İş Arayanlara Özel: Mülakatlarda Sorulan Sorular

İş Arayanlara Özel: Mülakatlarda Sorulan Sorular

İş Arayanlara Özel: Mülakatlarda Sorulan Sorular

İnsan kaynaklarına ilişkin hemen her içeriğimizde altını çizdiğimiz üzere işletmelerin en değerli kaynağı insandır. Tam da bu nedenle iş gören bulma ve seçme süreci insan kaynaklarının en önemli görevlerinden biridir. İş arayanlar için de bu süreç kariyer yönetimi açısından kritik önem taşır. Bu önemli süreçte sorulan her soru ve verilen her yanıt iki taraf için de önemlidir. Siz de iş görüşmelerine hazırlanıyorsanız ve mülakatlarda sorulan sorular konusunda bilgi edinmek istiyorsanız doğru sayfadasınız.

İş Mülakatlarında Sorulan Sorular

İş mülakatlarında sorulan her soru bir amaca hizmet eder. Dolayısıyla yanıtlar görüşmenin sonucunun olumlu veya olumsuz olmasına etki eder. Teknolojinin değiştirdiği çağımızda iş görüşmelerinde sorulan sorular farklılaşmıştır. Bununla birlikte mülakatlarda sorulan sorular arasında bazıları vardır ki klasikleşmiştir. İşte klasik olarak ifade edebileceğimiz fakat güncelliğini asla kaybetmeyen mülakat soruları ve cevapları 👇

Sizi Neden İşe Alalım?

İnsan kaynakları yetkilerinin en çok sorduğu sorulardan biri sizi neden işe alalım sorusudur. Çünkü bu soruya verilen yanıt adayın şirkete katabileceği değer konusunda ipucu verir. Elbette bu soruya “işimde iyi olduğumu düşünüyorum” gibi klişe yanıtlar vermemelisiniz. Çünkü bu soruda asıl hedef sizin işe uyumlu özelliklere sahip olup olmadığınızı ölçmektir.

İş görüşmesinde bu soruyla karşılaştığınızda nasıl çalıştığınızı, sektöre olan tutkunuzu, işe yeni bakış açısı geliştirmenin yollarını ifade edebilirsiniz. Verebileceğiniz en iyi yanıt iş ilanında aranan niteliklerde belirtilen becerilere sahip olduğunuzu vurgulamaktır. Örneğin, analitik becerileriniz sayesinde iş süreçlerini optimize edebileceğinizi belirtin.

Güçlü ve Zayıf Olduğunuz Yönleriniz Nelerdir?

İnsan kaynakları yetkilileri, adayın zayıf oldukları yönlerinin farkında olup kendini geliştirmeye istekli olup olmadığını, stres altında nasıl performans gösterebileceğini ölçmek ister. Bunun için de adaya güçlü ve zayıf yönleri hakkında soru yöneltir. Bu soru karşısında herhangi bir cevap vermemek doğru değildir. Güçlü yönlerinize açık pozisyonun gerektirdiği niteliklere sahip olduğunuzu gösteren bir örnek verebilirsiniz. Zayıf yönlere şu örnekler verilebilir:

“Detaylara çok fazla takılıyordum ama önceliklerime odaklanmaya alıştım”

“Topluluk önünde konuşma yaparken heyecanıma yenik düşüyordum. Liderlik eğitiminden sonra düzeldi”

Eski İşinizden Neden Ayrıldınız?

Eski iş yerinden ayrılma nedeni söz konusu olduğunda biraz gerilebiliyoruz. Elbette bu sorunun tek bir doğru yanıtının olması beklenemez. Bu soruda işverenler adayın kırmızı çizgilerini yani hangi noktalarda hassas olduğunu öğrenmeye çalışır. Soruya samimi ve dürüst yanıt vermek önemlidir; fakat eski iş yerindeki yöneticileri veya çalışma arkadaşlarını kötülemek doğru değildir. Yöneticinizle anlaşamadığınızı belirtmek yerine farklı sektöre yönelmeyi tercih ettiğinizi ifade edebilirsiniz.

Kendinizi 5 Yıl Sonra Nerede Görüyorsunuz?

İşverenler adayların hayata bakışını, uzun vadeli hedeflerini öğrenmek ister. Bu nedenle birkaç yıl sonrası için ne düşündüğünü sorar. Bu noktada kariyer hedeflerinizi ve isteklerinizi analiz etmiş olmanız önemlidir. “Müdür olmak istiyorum”, “hiç düşünmedim”, “kendi işimi kurmak istiyorum” gibi cevaplar vermek doğru değildir. Örneğin, şirketin başarısına katkıda bulunmayı ve kendinizi geliştirmek için adımlar atacağınızı söyleyebilirsiniz.

Maaş Beklentiniz Nedir?

Mülakatların genellikle ikinci aşamasında maaş beklentisi sorulur. Soruya hazırlıklı olmak için sektörel ortalamayı öğrenmeli ve sosyal/yan haklar vb. etmenleri öğrenmelisiniz. X liranın adil bir rakam olduğunu düşünüyorum şeklinde yanıt verebilirsiniz.

Mülakatta İK’Ya Sorulacak Sorular

İçeriğimizin bu aşamasına kadar mülakatlarda sorulan sorular hakkında ipuçları verirken adaya sorulan sorular ve cevapların nasıl olması gerektiğine odaklandık. Gelelim mülakatta İK’ya sorulacak sorulara. İş mülakatlarında genellikle insan kaynakları yöneticileri tarafından “sizin bir sorunuz var mı” sorusu yöneltilir. Sorunun amacı adayın şirkete ilgisini ölçmektir. Genellikle bu soru karşısında “yok teşekkür ederim” şeklinde yanıt verilir. Oysa insan kaynaklarına sorulabilecek birçok soru vardır. İnsan kaynakları yetkilisine soracağınız sorular sayesinde pozisyona ilginizi gösterebilir ve kararınızı destekleyebilirsiniz.

  • Şirket kültürünüz nasıl?
  • Şirket için gelecek beklentileriniz nelerdir?
  • Şirket çalışanların nasıl katkı sunmasını bekliyor?
  • Nihai işe alım kararını kim verecek?
  • İlk olarak hangi proje üzerinde çalışacağım?
  • Adayları hangi kriterlere göre değerlendirip kıyaslama yapıyorsunuz?
  • Gurur duyduğunuz projeniz nedir?
  • Şirket olarak karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir?

Mülakatlarda şu kelimeleri ise asla kullanmamalısınız:

  • Üzgünüm, çok trafik vardı.
  • Sizde kopyası olduğunu sanıyordum.
  • Kaleminiz var mı?
  • Bir saniye telefonumu kapatayım.
  • Aslında pek emin değilim.
  • Son iş yerindeki yöneticim çok kötü biriydi.
  • Kaç gün iznim olacak?
Mülakatlarda Sorulan Sorular ve Cevapları Hakkında SSS

Mülakatta Bilmediğimiz Soruya Nasıl Cevap Verilir?

Mülakatlarda beklediğimiz yerlerden soru gelebilir. Bu durumda hemen cevap vermek doğru değildir. Bilmediğiniz sorulara yanıt verirken paniği ve heyecanı kontrol edin. Soruyu doğru anladığınızdan emin olun. Kısmi olarak bilgi veya deneyiminizi paylaştığınızda bilmediğiniz sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

En İyi Mülakat Soruları Nelerdir?

Mülakat sorularını en iyi yapan doğrudan yanıt alınabilen sorulardır. İçeriğimizde üzerinde durduğumuz mülakat soruları en iyi olarak nitelendirebileceğimiz sorulardır. Özellikle de sizi neden işe alalım sorusuna verilen yanıt işveren için aday hakkında önemli ipuçları verir.

Sözlü Mülakatta Nasıl Hitap Edilir?

Sözlü mülakatta samimi bir dil kullanmak doğru değildir. Görüşme yapan kişiye “siz”, “…Hanım”,” …Bey” şeklinde hitap etmelisiniz. Sözlü mülakatlarda resmi dil kullanmanın yanı sıra nazik ve profesyonel olmak da önem taşır.

Mülakatta İçeri Girerken Ne Denir?

Mülakatta içeri girerken duruma göre “günaydın”, “iyi günler” gibi selamlaşma sözcükleri kullanılır. Mülakata başlangıçta önemli bir diğer detay oturmak için “oturabilirsiniz” demelerini veya uygun koltuğu işaret etmelerini beklemektir.

Sonuç olarak;

Mülakatlarda sorulan sorular iş arayan kişiler için merak konusudur. Biz de konuya açıklık getirmek üzere mülakatlarda en çok sorulan sorular ve olması gereken cevaplara örnekler verdik. İş görüşmelerine gitmeden önce insan kaynakları eğitimine katılarak ince detayları öğrenebilir, diksiyon kursuna katılarak da akıcı konuşma becerisi kazanabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

İnsan Kaynakları Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
İnsan Kaynakları Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı