0

BİZİ TAKİP EDİN

Harika Bir Sunum Yapmak İçin 10 İpucu

Eğitim ve profesyonel kariyeriniz boyunca muhtemelen sunum yapmanız istenecektir. Net, ilgi çekici sunumlar tasarlamak ve fikirlerinizi başkalarına iletmek, sürekli olarak geliştireceğiniz bir beceridir.

Nasıl sunum yapılacağına dair birçok farklı felsefe olsa da, tercih ettiğiniz tarz ne olursa olsun mükemmel sunumlar yapmayı öğrenebileceğiniz birkaç basit beceri vardır. Zamanla geliştirmek için kendinize belirli hedefler belirlemek yardımcı olabilir. Birçok insan tüm hayatlarını harika bir konuşmacı olmak için harcar, bu yüzden sabırlı olun ve hata yapmanıza izin verin.

Bu makalede, bir sonraki sunumunuz için öğrenmeye ve geliştirmeye başlamanın 10 yolunu tartışacağız:

  1. Sunumunuzu basit tutun
  2. Hazırlanın ve uygulayın.
  3. Güçlü başlayın ve hikayeler anlatın.
  4. Coşkunuzu gösterin
  5. Bir akıl hocası bulun veya diğer ilham verici figürleri taklit edin.
  6. Beden dilinden, yüz ifadelerinden ve göz temasından yararlanın.
  7. Görsel kullanın.
  8. Kitlenizi destekleyin.
  9. Sesini kullan.
  10. Rahatlayın ve keyfinize bakın.

Bu ipuçlarının her birine ve bunları kullanıp geliştirebileceğiniz belirli yöntemlere daha yakından bakalım.

Sunum becerilerinizi geliştirmenin basit yolları

1. Sunumunuzu basit tutun

Sunumunuzu bir araya getirirken, basit olanın daha iyi olduğunu unutmayın. Birçok sunucu “10-20-30” kuralına uyar; 10 veya daha az slayt kullanın, 20 dakikanın altında tutun ve yazı tipi boyutunu en az 30 punto yapın. Bu çerçeve, sunumunuzun açık, net ve amacına uygun olmasını sağlar. Sunumunuzun etkinliğinin çoğu, sunum materyallerinin kendisinde değil, sesinizde, açıklamalarınızda ve beden dilinizde yatmaktadır.

Ayrıca ana fikirlerinizi üç veya daha az kilit noktada tutmaya çalışmalısınız. Dinleyicilerin en önemli mesajı hatırlamasını sağlamak için sunumunuzun başında ve sonunda bunlardan bahsedin.

2. Hazırlanın ve uygulayın

Sunumunuzu bir araya getirdikten sonra, konuşma noktalarınızı hazırlamaya zaman ayırmalısınız. Bunu yapmak için birkaç güvenilir arkadaştan veya meslektaştan bir test çalıştırmasını dinlemelerini istemek faydalı olabilir. Görselleriniz, konuşma sesiniz, beden diliniz ve sunumun diğer yönleri hakkında dürüst geri bildirimlerini isteyin.

Pratik yaptığınızdan emin olun, ancak konuşmanızı ezberlemeyin. Sunumunuzun her satırını ezberlerseniz, gergin olduğunuzda veya bir iki kelimeyi unuttuğunuzda yoldan çıkmak kolay olabilir. Bunun yerine, sunumunuzu yönlendirebilecek basit konuşma noktaları hazırlayın. Açıkça konuşun ve konuyla ilgili bilginize güvenin.

3. Güçlü başlayın ve hikayeler anlatın

Sunum boyunca hedef kitlenizin dikkatini çekmek için güçlü ve ilgi çekici bir başlangıç ​​yapmak yardımcı olabilir. Ancak sunumunuza başlamaya karar verirseniz, sunumunuzla alakalı olduğundan ve sonunda dinleyicilerinizin hatırlamasını istediğiniz ana mesajı desteklediğinden emin olun. İşte bunu yapmanın birkaç yolu:

  • İlginç bir soru, problem veya anekdot sunun.
  • Etkili veya ilginç bir kişiden alıntı yapın.
  • Sununuzun ana konusuna götüren bir hikaye paylaşın.
  • İlginç bir istatistik, çizelge veya resim gösterin.
  • Sununuzu oluşturan kısa bir videoyu oynatın.
  • İzleyicide merak uyandıran veya şoke eden bir açıklama yapın.

Hikayeler anlatmak, sunduğunuz kavramları, fikirleri veya bilgileri ilişkilendirilebilir hale getirmenin iyi bir yoludur. Bağlam ekler ve izleyicilerin sunumunuzu daha derinlemesine anlamasına ve bağlantı kurmasına yardımcı olur. Yine, yalnızca ana fikirlerinizi geliştirecek ve destekleyecek hikayeler anlatın.

4. Coşkunuzu gösterin

Sunduğunuz konu veya bilgilere ilginizi ve özeninizi göstermek, izleyicinin ilgisini çekecek ve dikkatini çekecektir. İnsanlar, bilgilerini başkalarıyla paylaşmaktan gerçekten heyecan duyan insanları dinlemekten zevk alır.

