Nicel araştırma, niceliksel veriler toplayarak ve istatistiksel, matematiksel veya hesaplama teknikleri uygulayarak fenomenlerin sistematik bir araştırması olarak tanımlanır. Nicel araştırma bilgi toplayan mevcut ve potansiyel müşterilere örnekleme yöntemleri kullanarak ve çevrim içi anketlet göndererek anket sonuçlarını sayısal şeklinde tasvir edilebilir. Bu rakamları dikkatli bir şekilde anladıktan sonra bir ürün veya hizmetin geleceğini tahmin etmek ve buna göre değişiklikler yapmaktır.
Nicel araştırmaya bir örnek , hasta hastaneye girdiğinde bir doktorun hastayla ilgilenmek için harcadığı süreyi anlamak için yapılan ankettir. Bir doktorun bir hastayı görmesi ne kadar zaman aldığı, hastanın hastaneye ne sıklıkta geldiği ve benzeri diğer soruları sormak için bir hasta memnuniyeti anketi şablonu uygulanabilir.
Nicel sonuç araştırması çoğunlukla sosyal bilimlerde, araştırma çalışmasından nicel veriler toplamak için yukarıda kullanılan istatistiksel yöntemler kullanılarak yürütülür. Bu araştırma yönteminde, araştırmacılar ve istatistikçiler, söz konusu nicelikle ilgili matematiksel çerçeveler ve teoriler kullanırlar.
Nicel araştırma şablonları nesnel, ayrıntılı ve çoğu zaman araştırma amaçlıdır. Bu araştırma yönteminden elde edilen sonuçlar mantıklı, istatistiksel ve tarafsızdır. Veri toplama, yapılandırılmış bir yöntem kullanılarak gerçekleşti ve tüm popülasyonu temsil eden daha büyük örneklemler üzerinde gerçekleştirildi.
Yukarıda belirtildiği gibi, nicel araştırma veri odaklıdır. Nicel araştırma yapmak için iki yöntem vardır. Onlar:
Dört farklı türde nicel araştırma yöntemi vardır:
Birincil nicel araştırma, pazar araştırması yapmak için en yaygın kullanılan yöntemdir . Birincil araştırmanın ayırt edici özelliği, araştırmacının daha önce yapılmış araştırmalardan toplanan verilere dayanmak yerine doğrudan veri toplamaya odaklanmasıdır. Birincil nicel araştırma tasarımı, süreç akışının yanı sıra üç ayırt edici parçaya ayrılabilir. Onlar:
Anket Araştırması , tüm nicel sonuç araştırma metodolojileri ve çalışmaları için en temel araçtır. Anketler, çevrimiçi anketler, kağıt anketler, web-intercept anketleri vb. gibi çeşitli türleri kullanarak bir katılımcı örneğine sorular sormak için kullanılır. Her küçük ve büyük kuruluş, müşterilerinin ürünleri ve hizmetleri hakkında ne düşündüğünü anlamak ister, yeni özelliklerin piyasada ne kadar iyi olduğu ve bu tür diğer ayrıntılar.
Anket araştırması yaparak, bir kuruluş birden fazla anket sorusu sorabilir, bir müşteri havuzundan veri toplayabilir ve bu toplanan verileri sayısal sonuçlar üretmek için analiz edebilir. Herhangi bir araştırma için veri toplamanın ilk adımıdır.
Bu tür araştırmalar, belirli bir hedef kitle grubuyla yürütülebileceği gibi, karşılaştırmalı analizlerle birlikte birden fazla grup arasında da yürütülebilir. Bu tür bir araştırma için bir ön koşul, örneklemin rastgele seçilmiş üyelere sahip olmasıdır. Bu şekilde, bir araştırmacı, rastgele seçim kullanılarak çok çeşitli katılımcılara hitap edileceğinden, elde edilen sonuçların doğruluğunu kolayca koruyabilir. Geleneksel olarak anket araştırması yüz yüze veya telefon görüşmeleri yoluyla yürütülürken, e-posta veya sosyal medya gibi çevrimiçi ortamlarda kaydedilen ilerlemeyle birlikte anket araştırmaları çevrimiçi ortamlara da yayılmıştır.
