Üniversite ile iş birliğimize bağlı olarak raylı sistemler teknolojisi alanında uzaktan eğitim şeklinde düzenlediğimiz 960 saatten oluşan makinist kursu eğitim içeriği şu şekildedir:
İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma ve Kalite Yöntemi
Demiryolu Altyapı ve Üstyapısı
Çeken ve Çekilen Araçlar
Çeken ve Çekilen Araç Elektrik Devreleri
Çeken ve Çekilen Araç Elektrik Sistemleri
Çeken Araç Motorları ve Motor Sistemleri
Çeken ve Çekilen Araç Pnömatik Sistemleri
Çeken ve Çekilen Araç Fren Sistemleri
Demiryolu İşletmeciliği
İşaretler
TMİ Trafik Sistemi ve Sistemdeki Düzensizlikler
TSİ Trafik Sistemi ve Sistemdeki Düzensizlikler
Yerel İşletme Sistemleri
Tren Kompozisyonunun Planlanması
Manevralar
Trenlerin Kontrolü
Tren Belgeleri
Yol Öncesi Kontroller
Servise Hazırlama ve Teslimi
Lokomotif Simülatörü
Simülatörde Tren Kullanma Teknikleri
Simülatörde Tasarruf İlkelerine Uygun Sürüş
Tren Sürüş Uygulaması
Manevra İşlemleri
Manevra Sürüş Teknikleri
Manevra Sürüş Uygulaması
Stres ve Kriz Yönetimi
Makinist eğitimi;
Makinist sertifika programı raylı sistemler makinist olmak üzere ilk adımı atmak isteyen kişilerin talep gösterdiği eğitim programlarından biridir.
Üniversite Onaylı Sertifika: Tren makinisti sertifikası üniversite onaylıdır. Sınavın başarılı sonuçlanmasının hemen ardından e-Devlet üzerinde sorgulama yapılabilir.
Makinist kursu, kursiyerlerin tren kullanımında uzmanlaşmak için ihtiyaç duyduğu teorik altyapıya sahip olmasını sağlar. En önemli kazanım ise kurs sürecinin sonunda verilen sertifikadır. İstihdamı destekleyen sertifika, tren sürücüsü/tren makinisti/makinist unvanı için temel oluşturur.
Vektörel Grup Uzaktan Eğitim tarafından düzenlenen eğitimler herkesin herhangi bir koşul olmadan katılabileceği eğitimlerdir. Bununla birlikte vatman olmak için birtakım şartları karşılamak gerekir. İlgili kurumların farklı talep ve beklentileri de olur. Genel olarak vatman olma şartlarını şöyle sıralayabiliriz:
Makinist kursu kapsamında verilen eğitim belgesine sahip kişilerin, raylı sistemlerin yoğun kullanıldığı büyükşehirlerde yaşıyor olmaları avantaj sağlar. Tren makinisti olmak üzere kursa katılacak kişilerin, sorumluluk sahibi, dikkatli, el-göz koordinasyonu yüksek kişiler olmaları beklenir.
Mesleki Eğitim Kanunu’nda “İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.” şeklinde bir hüküm vardır. Makinistlik, bu hükmün özellikle uygulanması gereken kritik öneme sahip bir meslektir. Yaygın kanının aksine makinistlik, vatmanlık değildir. Makinist metro veya tramvay değil tren kullanır ve şehirler arası yolculuk yapar. Makinist olmak için ilk adım, tren makinisti kursu olarak da adlandırılan makinist kursuna katılmaktır. Kurs programının düzenlenmesindeki amaç, kursiyerlerin; sürüş tekniğine, genel kurallara ve talimatlara uygun şekilde tren kullanmak için gereken teorik bilgiye sahip olmalarını sağlamaktır.
Kursun amacına ulaşabilmesi için hem raylı sistemlere ilişkin modüllerden oluşan hem de iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili modüllerden oluşan geniş kapsamlı müfredat hazırlanmıştır. Müfredatın hazırlanmasında eğitimle ve demir yolu sektörüyle ilgili kanun ve yönetmelikler baz alınmıştır. Ders içeriklerini hazırlayan kişiler de alanda uzmanlaşmış eğitmenlerdir. Müfredat, PDF dokümanlar ve çalışma sorularıyla desteklenmiştir.
Makinist kurs programı modüllerden oluşan online eğitimdir. Dolaysıyla uzaktan eğitim sisteminin tüm avantajlarını sağlar. Online modüllerde ilişkili konuların çok kapsamlı olması sayesinde kursiyerler, demir yolu işletmelerinde istihdam edildiklerinde şu görev ve sorumlulukları başarıyla yerine getirebilirler:
Makinistler, makinist kursuna katılarak sahip oldukları teorik bilgiler sayesinde talimat ve tedbirlere harfiyen uyabilir, emniyetli ve konforlu sürüş gerçekleştirebilirler.
Makinist kursu sonunda verilen belge eğitim sertifikasıdır. Bu sertifikayı almak için makinistlik eğitimini tamamlamak öncelikli koşuldur. Sertifikasyon süreci makinist kursunda da diğer mesleki eğitim programlarındaki gibi ilerler. Tren makinisti sertifikası alma süreci şöyledir:
Sertifika; eğitimin adı (tren makinisti), eğitim kurumumuzun adı, hologramı ve imzası (kurucu müdür imzası) gibi unsurlardan oluşur.
Sertifika demir yolu işletmelerinin işverenlerinde olumlu izlenim bırakmayı sağlayan kurs bitirme belgesidir. Makinist belgesi olarak da bilinen sertifika, işe girmek için etkili olmakla birlikte tek başına yeterli olmayabilir. Nitekim kamuda makinist olmak için hem KPSS puanına sahip olmak hem de Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Mekatronik gibi ilgili bölümlerden mezun olmak gereklidir. Sertifika, makinist adayları için ilk adımdır. Makinist sertifikası olanlar, özel demir yolu taşımacılık şirketleri ile raylı sistemler ağına sahip lojistik merkez, fabrika vb. işletmelerde makinistlik yapabilirler.
Seçtiğiniz eğitimi kredi kartı veya banka havalesi ile hemen satın alabilirsiniz.
Eğitimleri istediğiniz zaman bilgisayar üzerinden veya akıllı telefon üzerinden tamamlayabilirsiniz.
Eğitim sonunda e-devlet üzerinden sorgulanabilir gerçek bir sertifikaya sahip olun. Sertifikanız ile özgeçmişinizi güçlendirin, hedeflerinize kolaylıkla ulaşın.