İş Nasıl Bulunur? Altın Değerinde Tavsiyeler

İş Nasıl Bulunur? Altın Değerinde Tavsiyeler

İş Nasıl Bulunur? Altın Değerinde Tavsiyeler

Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde en yüksek işsizliğe sahip dördüncü ülke olduğunu biliyor muydunuz? Bu durumun, eğitim sisteminin statik yapıya kavuşamamasından çelişen yasal düzenlemelere kadar birçok nedeni vardır. İşsizliğin nedeni sayılabilecek bir başka unsur da iş gücünün iş bulma yöntemleri konusunda bilgisiz olmasıdır. Öyle ki birçok kişi forum sitelerinde iş nasıl bulunur şeklinde arama yapar. Siz de bu sorunun yanıtını merak ediyor, kolay iş bulma yöntemleri öğrenmek istiyorsanız doğru sayfadasınız. İşte iş bulma sürecine ilişkin detaylar👇

Nasıl İş Bulunur?

Uzun eğitim sürecinin ardından veya uzun soluklu iş deneyiminin ardından iş bulma süreci sıkıcı ve stresli olacaktır. Biz sizi ararız cümlesini duymak bile yeterince moral bozucudur. Bu süreci kolay hale getirmek için hedeflerinizi belirleyip nasıl adımlar atmanız gerektiği konusunda bilinçli olmalısınız. Aşağıdaki 6 iş bulma yöntemini uyguladığınıza kurumsal firmalarda kendinize uygun işi bulabilirsiniz.

1.İş Bulma Sürecine Hazırlık Yapın

İş bulma sürecine hazırlık ifadesinin CV hazırlamayı aklınıza getirdiğini tahmin edebiliyoruz. Elbette CV hazırlamak iş bulmak için en önemli adım. Hatta aktif olarak iş aramıyor olsanız bile her zaman hazır CV bulundurmanızı öneririz. CV hazırlık aşamasından önce de yapmanız gereken birtakım hazırlık işlemleri olduğunun altını çizelim. Hazırlık ile kastettiğimiz;

  • CV için profesyonel mail adresi almanız,
  • LinkedIn profili oluşturmanız,
  • Mülakatta dikkat etmeniz gerekenler konusunda bilgi edinmenizdir.

Mail adresi alırken isimsoyisim@mail uzantısı şeklinde profesyonel görünen mail adresi almaya dikkat etmelisiniz. LinkedIn iş ilanlarının yayımlandığı profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformudur. Bu platformun yanı sıra Kariyer.net gibi kariyer danışmanlık web sitelerinde üyelik oluşturmanız ve CV eklemeniz faydalı olur.

2.İş Arama Kaynakları Bulun

LinkedIn platformuna üye olmanız veya popüler kariyer danışmanlık sitelerinde üyelik oluşturmanız hızlı ve kolay iş bulmak için yeterli değildir. Kolay iş bulmak için;

  • İŞKUR’da iş arayan olarak kayıt yaptırın.
  • Çalışmak istediğiniz firmaların web sitelerindeki insan kaynakları/kariyer bölümünü takip edin ve CV’nizi kurumsal mail adresine gönderin.
  • Mavi yakalı çalışan olarak iş arıyorsanız fabrikaların güvenliğine CV’nizi bırakın.
  • Dijital platformlara ek olarak gazetelerin iş ilanı sayfalarını da takip edin.
  • İŞKUR yetki belgesi ile çalışan özel istihdam bürolarına ulaşın.

Bunların yanı sıra trend sektörleri takip etmelisiniz. Ne kadar çok iş arama kaynağında CV’niz olursa iş bulma olasılığınız o kadar artacaktır.

3.Profesyonel Bir CV Hazırlayın

Elbette iş nasıl bulunur sorusunun en önemli yanıtı CV hazırlamaktır. Hazırlayacağınız CV’nin profesyonel olması kritik önem taşır. Spesifik bir CV ile (örneğin, video CV) daha çok dikkat çekebilirsiniz. CV’nizi hazırlarken profesyonel CV oluşturma sitelerinden faydalanabilirsiniz. CV hazırlarken yapılan hatalar içeriğimizi okuyarak daha profesyonel bir CV hazırlayabilirsiniz.

