Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Emlak sektörü, zorlayıcı finansal koşullara rağmen Türkiye ekonomisine en çok katkıda bulunan sektörlerden biri. Siz de cazip fırsatlar sunan bu sektörde emlak bürosu açmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken resmi prosedüre vâkıf olmak için bilgi edinmektir. Emlak dükkânı açma aşamasında en kritik nokta belgelerdir. Emlak ofisi açmak için gerekli belgeler konusundaki tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekenler

Sektör fark etmeksizin iş yeri açmak uzun bir süreçtir. Ofis açma süreci; tamamlanması gereken evraklar ve alınması gereken onaylarla başlayıp ofisin sektöre uygun dekorasyonla döşenmesi ve uygun pazarlama çalışmalarının yapılmasıyla son bulur. Elbette bu durum emlak sektörü için de geçerlidir. Ne var ki emlakçılığın emlak danışmanlığına evrilmesiyle birlikte süreç biraz daha farklılaşmış; eğitim süreci de emlak ofisi açma aşamalarına dahil olmuştur.

Geçmiş yıllarda, küçük dairesinde bir kasası ve masası olanlar herhangi bir eğitim almadan ve deneyim şartı olmadan emlakçılık yapabiliyordu. Emlakçılıktaki iş tanımı ise satıcı ile alıcı veya kiracıyı bir araya getirmekti. Bugün emlak alım satım aşamasında emlak danışmanı, emlağın pazarlanmasına aracılık ettiği gibi fon ihtiyacının karşılanması, sigorta işlemlerinin yapılması gibi süreçleri de yürütür.

Kendi emlak ofisinizi henüz açamayacak durumda olsanız bile sektörde emlak danışmanlığı yapabilmek için eğitime katılmalı ve birtakım belgeleri tamamlamalısınız. Emlakçılık kursu kapsamında verilen emlakçılık eğitimi sayesinde alacağınız en az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası ile sektöre ilk adımı atabilirsiniz. Ofisi açma aşmasındaysa emlak mesleki yeterlilik belgesi ile emlak yetki belgesi almanız gerekir. Ardından emlak ofisi açmanın, diğer sektörlerde de ortak olan aşamaları başlar.

Emlakçı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Yazımızın bu aşamasına kadar emlak ofisi açmak için gerekenler konusuna değindik. Gelelim emlakçı açmak için gerekli belgelere. Emlak ofisi açmak için öncelikle emlak danışmanı unvanına sahip olmalısınız. Bunun için ihtiyacınız olan sertifikaya ancak eğitime katılarak sahip olabileceğinizi belirtmiştik. Eğitimin ve ömür boyu geçerli emlak danışmanlığı sertifikasının zorunlu olduğunun altını çizelim.

Emlak danışmanı unvanı kazandıran sertifika, ofis açmak için yasal altyapıyı oluşturur. Ancak emlak ofisi açmak için yeterli değildir. Emlak ofisi açmak için katılmanız ve sertifika ile belgelemeniz gereken diğer eğitimler şunlardır:

  • Emlak danışmanlığı seviye 4,
  • Seviye 5 sorumlu emlak danışmanlığı.

MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilen bu kurumlarda eğitim aldıktan sonra sınav düzenlenir. Sınavın ardından verilen seviye 4 emlak mesleki yeterlilik belgesi, emlak ofisinde personel olarak çalışma yetisi kazandırır. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesini ise emlak ofisi açmak isteyenler almalıdır. Emlak mesleki yeterlilik belgeleri 5 yıl geçerlidir.

Emlak ofisi açmak için en kritik belge emlakçılık yetki belgesidir. Emlakçılık yetki belgesi, 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir. 5 Eylül 2021 itibarıyla emlak yetki belgesi bulunmayan işletmeler ruhsatsız kabul edilir ve bu işletmelerin gerçekleştirdiği emlak alım satım işlemleri yasal kabul edilmez.

Emlak yetki belgesi alma şartları şöyledir:

  • 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • İflas etmemiş veya ticari itibarını geri kazanmış, konkordato ilan etmemiş olmak,
  • Kasten işlenen bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak,
  • Ticaret/sanat faaliyetlerinden hükmen yasaklı olmamak,
  • Odaya kayıtlı olmak,
  • Vergi mükellefi olmak,
  • Emlak danışmanlığında deneyimli olmak.

Emlak danışmanlığında deneyimli olma şartı geçici süreyle kaldırılmıştır. Ancak 31 Aralık'a kadar kaldırılan bu şartın detayları ise şöyledir:

  • Ön lisans, lisans ve lisansüstü programlardan mezun olanlar, yetki belgesi başvurusu yapılan tarihten önceki son 5 yılda en az 6 ay emlak danışmanı sıfatıyla emlak danışmanlığı yapmış olmalıdır.
  • Ortaöğretim mezunları için deneyim süresi 12 aydır.

Üniversitelerin emlak ve emlak yönetimi bölümünden mezun olanlar veya yurt dışındaki denk bir programdan diploması olanlar, mesleki yeterlilik sınavından muaftır. Sınavlardan muaf olanlar doğrudan emlak yetki belgesi başvurusu yapabilir.

