Bilgisayarlı Muhasebe Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayarlı Muhasebe Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayarlı Muhasebe Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayarlı muhasebe, işlerin hızlanması ve doğru aşamaların uygulanması adına planlı bir süreç sunar. Muhasebe işlemleri ve bilgileri için bilgisayar kullanmak, oldukça yaygın bir durum. Netice olarak teknoloji kullanımının arttığı bir dönemde genel ve ön muhasebe işlemleri için de bilgisayardan faydalanılıyor. Şirketler ve işletmeler de mali ve idari işlerde muhasebe bilgisine sahip kişilere öncelik veriyor.

Bugün sözünü edeceğimiz bilgisayarlı muhasebe kullanma bilgisi , emin olun kendinize katabileceğiniz en işe yarar yetkinliklerden biri olacak. Öyleyse lafı uzatmadan bilgisayarlı muhasebe nedir, ne işe yarar sorularına yanıt verelim.

Bilgisayarlı Muhasebe Ne İşe Yarar?

Muhasebecilik mesleği, en eski meslekler arasında yer alarak geçmişten günümüze hep önemsenen bir iş olarak görüldü. Gerçekten de mali süreçleri hakkıyla yönetmek için muhasebeye ihtiyaç var. Bilgisayarlı muhasebe ise işletmelerin mali işleri için gerekli programların kurulmasıyla analiz yapmalarının en önemli kaynağı oluyor.

Elle yapılan muhasebeden farklı olarak bilgisayarlı muhasebede, çeşitli programlar kullanılarak işlemler yapılır. Muhasebe paket programları; kaynak planlaması, mali müşavirlik ve ön muhasebe işleri için aktifleştirilir. En yaygın kullanılan defter tutma, finansal analizler, hesap işlemleri ve raporlama için muhasebe programlarından faydalanılır.

Bilgisayarlı Muhasebe Ne İşe Yarar

Bilgisayarlı muhasebeyle; gelir-gider hesaplaması, faturaları ödeme ve bütçe analizi gibi gerekli işler hızlıca tamamlanır. Bilgisayar destekli muhasebe aşağıdaki avantajlara sahip olarak çeşitli işlemleri yerine getirir:

  • Manuel muhasebeden farklı olarak daha hızlı işlem özelliği vardır.
  • Muhasebe programına farklı eklentiler yükleyerek daha büyük ölçekli işleri yerine getirir.
  • Elle yapılan muhasebedeki karmaşıklık ve düzensizlik yerine tek bir tıklamayla düzene girecek bir sisteme sahiptir.
  • Muhasebe defterlerinin ve mali işlem raporlarının araya karışması gibi bir durum söz konusu değildir. Bilgisayar yoluyla kaydedilen defter tutanakları ve finansal raporlar ise bilgisayarda durur ve istendiği zaman kolayca bulunur.

Saydığımız tüm avantajlar, elle yapılan muhasebenin verimli sonuçlar vermemesi sonucuyla ortaya çıkar. Artık bilgisayar kullanımının yaygınlaştığı bir dönemde, manuelden ziyade bilgisayar ile kısa sürede girdi-çıktı işlemleri yapabilirsiniz. Bilgisayarlı muhasebe, sağladığı avantajlarla birlikte bazı dezavantajlara da sahiptir.

Örneğin, belli bir yazılıma ve programa bağlı olduğu için en ufak bir sistem hatasında çalışmayı reddedebilir. Fakat tüm bu dezavantajlar, manuel muhasebenin yavaş ve karmaşık işlem sistemi yanında göz ardı edilebilen özelliklerdir.

Bilgisayarlı Muhasebe Nasıl Öğrenilir?

Muhasebe ile ilgili bilgileri ve becerileri öğrenmek kolay değildir. Hele ki finans-ekonomi odaklı bölümlerden mezun olmadıysanız işiniz biraz daha zor olabilir. Fakat ön ve genel muhasebe ile ilgili yetkinlik derecesinde bilgiler edinmeniz de imkânsız değildir. Sadece oldukça aşamalı ilerleyen ve yer yer kafanızı karıştırabilecek bir süreçle karşı karşıya kalabilirsiniz. Muhasebe alanında eğitim veren kurslar ise deneyebileceğiniz en iyi öğrenme yollarından biri olarak kafa karışıklığınızı giderecektir.

Bilgisayarlı muhasebe kurslarına katılarak bilmeniz gereken tüm bilgisayar destekli işlemleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca edindiğinizin bilgileri kanıtlayan muhasebe sertifikası alma olanağınız da var. Muhasebe eğitimi yalnızca kurslarla verilmese de tüm kullanımlara aşina olmak ve verimli bir öğrenme için sertifikalı kurslar daha tercih edilebilir niteliktedir.

