0

BİZİ TAKİP EDİN

İş Arayanlar Buraya: CV Hazırlarken Yapılan Hatalar

CV’nizi gönderdiğiniz yerden haber almak için beklediğiniz süre ne kadar uzun? Acaba arayıp kendimi hatırlatmalı mıyım diye düşünecek kadar uzun mu? Öyleyse CV’nizi güncellemeniz gerekir. CV hazırlarken yapılan hatalar hakkındaki bu içeriğimiz sayesinde CV’nizi mail kutusunda kalmaktan kurtarabilirsiniz. Hadi başlayalım!

CV’de En Sık Yapılan Hatalar

DİSK-AR 2024 verilerine göre Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyondur. Bu veri iş başvurusunda rakibin çok olduğunu gösterir. Rakipler arasından sıyrılmanın yolu ise iyi bir CV hazırlamak. CV hazırlarken yapılan hatalar iyi bir iş fırsatını kaçırmak anlamına gelebilir. İşte CV hazırlarken asla yapmamanız gereken hatalar:

Fotoğrafsız CV ile İş Başvurusu Yapmak

CV’de fotoğrafın bulunması ülkelerin kültürüne göre farklılık gösterir. Asya ülkelerinde CV’lerin fotoğraflı olarak sunulması beklenir. ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’da CV’de fotoğraf kullanılmaması önerilir. Türkiye’de ise fotoğrafsız CV özensiz bir başvuru olarak algılanır. İlk izlenimde fotoğraf çok önemlidir. Ancak herhangi bir fotoğraf CV’de kullanılamaz. İş başvuru formunda veya CV’de kullanılacak fotoğraf vesikalık veya biyometrik fotoğraf olmalıdır. Yüksek çözünürlükte olmayan alakasız (deniz kenarında çekilmiş bir fotoğraf, düğün fotoğrafı vb.) bir fotoğraf, CV’de hiç fotoğraf kullanmamak kadar yanlıştır.

Uzun Bir CV Hazırlamak

İşletmelerin en önemli kaynağı insandır. Bu nedenle işe alım süreci önemlidir; fakat iş akışında bir CV’yi okumak için çok uzun süre vakit harcanmaz. Ortalama 3 dakikada CV okunur ve diğer CV’ye geçilir. Dolayısıyla CV’nin çok uzun olmaması gerekir. İdeal CV uzunluğu en fazla 3 sayfadır.

Yazım Hataları Yapmak

Pozisyon fark etmeksizin 21. yüzyılda en önemli beceri güçlü iletişim becerilerine sahip olmaktır. Yazım ve dil bilgisi hatalarının olduğu bir CV, yazılı iletişim becerisinin zayıf olduğunu gösterir. Bu nedenle CV yazarken Türkçeyi doğru kullanmak gerekir. CV hazırladıktan sonra göz atmak, hatta CV’yi online yazım ve dil bilgisi denetleyicisinden geçirmek faydalı olur.

CV’de Referansları Belirtmek

Referans olarak verilen kişinin aranmayacağı düşünülebilir; fakat referanslar gerçekten aranır. Ancak referans bilgisine ihtiyaç duyulan aşama adayın olumlu olarak değerlendirildiği aşamadır. Bu nedenle ilk başvuruda CV’ye referans bilgisi yazmak gerekmez. “Referans istenildiğinde/talep edildiğinde verilecektir” ifadesi ise referans bilgisi vermekten kaçınıldığı izlenimi verir. Referans bilgisi verildiğinde iletişim bilgisi verilen kişiden (akraba veya arkadaş olmamalı) önceden izin alınmış olması gerekir.

İletişim Bilgisini Eksik veya Yanlış Vermek

Bir CV’de en olmazsa olmaz bölüm iletişim bölümüdür. Bu bölümde yalnızca telefon numarası belirtmek doğru değildir. Güncel mail adresi de belirtmek gerekir. Mail adresinin profesyonel görünmesi önemlidir. Hotmail yerine daha güncel bir e-posta uygulaması olan Gmail’i verebilirsiniz. Sosyal medyada uzmanlık alanınızla ilgili paylaşımlar yapıyorsanız sosyal medya hesaplarınızı da paylaşabilirsiniz.

Becerileri Öne Çıkarmamak

CV’de en önemli bölümlerden biri beceri ve yeteneklerin belirtildiği bölümdür. Bu bölümde becerileri belirtirken en önemli nokta becerinin başvurulan pozisyona uygun olmasıdır. Örneğin, metin yazarı pozisyonu için bir ajansa başvuruyorsanız kreatif düşünme becerisine sahip olduğunuzu belirten özel örnekler sunun. Klişe olarak kullanılan ''çalışkan'', ''dinamik'', ''sonuç odaklı'', ''takım oyuncusu'', ''iyi iletişimci'' gibi ifadelerden kaçının.

Becerilerde MS Office programlarını kullanmak önemli olmakla birlikte yetersizdir. İşverenler Word, Excel programlarını zaten bildiğinizi varsayarak daha farklı programları kullanabiliyor olmanızı bekler. Örneğin, bir metin yazarının Adobe Photoshop bilgisini belirtmesi Word bildiğini belirtmesinden daha anlamlı olur. Olmayan özellikleri varmış gibi CV’ye eklemek yapılabilecek en büyük hatalardan biridir.

Hobilerim Kısmını Gereksiz Bilgilerle Doldurmak

İşverenler, adayın nasıl ek becerilere sahip olup zamanını nasıl değerlendirdiğini öğrenmek ister. Bu nedenle hobileri CV’de belirtmek faydalı olur. Ancak sinemaya gitmek veya kitap okumak gibi hobileri belirtmek gerçeklikten uzak algısı oluşturabilir. Bu hobilerin yerine takım çalışmasına yatkınlığı gösteren takım sporuna ilgiyi, stres yönetimi becerisini vurgulayan doğa yürüyüşleri gibi aktivitelere olan ilgiyi belirtmek daha doğru olur.

Hedefleri ve Motivasyonları Açıklamamak

Kariyer hedefim veya hedeflerim gibi ibarelerle belirtilen bölüm CV’de kritik öneme sahiptir. Bu bölümün bulunmaması CV’nin hatalı olduğunu gösterir. Bu nedenle CV’nin işverenleri etkileyen giriş kısmında hedefinizin ne olduğunu açıklayın.

Ufak Tefek İşleri Belirtmek

CV hazırlarken yapılan hatalar arasında kısa süreli işleri belirtmek de var. CV’nin amacı hayat hikayesini anlamak değildir. Bu nedenle CV açık pozisyon ile uyumlu olmalıdır. Örneğin, Gazetecilik mezunu birinin muhabir pozisyonu için başvurusunda öğrencilik döneminde yaptığı kısa süreli işleri (stand görevlisi vb.) belirtmesi gereksizdir. Bunun yerine iş deneyimlerini kronolojik sırada belirtmek gerekir. CV’nin boş kalmaması için pozisyon ile ilişkili işleri belirtmek faydalı olur.

CV Hazırlama Hakkında SSS

CV’de Uyruğa Ne Yazılır?

Uyruk bireyin hangi ülkenin vatandaşı olduğunu belirtir. Uyruk, genellikle uluslararası şirketlere veya yurt dışındaki şirketlere iş başvurusu yaparken belirtilir. Uyruk CV’de T.C. olarak yazılmalıdır.

CV Kaç Sayfa Olmalı?

Uzun açıklamalarla CV’ye doldurmamak gerekir. CV’nin 2 sayfa olması yeterlidir. Daha fazla sayfa olduğunda insanlar sıkılabilir ve CV’yi okumak için zaman ayırmayabilir.

CV’ye Lise Yazılır mı?

CV’de hangi eğitim kademesinde mezun olunduğunu belirtmek önem taşır. Lise de CV’de yazılabilir. Özellikle de yeni mezun olan ve iş tecrübesi sınırlı olan lise mezunu adaylar lise bilgisini CV’de yazmalıdır. Ancak iki üniversiteden fazla eğitim alan veya düz lise mezunu olup üniversite eğitimi almış kişilerin lise mezuniyet bilgisini belirtmesi çok da gerekli değildir.

CV Boyutu Ne Olmalı?

CV hazırlama sürecine ilişkin merak edilen konulardan biri de CV’nin boyutudur. İdeal CV boyutu A4 kağıdıdır. Yazı boyutu başlıklar için 14-16 punto, paragraf metinleri için ise 11-12 punto olmalıdır.

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilir?

CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken birçok detay vardır. En önemli detaylar; kişisel bilgilerin eksiksiz ve doğru olması, CV’nin fotoğrafsız olmaması, eğitim bilgilerinin ters kronolojide sıralanması, yeteneklerden ve sertifikalardan bahsedilmesidir. İlk 30 saniyede okunabilen ilk yarım sayfa ilk izlenimin olumlu olması bakımından kritik önem taşır.

Sonuç Olarak;

İyi hazırlanmış bir CV, potansiyel işverenle yüz yüze iş görüşmesi yapma fırsatı anlamına gelir. İlk 30 saniyede insan kaynaklarının ilgisini çekmeyen bir CV’nin yöneticinin masasında yerini alması mümkün değildir. Buna dayanarak CV hazırlarken yapılan hatalar hakkında yazdık. CV’de olması gereken sertifikalar içeriğimizi de okumanızı öneririz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli