde en önemli etkenlerin başında emlak ofisinin dizaynı gelir. Dekorasyon hedef kitle üzerinde doğrudan etkilidir. Konfordan ödün vermeden profesyonel bir emlak ofisi dizayn etmeli ve güvenilir ve profesyonel ofis izlenimi oluşturmalısınız. Bu sağlayabilmek için özellikle de şunlara dikkat etmenizi öneririz:
Emlak Ofisi Açmak İçin Ne Gerekli?
Emlak ofisi açmak için en az 100 saatlik MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikasına sahip olmak ilk adımdır. Diğer belgelerin tamamlanmasının ardından emlak ofisi açma şartları karşılanmış olur. Böylece emlak ofisi açılarak taşınmaz ticareti yapılabilir.
Herkes Emlak Ofisi Açabilir Mi?
Sahte ve asılsız emlak ilanlarının yaygınlaşmasıyla birlikte ilgili kanun ve yönetmeliklerde güncelleme yapılmıştır. Yapılan revizeye göre herkes emlakçılık yapamaz. Emlak işi yapabilmek, emlak ofisi açmak, ruhsat almak ve emlak ilanı vermek için yasal altyapıyı oluşturan evrakların alınması gerekir. Emlak ofisi açarak çetin rekabet ortamında avantaj sağlamak için etkili iletişim ve ikna kabiliyetine sahip olmak da kritik önem taşır.
Emlak Ofisi Para Kazandırır Mı?
Emlak sektörü sermayeden ziyade hizmete dayanan bir sektördür. Rekabetin fazlalığı nedeniyle emlak ofislerinin varlığını sürdürmesi için çok çalışması gerekir. Başarılı olunması durumunda emlak ofisi para kazandırır.
Emlak Ofisi Ne Kadar Kazanır?
Emlak ofisinin kazancı da maliyet için geçerli olduğu gibi ofisin bulunduğu konuma ve ofiste kaç emlak danışmanı çalıştığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle emlak ofisi kazancı konusunda net bir rakam söylemek doğru değildir. Ancak emlak danışmanlığında en yüksek maaşın 70 bin civarında olduğunu söyleyebiliriz.
Emlak Ofisi Açmak İçin KOSGEB Desteği Var Mı?
KOSGEB, KOBİ’lere finansal destek sağlar. Hem hibe hem kreşi desteğinde bulunur. Ancak emlak sektörü KOSGEP veya herhangi bir devlet kurumu tarafından desteklenmez.
Sonuç olarak;
Emlak ofisi açma maliyeti hakkında bilgi edinmek isteyenler için konuyu mercek altına aldık. Aynı zamanda emlak ofisi açmak için ne gerekli konusuna da açıklık getirmiş olduk. Maliyeti iyi hesaplayıp bütçenizi doğru yönettiğinizde sektörde adınızı büyük harflerle yazmak için ilk adımı atmış olursunuz. Henüz seviye 4 emlak belgesine sahip değilseniz MEB onaylı emlakçılık kursuna katılarak başlangıcı yapabilirsiniz.
İndirimli