0

BİZİ TAKİP EDİN

Aile Danışmanlığın Nedir?

Doğduğumuzda edindiğimiz bu aile, ilk anlarımızdan son anlarımıza kadar hayatımızın her alanını etkiler.

Ailemiz kim olduğumuzu ve kim olacağımızı iyisiyle kötüsüyle etkiler. Kelime dağarcığımızı, alışkanlıklarımızı, geleneklerimizi ve ritüellerimizi ve çevremizdeki dünyayı nasıl görüp gözlemleyeceğimizi öğreniriz.

Ayrıca bu ilk önemli ilişkilerden nasıl seveceğimizi ve başkalarıyla nasıl etkileşim kuracağımızı da öğreniriz.

Sağlıklı ilişkilere sahip sağlıklı bir ailede doğarsak, sağlıklı ilişkileri nasıl sürdüreceğimizi öğrenmemiz olasıdır. Bağlantı kurmakta zorlanan işlevsiz bir ailede doğarsak, başkalarıyla bağlantı kurmakta da zorlanabiliriz.

İkinci tür bir ailede doğmak kesinlikle şanssızlık olsa da, bu değişmez bir durum değildir. Neredeyse tüm aileler şu veya bu zamanda bir tür işlev bozukluğu ile uğraşırlar, ancak çoğu aile bir bütünlük ve mutluluk duygusunu korur veya yeniden kazanır.

Aile terapisi, ailelere bunu yapmanın bir yolunu sunar - sağlıklı, işlevsel bir aile geliştirmenin veya sürdürmenin bir yolu.

Aile terapisi veya aile danışmanlığı, bir ailenin sağlığını ve işleyişini etkileyen belirli sorunlara çözüm yolları aramak için tasarlanmış bir tedavi şeklidir. Aile bireylerinde zor bir dönem, büyük bir geçiş veya zihinsel veya davranışsal sağlık sorunları sırasında bir aileye yardımcı olur

Aile terapisi, bilişsel terapi, davranış terapisi, kişilerarası terapi veya diğer bireysel terapi türlerinden teknikler ve egzersizler kullanabilir . Diğer tedavi türlerinde olduğu gibi, kullanılan teknikler de danışanın veya danışanın sunduğu spesifik problemlere bağlı olacaktır.

Çocuklarda davranışsal veya duygusal sorunlar , bir aile terapistini ziyaret etmenin yaygın nedenleridir. Bir çocuğun sorunları bir boşlukta var olmaz; varlar ve muhtemelen aile bağlamında ele alınmaları gerekecek (Herkov, 2016).

Aile terapisi veya danışmanlığında “aile” teriminin mutlaka kan akrabaları anlamına gelmediğine dikkat edilmelidir. Bu bağlamda “aile”, “kişinin hayatında uzun vadeli destekleyici rol oynayan, kan bağı veya aynı hanedeki aile üyeleri anlamına gelmeyebilecek” herhangi bir kişidir (King, 2017).

Aile Terapisinin Amacı Nedir?

“Dünyayı düzene sokmak için önce ulusu düzene sokmalıyız; milleti düzene sokmak için önce aileyi düzene koymalıyız; aileyi düzene sokmak için önce kişisel yaşamımızı geliştirmeliyiz; önce kalplerimizi düzeltmeliyiz.” (Konfüçyus)

Bir aileyi sağlıklı bir yaşama yönlendirmek için aile terapistleri, insanlara iletişimi geliştirmede , aile sorunlarını çözmede, aile durumlarını anlama ve ele almada ve daha iyi işleyen bir ev ortamı yaratmada yardımcı olmayı amaçlar.

