Karar verme konusundaki içgüdüsel yaklaşımınız nedir? Doğal olarak iyimserseniz, o zaman bir kararın olası olumsuz taraflarını her zaman dikkate almıyorsunuzdur. Benzer şekilde, çok temkinliyseniz, ortaya çıkabilecek fırsatlara odaklanmayabilirsiniz.
İçgüdünüz size ne söylerse söylesin, en iyi kararlar genellikle bir sorunu görmenin birkaç yolunu keşfettikten sonra gelir.
Ancak, aynı anda birden fazla açıyı dikkate almaya çalışırsanız, kafanızın karışması kolaydır. Ve tüm ekibiniz farklı bakış açılarıyla tartılırsa işler daha da karmaşık, hatta hırçınlaşabilir.
"Altı Şapkalı Düşünme", bir konuyu çeşitli bakış açılarından, ancak net ve çatışmasız bir şekilde araştırmanın bir yoludur. Bireyler veya gruplar tarafından alışılmış düşünme biçimlerinin dışına çıkmak, farklı yaklaşımları denemek ve daha sonra nasıl ilerleneceği konusunda yapıcı düşünmek için kullanılabilir.
Bu makalede, Altı Şapkalı Şapka tekniğinin arkasındaki ilkeleri açıklayacağız ve sizin ve ekibiniz için karar vermeyi nasıl iyileştirebileceğini inceleyeceğiz.
Altı Şapkalı Şapka yaklaşımı Maltalı bir doktor, psikolog ve filozof olan Edward de Bono tarafından oluşturuldu . Devlet kurumlarına danışmanlık yaptığı işlerinde kullandı ama aynı zamanda günlük problem çözme için pratik bir araç olmasını istedi. İlk kez 1985'te aynı adlı kitabında ortaya çıktı ve o zamandan beri birkaç kez gözden geçirildi.
2021'de vefat eden De Bono , sorunları dolaylı olarak, genellikle yaratıcı ve şaşırtıcı yollarla çözme yöntemi olan "yanal düşünme"nin de mucidiydi . Benzer şekilde, Altı Şapkalı Şapka, farklı düşünme türlerini anlamanın ve keşfetmenin bir yoludur.
Altı Şapkalı Şapka tekniği, bir soruna altı farklı şekilde bakmanızı sağlar. Sizi ve ekibinizi herhangi bir içgüdüsel pozisyonun ötesine taşır, böylece bir dizi perspektifi keşfedersiniz. Bu şekilde, davanızı tartışmak zorunda kalmadan veya neyin "doğru" veya "yanlış" olduğu konusunda ani kararlar vermeden her birini dikkatlice değerlendirebilirsiniz.
Altı şapkayı da denediğinizde, sonraki adımlarınıza karar vermenize yardımcı olacak zengin bir içgörü koleksiyonuna sahip olmalısınız.
Siz veya ekibiniz mavi şapka modundayken, düşüncenizi kontrol etmeye ve karar verme sürecini yönetmeye odaklanırsınız. Bir gündeminiz var, özetler istiyorsunuz ve sonuçlara varıyorsunuz.
Yeşil şapka yaratıcı düşünceyi temsil eder. Bu şapkayı "takarken", bir dizi fikri ve ileriye dönük olası yolları keşfedersiniz.
Bu şapka duyguları ve içgüdüleri temsil eder. Bu tür bir düşünceyle meşgul olduğunuzda, duygularınızı mantıklı bir şekilde gerekçelendirmek zorunda kalmadan ifade edebilirsiniz.
Sarı şapka düşüncesiyle, sorunlara mümkün olan en olumlu ışıkla bakarsınız. Fikirlerinizden gelebilecek faydaları ve katma değeri vurgularsınız.
Bu şapka temkinli olmak ve riskleri değerlendirmekle ilgilidir. Eleştirel yargıda bulunursunuz ve neden endişeleriniz olduğunu tam olarak açıklarsınız.
Siyah şapka en güçlü şapkalardan biridir, ancak genellikle aşırı kullanılır. Bu düşünce tarzının karar verme sürecinizi etkilememesi için, sizin ve ekibinizin her türlü kritik veya uyarıcı yorumu haklı çıkarabildiğinizden emin olun.
Beyaz şapka bilgi toplamayı temsil eder. Halihazırda topladığınız bilgi ve içgörüleri düşünün - ama aynı zamanda kaçırdığınız bilgileri ve bunları elde etmek için nereye gidebileceğinizi de düşünün.
Kararlarınızın kalitesini artırmanın yanı sıra Altı Şapkalı Düşünme tekniğinin sunabileceği başka faydaları da vardır:
Daha organize düşünme . Her açıdan değerlendirdiğinizden emin olabilirsiniz ve bu, elde ettiğiniz bilgileri verimli ve doğru bir şekilde tartmanıza yardımcı olur.
Geliştirilmiş yaratıcılık . Varsayılan konumlarınızdan ve yaklaşımlarınızdan uzaklaşmanızı sağlar. Ve farklı bakış açılarını karşılaştırmak veya birleştirmek bazen yeni düşünceleri tetikleyebilir. .
Daha iyi düşünme becerileri . Merak gibi önemli becerileri güçlendirmenin harika bir yolu.
Daha güçlü kişilerarası beceriler .Sizi dinleme pratiği yapmaya teşvik eder , soru sorma ve cevaplama . Böylece sizi daha ikna edici, başkalarının desteğe ihtiyaç duyduğunu fark etmede daha iyi ve ortaya çıkan çatışmaları çözmek için daha güvenli hale getirebilir.
Ekiplerde daha fazla kapsayıcılık . İnsanların önyargıları bir kenara bırakıp bir süre olaylara aynı açıdan bakmaya odaklanmasını gerektirir. Tartışma hala devam ediyor, ancak herkesin dahil olduğunu hissetmesine yardımcı olabilecek ortak anlayışa dayanıyor.