4.Sertifikalar Edinin

CV’nin en önemli bölümlerinden biri sertifikalarım bölümüdür. Özellikle de iş deneyimi az veya henüz yeni mezun olmuş kişiler için eğitim ve sertifika programlarına katılmış olmak mülakatlarda avantaj sağlar. Mesleğinizle ilişkili konularda sertifikalar almalısınız. En çok işe yarayan sertifikalar blog içeriğimizde konuya ilişkin değerli ipuçlarını bulabilirsiniz. Seminerlerin katılım belgeleri de işe girmek için faydalı olur.

5.Network Oluşturun

İşsizseniz veya daha iyi şartlarda çalışabileceğiniz iş arayışındaysanız güçlü network oluşturmalısınız. Network sayesinde güçlü referanslara ulaşabilirsiniz. İş ağı edinmek için sosyal mecraları aktif olarak kullanmanızı, kariyer fuarlarına veya mesleki etkinliklere katılmanızı, STK’larda gönüllü çalışmanızı öneririz.

6.Eğitim Sürecinde Geçici İşlere Girin

Üniversite döneminde geçici olarak yaptığınız işler sayesinde iş görüşmelerinde olumlu izlenim elde edebileceğinizi biliyor muydunuz? İş görüşmelerinde başvurulan pozisyonla ilgili iş yapmış olmak veya hobiyi kazanca dönüştürmüş olmak olumlu izlenim oluşturmada etkili olur. Üniversite döneminde dijital içerik üreticiliği, redaktörlük, seslendirme, fotoğrafçılık, blog yazarlığı, sosyal medya yöneticiliği gibi işler yapabilirsiniz.

İş Bulma Süreci Hakkında SSS

Deneyimsiz Nasıl İş Bulunur?

Deneyimsiz olarak da iş bulabilirsiniz. Öncelikle bir iş arama planı oluşturun. Ardından içeriğimizdeki önerileri (özellikle de eğitimlere katılma önerimizi) uygulayın. Deneyim şartı olmayan iş kollarında (satış temsilcisi, veri girişi sorumlusu, depo sorumlusu, barista, temizlik görevlisi vb.) işe girdiğinizde iş hayatına ilk adımı atabilirsiniz.

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur?

Yurt dışında aşçıdan yazılım mühendisine, grafikerden hemşireye kadar birçok mesleğe ihtiyaç vardır. Bu işlere başvurmak ve yurt dışında iş bulmak için yurt dışı iş bulma sitelerini kullanabilirsiniz. Firmaların global yeni mezun programlarına katılmanız, yurt dışında dil eğitimi almanız da yurt dışında iş bulmanızı sağlayacak yöntemlerdir.

Part Time Nasıl İş Bulunur?

Part-time, yani yarı zamanlı iş bulmak için yine aynı şekilde kariyer danışmanlık sitelerini kullanabilirsiniz. Yarı zamanlı işler genellikle marketlerde, kitabevlerinde ve çağrı merkezlerinde bulunur. Yemek şirketlerinin ve kargo şirketlerinin kuryeleri de yarı zamanlı çalışır.

Evde Ek İş Nasıl Bulunur?

657 sayılı kanun gereği memurlar ek iş yapamazlar; fakat özel sektör çalışanları evde ek iş yapabilir. Evde ek iş bulmak için iş bulma sitelerini kullanabilirsiniz. Ek iş olarak nikah şekeri paketleme, sosyal medya yöneticiliği, çevirmenlik, makale yazarlığı gibi işler yapabilirsiniz.

Freelance İş Nasıl Bulunur?

Freelance işler, freelance iş bulma sitelerinden bulunur. LinkedIn platformunda da freelance işler bulmak mümkündür. Proje bazlı çalışmak için dijital platformları takip edebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Kendine uygun iş nasıl bulunur merak edenler için önerilerde bulunduğumuz blog içerik hazırladık. İçeriğimizde iş bulma sürecini kolaylaştıracak önerilerde bulunduk. İş arama sürecinde eğitimlere (özellikle de bilgisayar işletmenliği, diksiyon, zaman yönetimi vb.) katılarak kendinizi geliştirmenizi, özgüven ile ego arasındaki çizgiyi aşmamanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Diksiyon Eğitimi
İndirimli!
Diksiyon Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı