Bir problemi , bir sorunu çözmek veya bir sonuca ulaşmak için adım adım uygulanan prosedüre algoritma denir.
Bir problem çözümü için mevcut tercih edilen terim olan algoritma , günümüzde bir makinenin (ve özellikle bir bilgisayarın) belirli bir hedefe ulaşmak için izlediği kurallar dizisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, her zaman bilgisayar aracılı etkinlik için geçerli değildir. Terim, bilgisayar destekli veri analizi için olduğu kadar, pizza yapımında veya Rubik Küpünü çözmede izlenen adımlar için de doğru bir şekilde kullanılabilir.
Algoritma genellikle bir dizi kuralın tasarlandığı aktiviteyi belirten kelimelerle eşleştirilir. Örneğin bir arama algoritması , büyük bir veri yığınından ne tür bilgilerin alınacağını belirleyen bir prosedürdür. Bir şifreleme algoritması yetkisiz kişilerin bunları okuyamaz böylece bilgi veya mesajlar kodlandığı bir kurallar kümesidir.
İlk olarak 20. yüzyılın başlarında onaylanmış olmasına rağmen (ve yakın zamana kadar kesinlikle bir matematik ve hesaplama terimi olarak kullanılıyordu), algoritmanın şaşırtıcı derecede derin bir geçmişi vardır. Bu oluşmuştur
Akış şeması, bir süreci, sistemi veya bilgisayar algoritmasını gösteren bir diyagramdır. Açık, anlaşılması kolay diyagramlarda genellikle karmaşık süreçleri belgelemek, incelemek, planlamak, iyileştirmek ve iletmek için birçok alanda yaygın olarak kullanılırlar. Bazen akış çizelgeleri olarak yazılan akış çizelgeleri, adım türünü tanımlamak için dikdörtgenler, ovaller, elmaslar ve potansiyel olarak çok sayıda başka şekiller ile akış ve sırayı tanımlamak için bağlantı okları kullanır. Basit, elle çizilmiş çizelgelerden, birden fazla adım ve rotayı gösteren, bilgisayarla çizilmiş kapsamlı diyagramlara kadar değişebilirler. Tüm çeşitli akış şemalarını göz önünde bulundurursak, bunlar gezegendeki en yaygın diyagramlardan biridir ve hem teknik hem de teknik olmayan kişiler tarafından çeşitli alanlarda kullanılır. Akış çizelgeleri bazen Süreç Akış Çizelgesi gibi daha özel adlarla adlandırılır., Süreç Haritası, İşlevsel Akış Şeması, İş Süreci Haritalaması, İş Süreci Modellemesi ve Gösterimi (BPMN) veya Süreç Akış Şeması (PFD). Bunlar, Veri Akışı Diyagramları (DFD'ler) ve Birleşik Modelleme Dili (UML) Etkinlik Diyagramları gibi diğer popüler diyagramlarla ilgilidir.
Bir akış şeması okumaya veya bir akış şeması oluşturmaya çalışıyor olsanız da, en yaygın akış şeması sembollerini ve kurallarını bilmek bunu çok daha kolay hale getirecektir. Aşağıda ki fotoğrafta en çok kullanılan akış şeması sembolleri verilmiştir. Bunları inceleyebilirsiniz.
Örnek olarak bozuk bir lambanın tespitini sağlayan akış şemasını inceleyebilirsiniz ;