Geleneksel olarak anket araştırması yüz yüze veya telefon görüşmeleri yoluyla yürütülürken, e-posta veya sosyal medya gibi çevrimiçi ortamlarda kaydedilen ilerlemeyle birlikte anket araştırmaları çevrimiçi ortamlara da yayılmıştır.
Eldeki süreye ve gereken veri türüne göre seçilebilecek iki tür anket vardır :
Kesitsel araştırmalar: Kesitsel araştırmalar , araştırmacının belirli bir zamanda hedef popülasyonun bir örneğinden veri toplamayı amaçladığı durumlarda yürütülen gözlemsel anketlerdir. Araştırmacılar belirli bir zamanda çeşitli değişkenleri değerlendirebilir. Veri anketin bu tür için kabul edilen değişkenler dışındaki tüm değişkenlerde benzerliği tasvir insanlardan olduğunu kullanılarak toplanan araştırma . Anket boyunca, bu tek değişken sabit kalacaktır.
Boylamsal anketler: Boylamsal anketler aynı zamanda gözlemsel anketlerdir, ancak kesitsel anketlerden farklı olarak, yanıtlayan davranış ve düşünce süreçlerindeki bir değişikliği gözlemlemek için boylamsal anketler çeşitli zaman dilimlerinde yürütülür. Bu süre günler, aylar, yıllar ve hatta on yıllar olabilir. Örneğin, 5 yaş üstü gençlerin satın alma alışkanlıklarındaki değişimi analiz etmeyi planlayan bir araştırmacı boylamsal araştırmalar yapacaktır.
İki varlık arasındaki karşılaştırma değişmezdir. Birbirine sıkı sıkıya bağlı iki varlık arasında ve birinin diğerini nasıl etkilediği ve sonunda gözlemlenen değişikliklerin neler olduğu arasında bir ilişki kurmak için korelasyon araştırması yapılır. Bu araştırma yöntemi, doğal olarak oluşan ilişkilere değer vermek için yürütülür ve bu nicel araştırma yöntemini başarıyla yürütmek için en az iki farklı grup gerekir. Çeşitli yönler üstlenmeden, iki grup veya varlık arasında bir ilişki kurulmalıdır.
Araştırmacılar, matematiksel analiz yöntemlerini kullanarak iki veya daha fazla değişkeni ilişkilendirmek için bu nicel araştırma tasarımını kullanır. Değişkenler arasındaki örüntüler, ilişkiler ve eğilimler, orijinal kurulumlarında var oldukları şekilde sonuçlandırılır. Bu değişkenlerden birinin diğeri üzerindeki etkisi, iki değişken arasındaki ilişkiyi nasıl değiştirdiği ile birlikte gözlemlenir. Araştırmacılar, istenen sonuçları elde etmek için değişkenlerden birini manipüle etme eğilimindedir.
İdeal olarak, yalnızca korelasyonel araştırmalara dayalı sonuçlar çıkarılmaması tavsiye edilir. Bunun nedeni, iki değişkenin senkronize olması durumunda birbiriyle ilişkili olmasının zorunlu olmamasıdır.
İlişkisel Araştırma Soruları Örneği:
- Stres ve depresyon arasındaki ilişki.
- Şöhret ve para arasındaki denklem.
-Üçüncü sınıf bir sınıftaki etkinlikler ve öğrencileri arasındaki ilişki.
Bu araştırma yöntemi esas olarak karşılaştırma faktörüne bağlıdır. Yarı deneysel araştırma olarak da adlandırılan bu nicel araştırma yöntemi, araştırmacılar tarafından, bir değişkenin diğer bağımsız değişkene bağlı olduğu iki veya daha fazla değişken arasındaki neden-sonuç denklemini sonuçlandırmak için kullanılır. Bağımsız değişken kurulur ancak manipüle edilmez ve bağımlı değişken üzerindeki etkisi gözlemlenir. Bu değişkenler veya gruplar, doğal düzende var oldukları gibi oluşturulmalıdır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler her zaman bir grupta var olacağından, tüm faktörler göz önünde bulundurularak sonuçların dikkatli bir şekilde oluşturulması tavsiye edilir.
Nedensel karşılaştırmalı araştırma, iki değişkenin istatistiksel analiziyle sınırlı değildir, aynı değişikliklerin etkisi altında çeşitli değişkenlerin veya grupların nasıl değiştiğini analiz etmeye kadar uzanır. Bu araştırma, iki veya daha fazla değişken arasında var olan ilişkinin türünden bağımsız olarak yürütülür. İstatistiksel analiz, bu nicel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilen sonucu belirgin bir şekilde sunmak için kullanılır.
Nedensel-Karşılaştırmalı Araştırma Soruları Örneği:
-Uyuşturucunun bir genç üzerindeki etkisi.
- İyi bir eğitimin birinci sınıf öğrencisi üzerindeki etkisi.
-Afrika köylerinde önemli miktarda gıda sağlanmasının etkisi.
Gerçek deney olarak da bilinen bu araştırma yöntemi bir teoriye dayanır. Deneysel araştırma , adından da anlaşılacağı gibi, genellikle bir veya daha fazla teoriye dayanır. Bu teori geçmişte kanıtlanmamıştır ve sadece bir varsayımdır. Deneysel araştırmada, ifadeyi kanıtlama veya çürütme etrafında bir analiz yapılır. Bu araştırma yöntemi doğa bilimlerinde kullanılmaktadır. Geleneksel araştırma yöntemleri modern tekniklerden daha etkilidir.
Deneysel araştırmalarda birden fazla teori olabilir. Teori, doğrulanabilen veya çürütülebilen bir ifadedir.
İfade oluşturulduktan sonra, geçerli veya geçersiz olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Bu tür nicel araştırma yöntemi, doğru veya yanlış olduğunun kanıtlanması gereken çeşitli ifadeler olduğu için çoğunlukla doğa veya sosyal bilimlerde kullanılır.
Birincil nicel araştırmada ikinci büyük adım veri toplamadır . Veri toplama, örnekleme yöntemlerine ve anketler ve anketler kullanılarak veri toplamaya ayrılabilir.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Olasılık örneklemesi: Bir popülasyondan bireyleri filtrelemek ve olasılık örneklemesinde örnekler oluşturmak için bir olasılık teorisi kullanılır . Bir örneğin katılımcıları rastgele seçim süreçleri seçilir. Hedef kitlenin her bir üyesi, örneklemden seçilmek için eşit fırsata sahiptir.
Dört ana olasılık örneklemesi türü vardır:
Olasılıksız örnekleme: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının bilgi ve deneyiminin örnek oluşturmak için kullanıldığı yerdir. Araştırmacının katılımı nedeniyle, hedef popülasyonun tüm üyelerinin bir örneklemin parçası olmak üzere seçilme olasılığı eşit değildir.
Beş olasılık dışı örnekleme modeli vardır:
Örnek belirlendikten sonra, nicel araştırma için , veri toplamak için anketler kullanılabilir.
Bir Anket ilgi çeşitli konularda bilgi ve bilgi edinme gibi cevap verenlerin önceden tanımlanmış gruptan veri toplamak için kullanılan bir araştırma yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Anket dağılımının kolaylığı ve araştırma süresine ve araştırma amacına bağlı olarak ulaşılabilen çok sayıda insan, onu nicel sonuç araştırması yürütmenin en önemli yönlerinden biri haline getirmektedir.
Orada dört ölçüm ölçekler bir ankette çoktan seçmeli soru oluşturma temelidir. Temelleri olmadan çoktan seçmeli soru oluşturulamayan nominal, sıralı, aralıklı ve oranlı ölçüm ölçekleridir. Bu nedenle, sağlam bir anket geliştirebilmek için bu ölçüm seviyelerini anlamak çok önemlidir.
Nicel araştırma yapmak için, bir ankette kapalı uçlu sorular kullanılmalıdır. Anlamsal diferansiyel ölçek soruları, derecelendirme ölçeği soruları vb. gibi çoktan seçmeli sorular dahil olmak üzere birden fazla soru türünün bir karışımı olabilirler.
Yukarıda, birincil nicel araştırma yapmak için anket tasarımıyla birlikte bir anket oluşturma sürecini gördük. Veri toplamak için anket dağılımı, anket sürecinin bir diğer önemli yönüdür. Anket dağıtımının farklı yolları vardır. En sık kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır:
Birincil nicel araştırma tasarımının üçüncü yönü veri analizidir . Ham verilerin toplanmasından sonra, bu araştırmadan istatistiksel çıkarımlar elde etmek için bu verilerin bir analizi yapılmalıdır. Sonuçları araştırmanın amacı ile ilişkilendirmek ve sonuçların istatistiksel uygunluğunu belirlemek önemlidir.
Araştırmanın veri toplama süreci için dikkate alınmayan yönlerini dikkate almak ve planlanan ile gerçekte yürütülen arasındaki farkı raporlamak önemlidir.
Daha sonra nicel verileri analiz etmek için SWOT, Conjoint, Cross-tabulation vb. gibi kesin istatistiksel analiz yöntemlerinin seçilmesi gerekir.
Güven aralığı, hata payı vb. gibi çıkarımsal istatistik yöntemleri daha sonra sonuçları sağlamak için kullanılabilir.Güven aralığı, hata payı vb. gibi çıkarımsal istatistik yöntemleri daha sonra sonuçları sağlamak için kullanılabilir.
İkincil nicel araştırma veya masa başı araştırma, halihazırda var olan verileri veya ikincil verileri kullanmayı içeren bir araştırma yöntemidir. Mevcut veriler, araştırmanın genel etkinliğini artırmak için özetlenir ve derlenir.
Bu araştırma yöntemi, internet, devlet kaynakları, kütüphaneler, araştırma raporları vb. gibi mevcut veri kaynaklarından nicel verilerin toplanmasını içerir. İkincil nicel araştırma , birincil nicel araştırmalardan toplanan verilerin doğrulanmasına yardımcı olur ve ayrıca güçlendirmeye veya kanıtlamaya yardımcı olur. veya daha önce toplanan verileri çürütmek.
Aşağıda yaygın olarak kullanılan beş ikincil nicel araştırma yöntemi bulunmaktadır:
Nicel araştırmanın bazı ayırt edici özellikleri şunlardır:
Bazı nicel araştırma örnekleri şunlardır:
1.Herhangi bir kuruluş müşteri memnuniyeti (CSAT) anketi yapmak isterse , müşteri memnuniyeti anketi şablonu kullanılabilir. Bu anket aracılığıyla bir kuruluş, ürün kalitesi, fiyatlandırma, müşteri deneyimi vb. gibi birden fazla parametreye dayalı olarak müşterinin zihninde markanın veya kuruluşun iyi niyetine ilişkin nicel veriler ve metrikler toplayabilir. Net promotör puanı (NPS) sorusu , matris tablosu soruları, analiz edilebilecek ve üzerinde çalışılabilecek sayılar şeklinde veri sağlayan sorular.
2.Nicel araştırmanın başka bir örneği, bir etkinlik yürüten ve etkinlik katılımcılarından etkinlikten gördükleri değer hakkında geri bildirim toplayan bir kuruluştur. Organizasyon, bir etkinlik anketi şablonu kullanarak , satış, etkinlik öncesi ve sonrası, organizasyonu arkadaşlarına ve meslektaşlarına tavsiye etme olasılığı, otel tercihleri gibi etkinliğin çeşitli aşamalarında müşterilerin memnuniyet düzeyleri hakkında eyleme geçirilebilir geri bildirimtoplayabilir. gelecekteki olaylar ve benzeri sorular.
Nicel araştırmanın birçok avantajı vardır. Araştırmacıların pazar araştırmasında bu yöntemi neden kullandıklarının başlıca avantajlarından bazıları şunlardır: