Satranç kültürünü destekleyerek satranç bilgisinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunan satranç eğitmen eğitimi ders içeriği şu şekildedir:
Temel Satranç Kuralları ve Hamleler
Satranç tahtası ve taşlarının düzeni
Şah, vezir, kale, fil, at, piyon hareketleri
Özel hamleler: rok, pes etme, pes edişin bildirilmesi
Stratejik ve Taktiksel Düşünce
Açılış stratejileri
Orta oyun stratejileri
Oyunun sonlanışı ve mat teknikleri
Taktiksel temaslar ve kombinasyonlar
Öğretim Yöntemleri:
Etkili öğrenme ve öğretme stratejileri
Farklı öğrenme stillerini anlama ve adapte etme
Grup ve bireysel öğretim teknikleri
Eğitim Materyalleri ve Kaynakları:
Satranç kitapları, yazılı materyaller
Çevrimiçi kaynaklar ve eğitim araçları
Satranç problemleri ve çözümleri
Öğrenci Değerlendirmesi ve İlerleme Takibi
Öğrenci seviyelerini değerlendirme yöntemleri
İlerleme takibi ve öğrenci performansını değerlendirme
Turnuva Organizasyonu:
Turnuva kuralları ve düzenlemeler
Turnuva organizasyonu ve yönetimi
Eğitim Planlaması
Ders planlaması ve program oluşturma
Farklı seviyelerdeki öğrencilere uygun ders içerikleri
Amaç ve hedefler belirleme
Sosyal ve Etik Değerler
Fair play prensipleri
Rakibe saygı ve sporculuk
Sosyal becerilerin geliştirilmesi
Teknolojinin Kullanımı
Çevrimiçi eğitim araçları ve platformları
Satranç yazılımları ve uygulamaları
Satranç eğitmenliği kursu;
Üniversite Onaylı Sertifika: Satranç eğitmen eğitimi, online kurs programının ardından yine online olarak gerçekleştirilen sertifika sınavında en az 45 puan alarak başarılı olan kursiyerler üniversite onaylı sertifika almaya hak kazanırlar.
Satranç eğitici eğitimi, satranç temel eğitiminin de kazanımı olan satranç bilgisinin ve stratejik düşünce becerisinin yanı sıra eğitmenlik bilgi ve becerisi de kazandırır. Öğretmenler, ekstra uzmanlık kazanarak satranç eğitimi verme yeterliliğine sahip olur. En önemli kazanım, satranç eğitmeni/öğretmeni unvanı için yasal altyapı sağlayan satranç eğitmenlik sertifikasıdır.
Satranç eğitmen eğitimi, satranca ilgi duyan herkese açık bir eğitimdir. Bununla birlikte eğitmenlik eğitimi olması nedeniyle;
Çocuk gelişimi ile sosyal hizmet uzmanları ve bölüm öğrencilerinin de mesleki gelişimleri açısından kursa katılmaları önerilir. Kariyer planı ve mesleki gelişim amacından bağımsız olarak ebeveynlerin de bilgi edinmek açısından kursa katılmaları faydalı olur.
Satranç eğitmen eğitimi, en çok talep gösterilen eğitmenlik eğitimlerinden biridir. Eğitmenlere ve çocuk gelişimi ile sosyal hizmet alanında çalışan profesyonellere yönelik olarak düzenlenmiştir. Teorik bilgilerin kazandırıldığı, bilgilerin sertifika ile yasallaştırıldığı eğitim oldukça geniş kapsamlıdır. Nitekim müfredat satranç eğitimi konusunda deneyimli eğitmenler tarafından hazırlanmıştır. Eğitimin düzenlenmesinin amacı, öğretmenlerin satranç eğitmen eğitimi sertifikası ile eğitim verme yeterliliğine sahip olmalarını sağlamaktır.
Satranç eğitmenliği sertifika programı kapsamında öncelikli olarak satranç oyununun tarihi hakkında bilgi verilir. Ardından satranç ile ilgili temel kavramlar açıklanır. Tahta ve taşlar ele alınır. İlişkili tüm konuları detaylandırılması sayesinde süreci tamamlayan bir kursiyerler, profesyonel eğitmenlik kariyerinde;
Uzaktan eğitim olarak düzenlenen satranç eğitmen eğitimi sertifika programı, birçok bakımdan fayda sağlayarak eğitimde fırsat eşitliği oluşturur. Uzaktan eğitimin en önemli avantajı ise zaman ve mekân kısıtlamasının ortadan kalkmasıdır. Zekâ oyunları ve satranç sertifikası online olarak düzenlenen sınava katılarak alınabilir.
E devlet üzerinden sorgulanabilen sertifika, kurs bitirme belgesi niteliği taşıdığından satranç eğitmen sertifikası da bu alanda eğitim alındığını gösterir. Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğindeki “İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir” hükmüne göre eğitim sektöründe yasal evrak olarak özlük dosyasına eklenebilir. Eğitmen istihdamına katkıda bulunan eğitim sertifikasında; eğitimin adı, eğitim kurumunun adı, hologram ve kurucu müdür imzası gibi unsurlar vardır. Sertifikasyon süreci ise şu şekilde ilerler:
Satranç eğitmenlik sertifikası, bireyin kurumumuz tarafınca düzenlenen ve çoktan seçmeli testten oluşan sertifika sınavında başarılı olduğunu gösterir. Milli Eğitim Kanunu gereğince eğitim kurumları tarafından yasal evrak olarak kabul edilen sertifika, ömür boyu geçerliliğe sahiptir. Akıl zekâ oyunları ve satranç eğitmenliği sertifikası, uygulayıcı belgesi olarak eğitim sektöründe kullanılabilir. Sertifikalı eğitmenler, MEB’e bağlı okulların, kreşlerin ve okul öncesi eğitim kurumlarının yanı sıra oyun kulüplerinde ve eğitim, danışmanlık merkezlerinde çalışabilirler. Usta öğreticilik belgesine sahip olan eğitmenler, aldıkları satranç eğitmenliği sertifikası ile halk eğitim merkezlerinde egzersiz sınıfları açabilirler.
Seçtiğiniz eğitimi kredi kartı veya banka havalesi ile hemen satın alabilirsiniz.
Eğitimleri istediğiniz zaman bilgisayar üzerinden veya akıllı telefon üzerinden tamamlayabilirsiniz.
Eğitim sonunda e-devlet üzerinden sorgulanabilir gerçek bir sertifikaya sahip olun. Sertifikanız ile özgeçmişinizi güçlendirin, hedeflerinize kolaylıkla ulaşın.