Emlak ofisi açmak için gerekli evraklar konusunu toparlayacak olursak ofis açma sürecinde elinizdeki dosyada şu evrakların mutlaka bulunması gerekir:

  • En az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası,
  • Seviye 5 sorumlu emlak danışmanı mesleki yeterlilik belgesi,
  • Emlakçılık yetki belgesi,
  • Ticaret sicil kaydı veya emlakçılar odası kaydını gösteren belge,
  • Vergi levhası,
  • İş yeri açma ve çalışma ruhsatı,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Adli sicil kaydı,
  • Çalışanların SGK’ye kayıtlı olduğunu gösteren sigorta kaydı.

Emlak ofisi açmak için gerekli belgelerin alındığı kurum ve kuruluşlar ise şöyledir:

  • Vergi levhası- Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi sitesi
  • İş yeri açma ve çalışma ruhsatı- Belediyelerin yapı denetim ve ruhsat şube müdürlüklerinden alınır.
  • Ticaret sicil kaydı- Ticaret Odası
  • Adli sicil kaydı, SGK kaydı- e-Devlet
  • Emlakçılık yetki belgesi- Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS)
  • Emlak mesleki yeterlilik belgesi- MYK tarafından yetkilendirilmiş kurumlar
  • Emlakçılık sertifikası- Özel kurs merkezleri, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri.

Emlak danışmanlığında vergi levhası alırken belirtilmesi gereken NACE kodu şudur: 683101 Gayrimenkul Acentelerinin Faaliyetleri (gayrimenkulün ücret veya sözleşme temeline dayalı olarak satın alınması, satılması ve kiralanmasında aracılık, vb.)

Emlak Dükkânı Açmak İçin Gerekli Belgeler Hakkında SSS

Emlak Dükkânı Açmak İçin Ne Gerekir?

Emlak dükkânı açmak için öncelikle emlak danışmanı unvanı kazandıran en 100 saatlik emlakçılık belgesi edinmek gerekir. Eğitim sertifikası almak ise emlakçılık kursuna katılarak emlakçılık eğitimi almayı gerektirir. Emlak dükkânı alma aşmasında vergi levhasından tapu fotokopisine kadar birçok evrakı da tamamlamak gerekir.

Emlak Ofisi Açma Şartları Nelerdir?

Emlak ofisi açmak için birtakım belgelerin tamamlanması gerekir. Asıl önemlisi ise Türk vatandaşı olmaktır. Yabancıların veya Türk vatandaşı olup kasten işlenen suçlardan dolayı 5 yıldan fazla hüküm giymiş olanların emlak danışmanlığı yapması ve emlak ofisi açması mümkün değildir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmış, sorumlu emlak danışmanlarının en az lise mezunu olması şartı kaldırılmıştır. 4 yıllık ilkokul ve 4 yıllık ortaokul eğitiminin tamamlanmış olması, belgeleri tamamlayanların emlak ofisi açması için yeterlidir.

Herkes Emlak Ofisi Açabilir mi?

Emlak sektöründe merdiven altı şirketlerin türemesi ve asılsız emlak ilanlarının verilmesiyle birlikte emlak sektörüne ilişkin kanun ve yönetmeliklerde güncelleme yapılmıştır. Bu güncellemeye göre herkes emlakçılık yapamaz. Emlak işi yapmak için emlakçılık belgesine, emlak MYK belgesine ve emlakçılık yetki belgesine sahip olmak gerekir.

Emlak Ofisi Açmak İçin Belediyeden İzin Alınır Mı?

Emlak ofisi açmak için belediyeden ruhsat almak gerekir. Öncesinde özel kurs merkezlerinden emlakçılık sertifikası, MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan emlak mesleki yeterlilik belgesi, Ticaret İl Müdürlüklerinden emlak yetki belgesi almak gerekir. Belediyeden ruhsat almak için emlakçılık sertifikasının MEB onaylı olması gerekir.

Emlak Ofisi Açmak İçin Dükkân Kaç Metrekare Olması Gerekiyor?

Yönetmelikte yapılan değişikliklere göre emlak ofisleri en az 20 metrekare olmak zorundadır. Ayrıca aynı iş yerindeki birden fazla işletmeci için 5'er metrekare ilave edilmelidir. Alt işletme olarak çalışan elemanlar için ofisler yüzde 25 ofisler büyük olmalıdır.

Sonuç olarak;

Emlak ofisi açmak isteyenlerin evrak dosyasında hangi evraklar bulunması gerektiğine açıklık getirdik. Emlak ofisi açmak için gerekli belgeler, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirtilmiştir. Bu nedenle belgeleri tamamlamadan önce yönetmeliği mutlaka yeniden gözden geçirmelisiniz. Emlak ofisi açma planınızı henüz hayata geçirmeyecekseniz, yalnızca emlak danışmanlığı mesleğine adım atmak istiyorsanız emlakçılık belgesi almak üzere eğitim sürecini başlatmalısınız. Emlakçılık kursu eğitim sayfamızı inceleyerek eğitimin ve emlak danışmanlığı sertifikasının kazanımları hakkında detaylı bilgi edinebilir, eğitim sürecini başlatabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı