İş hayatına atıldıysanız veya iş başvurusunda bulunduysanız CV ifadesini mutlaka duymuşsunuzdur. CV, Latince özgeçmiş anlamına gelen curriculum vitae kelimesinin kısaltılmış halidir. Personel adayının hazırladığı CV, insan kaynakları yönetimi için kritik önem taşıyan işe alım aşamasında rehber niteliği taşır. CV’nin bu denli önemli olması iyi bir CV nasıl hazırlanır sorusunu gündeme getirir. Gelin, ilgi çekici ve başarılı bir CV hazırlamak için dikkat edilmesi gerekenler konusuna açıklık getirelim.
Kariyer hedefi ile örtüşen iyi bir iş bulmak isteyen herkes, iş başvurusunda bulunmadan önce iyi bir CV nasıl hazırlanır sorusuna yanıt arar. Çok deneyimli bir adayın CV’si ile deneyimsiz kişinin CV’si küçük farklılıklar içermekle birlikte genel olarak farklı bölümlerden oluşmaz.CV bölümleri şunlardır:
Özgeçmişinizde yer alan kişisel bilgiler, eğitim bilgileri ve iş deneyimleri, potansiyel işverenler için yol göstericidir. Şirketlerin insan kaynakları birimi, alınan eğitim ve iş deneyiminin başvurulan pozisyon için uygun olup olmadığını öğrenebilmek için CV’den yararlanır. Elbette CV nasıl hazırlanmış, imla kurallarına dikkat edilmiş mi sorusunun yanıtı, pek çok işveren için önemlidir. CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
CV için hobiler elbette kişiden kişiye değişkenlik gösterecektir; fakat özellikle bazı hobiler işin niteliklerine karşılık gelebileceği için belirtmekte fayda vardır. İletişim becerinizi öne çıkarmak için gönüllü çalışma veya topluluk önünde konuşma, kulüp liderliği, yeni kültürleri keşfetme gibi hobilerinizden bahsedebilirsiniz. Dikkat ve odaklanma konusunda iyi olduğunuzu ve güçlü bir hafızaya sahip olduğunuzu vurgulamak için müzik aleti çalma, fotoğrafçılık, satranç gibi yeteneklerinizden söz edebilirsiniz. Yaratıcılık konusunda iyi olduğunuzu belirtmek için el sanatları, origami, resim gibi yeteneklerinizi özgeçmişinize ekleyebilirsiniz. Bilginin ve dijitalin harmanlandığı çağımızda dijital okur yazarlığınızın olduğuna vurgu yapmak için video prodüksiyonu, kodlama yapma gibi yeteneklerinizi öne çıkarabilirsiniz. Elbette bu hobileri gerçekten ilgi alanınız ise belirtmelisiniz. Belirttiğiniz herhangi bir hobi görüşmeyi yapan insan kaynakları sorumlusuna pozitif enerji vermenize yardımcı olacaktır.
Bir CV’nin en etkili CV olarak nitelendirilebilmesi için özellikle şu iki soruya yanıt verebilmesi önemlidir: Ne üzerine eğitim aldınız, Hangi projelerde çalışarak nasıl kazanımlar sağladınız. Bahsettiğimiz bu detaylar ayrıntılı CV nasıl hazırlanır, dikkat çekici CV nasıl hazırlanır sorularına yanıt niteliğindedir. Yine de cv örneğiyle cv hazırlamak veya ücretsiz cv hazırlama programı kullanmak da hangi başlık altında neye dikkat etmeniz gerektiği konusunda ipucu verecektir.
İlk CV nasıl hazırlanır veya yeni mezun nasıl hazırlanır soruları profesyonel CV hazırlamaya dair yanıtı en çok merak edilen sorulardır. Elbette yeni mezunların, yani ilk defa iş deneyimi kazanmak için CV hazırlayacak olan kişilerin de bildiği yabancı dilleri, ilgi çekici sayılabilecek diğer bilgileri, yurt dışında dil eğitimi gibi konuları eklemesi gerekir.
Yeni mezunsanız ve iş deneyiminiz yoksa, özgeçmiş CV hazırlama sırasında iş deneyimlerinizin yerine staj deneyimini yazabilirsiniz. Eğitim bilgilerinizi ve aldığınız sertifikaları da öne çıkararak, iş deneyiminin eksikliğinden kaynaklanan boşluğu doldurabilirsiniz.
İş bulma sitelerinde genellikle ön yazı istenir. E-posta ile özgeçmiş gönderme konusunda da ön yazıya ihtiyaç duyulur. Peki, iş başvurularında ön yazı nedir ve ön yazı başlığına ne yazılır? Ön yazı çoğunlukla görmezden gelinir; fakat ön yazı hızlı izlenim edinmeyi sağlayan bir yazıdır. Hatta iş başvurusunun olumlu sonuçlanmasında önemli ölçüde etkilidir.
Ön yazıda hangi pozisyon için başvuruda bulunduğunuzu, işi neden istediğinizi belirtmelisiniz. Elbette ön yazının, özgeçmişteki kariyer hedefi/hakkımda başlığı altında olduğu gibi özgün olması gerekir. Gerçeği yansıtmayan her bilgi aleyhinizde kullanılabilir. Bu nedenle doğru bilgi sunmalısınız. Kariyerinize uzun süre ara verdiyseniz ön yazıda iş hayatında ara vermenizin nedenini detaylandırabilirsiniz. Özgeçmişinizi sonlandırırken “saygılarımla”, “saygılarımı sunarım”, “iyi çalışmalar dilerim” gibi ifadeler kullanmalısınız. Ön yazının başlığına “..pozisyonu için”, “iş başvurusu için” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.