Aile terapisinin amaçları, danışanların ortaya çıkan sorunlarına bağlıdır. Örneğin, hedefler aşağıdaki senaryolara göre farklılık gösterebilir:

  • Bir aile üyesi şizofreniden veya şiddetli psikozdan muzdarip : Amaç, diğer aile üyelerinin bozukluğu anlamalarına ve hastanın geçirebileceği psikolojik değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olmaktır;
  • Ebeveynlerin büyük anne ve baba ile aynı zamanda evi paylaşması veya çocukların büyükanne ve büyükbaba tarafından büyütülmesi gibi nesiller arası sınırlardan kaynaklanan sorunlar : Amaç, iletişimi geliştirmek ve aile üyelerinin sağlıklı sınırlar koymasına yardımcı olmaktır;
  • Sosyal normlardan sapan aileler (evli olmayan ebeveynler, çocuk yetiştiren gey çiftler vb.) : Buradaki hedefler her zaman belirli iç sorunları ele almak değildir, ancak aile üyelerinin toplumsal tutumlar gibi dış etkenlerle baş etmede yardıma ihtiyacı olabilir;
  • Karışık ırksal, kültürel veya dini geçmişlerden gelen aile üyeleri: Amaç, aile üyelerinin birbirleriyle olan ilişkilerinin geliştirmelerine yardımcı olmaktır;
  • Bir üye günah keçisi ilan ediliyor veya bireysel terapide tedavisi baltalanıyor : Bir aile üyesi, dışlanmış gibi hissetmekle mücadele ediyorsa veya diğer aile üyelerinden sınırlı destek alıyorsa, amaç, aile içindeki birey için artan empati ve anlayışı kolaylaştırmaktır. tedavilerine devam etmeleri için destek sağlamak;
  • Hastanın sorunları, ayrılmaz bir şekilde diğer aile üyeleriyle olan sorunlara bağlı görünüyor : Sorunun veya sorunların derinden diğer aile üyeleriyle olan sorunlardan kaynaklandığı durumlarda, amaç, katkıda bulunan sorunların çözümünde her birini ele almak ve bu davranış kalıbının etkilerini çözmek veya azaltmaktır.
  • Harmanlanmış bir aile (yani üvey aile) : Harmanlanmış aileler içinde bulundukları duruma özgü sorunlar yaşayabilirler. Karma ailelerde aile terapisinin amacı, aile üyeleri arasındaki sağlıklı etkileşimleri anlamak ve kolaylaştırmaktır.

Aile Danışmanlığının Faydaları Nelerdir?

Bir aile içinde yaşanan sorunları tedavi etmeye yönelik bu daha bütünsel yaklaşımın birçok durumda son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır. Aile terapisinde aileler, bir ruh sağlığı uzmanının rehberliğinde güvenli ve kontrollü bir ortamda sorunları üzerinde çalışabilirler.

Aile terapisinin faydaları şunlardır:

  • Sağlıklı sınırların ve aile kalıplarının ve dinamiklerinin daha iyi anlaşılması;
  • Gelişmiş iletişim;
  • Geliştirilmiş problem çözme;
  • Daha derin empati;
  • Azaltılmış çatışma ve daha iyi öfke yönetimi becerileri .
  • Bir krizden sonra aileyi bir araya getirmek;
  • Aile üyeleri arasında dürüstlük yaratmak;
  • Aile üyelerine güven aşılamak ;
  • Destekleyici bir aile ortamı geliştirmek;
  • Aile içindeki gerilim ve stres kaynaklarını azaltmak;
  • Aile üyelerinin birbirlerini affetmesine yardımcı olmak;
  • Aile üyeleri için çatışma çözümü;
  • İzole edilmiş aile üyelerini geri getirmek

Aile terapisi, iletişim, çatışma çözümü ve problem çözme dahil olmak üzere sağlıklı aile işleyişi için gerekli becerileri geliştirir. Bu becerilerin geliştirilmesi, aile sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmaktır.

Sende Aile Danışmanı olmak istiyorsan Aile Danışmanlığı Sertifika Programına katılmak dolu dolu bir eğitim alıp, Aile Danışmanlığı Sertifikanı almak için hemen tıkla.

Kategoriler

Popüler Bloglar

Aile Danışmanlığı Eğitimi

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80