Startup Centrum'un 2023 Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu'na göre en az 1 kadın kurucu ortağı olan girişimler toplam 159,8 Milyon dolar yatırım almıştır. Aynı araştırma raporuna göre 2023’te yatırım alan girişimcilerin %23,4’ünün en az 1 kadın kurucusu vardır. Siz de hayal ettikleri için üreten cesaretli, kararlı ve çalışkan bir kadın mısınız? Öyleyse kadın girişimci destekleri konulu rehber içeriğimiz tam da size hitap ediyor. Özgür düşüncenin girişimciliğin önünü açan kurumlar ve destek projeleri hakkındaki tüm detayları sizler için ele alıyoruz.
20.yüzyılın en önemli sosyal ve ekonomik gelişmelerinden biri şüphesiz kadınların iş gücüne katılımıdır. Bir ülkede kadınların çalışma hayatında aktif rol oynaması o ülkenin gelişmişlik durumuna işar eder. Kadınların iş hayatındaki rolü gelişen ekonomiler için bu denli stratejik öneme sahipken kadınların girişimciliğinin teşvik edilmemesi düşülemez.
Türkiye ekonomisi gelişmekte olan bir ülkedir. Kadın girişimciliği bakımından ne yazık ki diğer ülkelerden daha zayıftır. Buna karşın Türkiye’de;
Kadınlar erkek egemen iş dünyasında hem iş kurma aşamasında hem de iş yeri kurulduktan sonra birtakım sıkıntılar yaşar. Kadın girişimcilerin en önemli sorunlarından kar rollerinin kalıplaşmış olmasından ve eğitimlerinin yetersizliğinden kaynaklanan toplumsal sorunlardır. Diğer sorunlar ise finans bulma güçlüğü, iktisadi teşviklere erişimdeki zorluklardır. Kadın girişimci destek programlarının amacı da tam olarak bu zorlukları ortadan kaldırmaktır.
T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), kendi işlerini kurmak veya kendi iş yerlerini geliştirmek isteyen girişimcileri destekler. Girişimci kadın kredisi söz konusu olduğunda akla ilk gelen kurumlardan biri KOSGEB’tir.
KOSGEB kadın girişimci destek şartları, destek programı doğrultusunda farklılık gösterir. Bununla birlikte KOSGEB kadın girişimci desteği şartları genel olarak şöyledir:
KOSGEP desteği için şu belgeleri de tamamlamanız gerekir:
KOSGEB kadın girişimci başvuru süreci şöyledir:
KOSGEB kadın girişimci destekleri şu üç programla verilir:
Kadın girişimcilere devlet desteği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da verilir. Bakanlığın kadın çiftçileri desteklediği programlar şöyledir:
Aile Çiftçiliğinin Geliştirilmesi Program: Programa başvuru şartları şöyledir:
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor: 75.000 TL-100.000 TL bütçe aralığındaki projeler desteklenir.
Bakanlığa bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), süt ve yumurta üretimi gibi tarımsal faaliyetlerde kadın girişimci destekleri sunan bir kurumdur.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yeşil kalkınma ve dijital dönüşüm alanlarında girişimcilik faaliyetinde bulunan kadınları destekler. Bakanlığın girişimcilere destek programları şunlardır:
Bakanlığa bağlı Güney Ege Kalkınma Ajansı, Yenilikçi Kadın Girişimci Programı ile 400.000 TL’ye kadar hibe desteği verir.
TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Girişimcilik Destek Programı, bugüne kadar 501 kadın girişimciyi desteklemiştir. Program çerçevesinde hem mali hem danışmanlık destekleri verilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadınlar için;
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı iş birliğiyle ile Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi oluşturulmuştur. İletişim ve farkındalık çalışmaları ile 3 milyon genç kadına ulaşılmıştır.
İstihdamın kalbi olarak bilinen İŞKUR birçok programla kadın girişimcileri desteklemiştir. İŞKUR tarafından verilen kadın girişimci destekleri şöyledir:
Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP): Türkiye İş Kurumu (İŞKUR); imalat, bilgi ve iletişim veya insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektörlerinde bu projeyi uygulamaya başlamıştır. Proje kapsamında çalışan kadın işçi, 0-66 ay aralığında çocuk sahibi olması halinde çocuk bakım desteği alır. Proje kapsamında çalıştırdıkları her kadın işçi için işverenlere de prim, vergi ve ücret desteği sağlanır.
İŞKUR’un hedef kitlesinde kadınlar olan diğer destek programları şunlardır:
Kadın girişimci destekleri söz konusu olduğunda elbette kamu ve özel bankalar da devreye girer. Bankalar;
Tüm kamu bankaları kadınlar için destek paketleri sunar. En yayın olan kadın girişimci kredisi veren Halkbank desteğidir. Halkbank’ın kredi verme şartları şöyledir:
Kadın Girişimcilere Ne Gibi Destekler Var?
Kadın girişimciler hibe ve düşük faizli kredi avantajı sunan destek programlarından yararlanabilir. Özel mikro kredi imkanları ve sigorta prim teşvikleri gibi avantajlar sunan girişimcilik programları da vardır. Kadın girişimci desteği genel olarak KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansları gibi kurumlar aracılığıyla verilir.
Kadın Girişimciler Vergiden Muaf Mı?
7256 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 10. Maddesinde değişiklik yapılmıştır. Buna göre tüzel kişiliği olmayan ve herhangi bir organizasyona bağlı olmayan ev hanımları, küçük çaplı e-ticaretten kazandıkları gelirler için vergiden muaf tutulur. Hiçbir geliri olmayan ev hanımları emlak vergisi ve değerli konut vergisinden de muaf tutulur. Kadınların esnaf vergi muafiyeti belgesi almak için İnteraktif Vergi Dairesi portalından başvuru yapması gerekir.
Devlet Hangi İşler İçin Hibe Veriyor?
Devlet birçok farklı sektör için hibe desteği sunar. Hemen her sektörün destek alabileceği girişimci destek programı vardır. Kadın girişimci destekleri şu sektörlerde verilir: Sağlık turizmi, savunma sanayi, makine, otomotiv, turizm, tekstil, kimya, mobilya, demir-çelik, elektrik-elektronik, yazılım, medikal, ilaç ve eczacılık, gıda, ambalaj, kozmetik, inşaat malzemeleri, tarım, mücevherat, madencilik.
Sonuç olarak;
Kadın girişimcilerin teşvik edilmesi hem yeni iş sahaları oluşturmak hem de potansiyeli değerlendirmek bakımından kritik önem taşır. Buna dayanarak 2025 yılında kadın girişimci destekleri konusuna açıklık getirdik. Siz de başarmaya ihtiyaç duyan kararlı ve cesareti bir kadınsanız tarım ve hayvancılık kurslarına katılarak girişimcilik desteklerinden yararlanabilirsiniz.
İndirimli