İnsan kaynakları, hem bir şirket veya kuruluş için çalışan kişileri hem de toplu olarak herhangi bir işletme veya kuruluştaki en değerli kaynaklardan birini temsil eden çalışanlarla ilgili tüm konuları yönetmekten sorumlu departmanı tanımlamak için kullanılır. İnsan kaynakları terimi ilk kez 1960'larda çalışma ilişkilerinin değerinin dikkat çekmeye başladığı ve motivasyon, örgütsel davranış ve seçim değerlendirmeleri gibi kavramların her türlü çalışma ortamında şekillenmeye başladığı yıllarda ortaya çıktı.
İnsan kaynakları yönetimi, bir organizasyondaki çalışanların yönetimini ve gelişimini tanımlamak için kullanılan çağdaş, şemsiye bir terimdir. Personel veya yetenek yönetimi olarak da adlandırılır (bu terimler biraz eski olmasına rağmen), insan kaynakları yönetimi, bir kuruluşun insan sermayesini yönetmekle ilgili her şeyi denetlemeyi içerir.
Bu nedenle insan kaynakları yönetimi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi ana alana odaklanmıştır:
İnsan kaynakları yönetiminin birçok alanı nedeniyle, bu alandaki profesyonellerin bir veya daha fazla alanda özel uzmanlığa sahip olması tipiktir. İK profesyonelleri için ilgili kariyer unvanlarından sadece birkaçı şunları içerir:
İnsan kaynakları yönetimi, bir kuruluşun veya işletmenin etkinliğini artırmak için tasarlanmış programların geliştirilmesini ve yönetilmesini içerir. İşveren-çalışan ilişkisini yaratma, yönetme ve geliştirmenin tüm yelpazesini içerir.
Çoğu kuruluş, ajans ve işletme için insan kaynakları departmanı şunlardan sorumludur:
İnsan kaynakları yönetimi aşağıdakilerle ilgilidir:
Mevcut çalışan endişelerini ele almak : Çalışanların günlük çalışmalarını denetleyen şirket yöneticilerinin aksine, İK departmanları, sosyal haklar, ücret, çalışan yatırımları, emeklilik planları ve eğitim gibi çalışan endişeleriyle ilgilenir. Çalışmaları, çalışanlar arasındaki veya çalışanlar ile yöneticileri arasındaki çatışmaları çözmeyi de içerebilir.
Yeni çalışanlar edinme :İnsan kaynakları yönetimi ekibi potansiyel çalışanları işe alır, işe alma sürecini denetler (geçmiş kontrolleri, uyuşturucu testi vb.) ve yeni çalışan oryantasyonu sağlar.
Çalışan ayırma sürecini yönetme :Bir çalışan ayrılırsa, işten çıkarılırsa veya işten çıkarılırsa İK yönetim ekibi belirli bir dizi görevi tamamlamalıdır. Sürecin yasal olarak tamamlanmasını sağlamak için evrakların tamamlanması gerekir. Kıdem tazminatı teklif edilebilir veya müzakere edilebilir, faydalar ödenmeli ve şirket kaynaklarına erişim, çalışandan anahtarlar, rozetler, bilgisayarlar veya hassas materyallerin toplanması yoluyla kesilmelidir.
Moral geliştirmek : Etkili İK ekipleri, şirket çalışanlarını ellerinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik eder ve bu da şirketin genel başarısına katkıda bulunur. Çalışmaları genellikle çalışanları iyi performans için ödüllendirmeyi ve olumlu bir çalışma ortamı yaratmayı içerir.
İnsan kaynakları yönetimi, iş yeri kültürü ve ortamının yanı sıra insanları yönetmek için hem stratejik hem de kapsamlı yaklaşımları içerir.
İnsan kaynakları uzmanlarının rolü, bir şirketin en önemli varlığı olan insan sermayesinin, programların, politikaların ve prosedürlerin oluşturulması ve yönetimi yoluyla ve etkili çalışan-işveren aracılığıyla olumlu bir çalışma ortamını teşvik ederek beslenmesini ve desteklenmesini sağlamaktır.
İnsan kaynakları yönetiminin ardındaki kavram, etkin insan kaynakları yönetimine tabi olan çalışanların bir şirketin genel yönüne daha etkin ve verimli bir şekilde katkıda bulunabilmeleri ve böylece şirketin amaç ve hedeflerine ulaşılmasını sağlamasıdır.
Günümüzün insan kaynakları yönetimi ekibi, geleneksel personel veya idari görevlerden çok daha fazlasından sorumludur. Bunun yerine, bir insan kaynakları yönetimi ekibinin üyeleri, çalışanların stratejik kullanımına değer katmaya ve çalışan programlarının işi olumlu ve ölçülebilir şekillerde etkilemesini sağlamaya daha fazla odaklanmaktadır.