5. Bir akıl hocası bulun veya diğer ilham verici figürleri taklit edin

Kendi konuşan kişiliğinizi kesinlikle geliştirmeniz ve sergilemeniz gerekirken, diğer harika konuşmacılardan bir şeyler öğrenmek yardımcı olabilir. Şirketinizde harika bir sunucu olduğunu düşündüğünüz birini bulun ve ondan akıl hocanız olmasını isteyin. Hedefleriniz ve ilişkiden ne kazanmayı umduğunuz konusunda net olun.

Ayrıca, sunum becerilerini geliştirmeye adanmış neredeyse sonsuz sayıda çevrimiçi video, sınıf ve diğer kaynaklar vardır. Diğer sunumları incelemek ve etkili bulduğunuz nitelikleri taklit etmek için zaman ayırın.

6. Beden dilinden, yüz ifadelerinden ve göz temasından yararlanın

Sunumunuzun yazılı ve sözlü içeriği kesinlikle önemli olsa da, sözlü olmayan iletişimleriniz , paylaştığınız bilgileri desteklemeye yardımcı olmalıdır:

  • Tek bir yerde kalmak yerine, sunum yaptığınız sahnede veya zeminde sakince hareket edin. Dikkatinizi dağıtmak yerine sunumla hareketlerinizi akıcı hale getirin.
  • Mümkünse kendinizi bir podyum veya masanın arkasına yerleştirmekten kaçının.
  • Sunumunuzun kişisel ve sohbet havasında geçmesini sağlamak için dinleyicilerle göz teması kurun.
  • Bir kavramı açıklarken veya bir konuyla ilgili heyecanı gösterirken anları desteklemek için jestleri ve yüz ifadelerini kullanın.
  • Özgüveninizi göstermek ve dinleyicilerin sunumunuzda memnuniyetle karşılandığını hissettirmek için omuzlarınız geride ve kollarınız açık şekilde dik durun.

7. Görsel kullanın

Bir kavram görsel bir yardımla desteklenebiliyorsa veya daha kolay açıklanabiliyorsa, bunları sunumunuzda kullanın. Sunumunuzu görsel olarak destekleyecek slaytlarınız olması muhtemel olsa da, infografikler, çizelgeler, fotoğraflar, videolar, çizimler veya renderlara sahip olmanız da yardımcı olabilir. İşleri herhangi bir şekilde zorlaştırıyor veya karmaşıklaştırıyorsa, sunumunuzu basit ve erişilebilir tutma hatasına düşebilirsiniz.

8. Kitlenizi destekleyin

Sunumunuzu hazırlarken ve verirken, “Bu öğrenme deneyimini mümkün olan en eğlenceli ve etkili kılan nedir?” diye sorarak dinleyicilerin ihtiyaçlarına dikkat edin. Bu, zor bir kavramı daha ayrıntılı olarak açıklamak, sahnede dolaşmak veya izleyicilerinizi bir şekilde katılmaya davet etmek anlamına gelebilir.

Sunumunuz boyunca dürüst ve özgün olduğunuzdan, dinleyicilerinizle bağlantı kurup sohbet ettiğinizden emin olun. Her zaman hedef kitlenizle “onlara” konuşmak yerine “onlarla” konuşmalısınız.

9. Sesini kullan

Kitlenizi desteklemenin bir yolu, güçlü bir konuşma sesi kullanmaktır. Dinleyicilerinizi sizi duymak için zorlamamanız veya çok yüksek sesli bir konuşmacıya dikkatlerini vermemeniz önemlidir.

Ses düzeyinizi test etmenin iyi bir yolu, konuşma sesiniz hakkında geri bildirim sağlayabilecek güvenilir arkadaşlarınız veya meslektaşlarınızla önceden sunumunuzu alanda yapmaktır. İyi bir ses seviyesinde kendinden emin, sakin bir ton elde etmekte zorlanıyorsanız, bir tür mikrofon kullanmayı düşünün. Mikrofonu ve ilgili teknolojiyi önceden test ettiğinizden emin olun.

10. Rahatlayın ve keyfini çıkarın

Bir, birkaç veya büyük bir grup insana bilgi yaratmak ve sunmak büyük bir başarıdır. Süreç boyunca eğlenin; bu, sunumunuzu daha iyi hale getirecektir. Önceden endişeli hissediyorsanız, ayaklarınızı omuz genişliğinde açın, yumruklarınız kalçalarınızda, çeneniz yukarıda ve yumuşak bir gülümsemeyle durun. Bunu yapmak güveni arttırır ve sinirleri azaltır. Birkaç derin nefes alın.

Sunumunuzdan sonra kendinizi anlamlı bir şekilde ödüllendirin. Başarınızla gurur duyun ve hazır olduğunuzda bir sonraki sunumunuzu daha da iyi hale getirmek için dürüst geri bildirim isteyin.

Kategoriler

Popüler Bloglar

Diksiyon Eğitimi

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80