Bilgisayarlı muhasebe öğrenmek için öncelikle alacağınızın kursun ders içeriklerine bakabilirsiniz. Bilgisayar aracılığıyla hangi işlemleri öğrenebileceksiniz ve hangi programları kullanabileceksiniz? Ders içeriklerini bu gözle incelerseniz kursun en başında neler öğreneceğinizi bilerek aktif bir öğrenme süreci geçirebilirsiniz. Ayrıca genel ve ön muhasebe bilgilerinizi bir üst seviyeye çıkarmak ve muhasebecilik mesleğinin genel hatlarını bilmek için de eğitim yolunu seçebilirsiniz.

Bilgisayarlı Muhasebe Neleri İçerir?

Genel muhasebe bilgisi, oldukça çeşitli olduğundan öğreneceğiniz kullanımlar da farklı işler için geçerli olacaktır. Muhasebe kursları, bilgisayar aracılığıyla tasarlanan muhasebe programlarını tanıtır ve bu programların genel-ön muhasebedeki kullanımları aktarır. Her iki muhasebe alanının da temel kavramlarını konu edinir.

Bilgisayarlı Muhasebe Nasıl Öğrenilir

Özellikle ön muhasebenin mikro uygulamaları ile genel muhasebeye taşınan ticari belgelerin öğrenilmesini kapsar. Ön muhasebe, genel muhasebeye belge ve bilgi taşıdığı için bilinmesi oldukça önemlidir. Dolayısıyla öğreneceğiniz tüm kullanımlar, iş hayatında aktif olarak karşınıza çıkacak işlerin kolaylığı içindir. Genel olarak bilgisayarlı muhasebe kursu kapsamında aşağıdaki konuları öğrenebileceksiniz:

  • Ön ve Genel Muhasebe Kavramları
  • Ön Muhasebe Uygulamaları- Programları ve Mikro Ön Muhasebe
  • Mali Tablo ve Defter Oluşturma
  • Ticari Belge Düzenleme
  • Genel Muhasebe Uygulamaları
  • Vergi Beyannamesi ve Uygulamaları
  • Genel Raporlama

Görüldüğü üzere bilgisayarlı muhasebe ile daha önce elle yapılan tüm işlemler daha hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Yine muhasebe dışında bir alanda çalışanlar da temel uygulamalara aşina olarak ön muhasebede daha rahat çalışabiliyorlar.

Muhasebe Sertifikası Ne İşe Yarar?

Muhasebe eğitimi almış olsanız bazı ileri seviye kullanımlara ve mesleğin sektördeki karşılıklarını öğrenmek adına eğitime katılabilirsiniz. Halihazırda ya da ileride muhasebe elemanı olmak da isteyebilirsiniz. Bu durumda üniversite eğitimi dışında yönelebileceğiniz nitelikli eğitimler de var.

Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, üniversite onaylı ya da kurum onaylı sertifikalı programlar, muhasebe eğitimini öğrenebileceğiniz en işe yarar içeriklere sahiptirler. Muhasebe eğitimi veren kursları alarak hem genel işleyişe aşina olursunuz hem de alanla ilişkili sertifika alırsınız.

Muhasebe sertifikası, ön muhasebe işlemlerini rahatlıkla yapabildiğinizi göstermenin bir niteliğidir. Tabii ki burada önemli olan sertifika değil, alınan eğitimdir. Sertifika programları, nitelikli bir eğitim veriyorlarsa işe yarar bir özelliği sahip olurlar. Bundan dolayı muhasebe sertifikasının işe yaraması için eğitimin verimli olması gerekir. Peki nitelikli bir eğitim neticesinde alınan muhasebe sertifikası ne işe yarar?

Son yılların en çok iş ilanı yayınlanan mesleklerinden biri ön muhasebe elemanı oldu. Ayrıca bazı meslekler için de ön muhasebe bilgisi, öne çıkaran bir yetkinlik hâlini aldı. Genel muhasebe daha çok mali müşavirlik, dış ticaret ve denetçilik gibi kapsamlı meslek grupları içindir. Ön muhasebe ise daha rahat kullanabileceğiniz işlemler içerir ve çeşitli iş alanlarında kullanabileceğiniz karmaşık olmayan kullanımları sunar.

Bu alanda öğreneceğiniz tüm bilgileri; halkla ilişkilerden, müşteri hizmetlerine kadar her alanda kullanabilirsiniz. Dolayısıyla alacağınız sertifikayı, CV ile beraber iş mülakatında da belirterek ön muhasebeye aşina olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. Yine ön muhasebe elemanı mesleğini hedefliyorsanız da uzun dönemli bir kurs süreci sonrası ilgili alanlara başvurunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca muhasebe mesleğinin genel ve güncel durumuna göz atmak için de eğitim doğru bir seçenek olacaktır.

Bilgisayarlı muhasebe nedir, neden önemlidir sorularına yanıt verdik. Günümüzde muhasebe ile ilgili bir alanda çalışmıyorsanız bile ön muhasebeyi içeren işler için bilgi sahibi olmanız oldukça önemli görülüyor. Bundan ötürü sertifikalı bir muhasebe eğitimi, mesleki açıdan gelişmenizin bir yolu olacaktır.

Popüler Bloglar Blog

Bilgisayarlı Muhasebe Kursu
İndirimli!
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı