Bilişim teknolojileri bilgiyi , her türlü elektronik veriyi oluşturmak, bilgiyi işleme , depolama , güvenli hale getirme ve değiş tokuş etmek için herhangi bir bilgisayar, depolama, ağ ve diğer fiziksel cihazlar, altyapı ve süreçlerin kullanılmasıdır. Tipik olarak BT, kişisel veya eğlence amaçlı kullanılan teknolojinin aksine iş operasyonları bağlamında kullanılır. BT'nin ticari kullanımı hem bilgisayar teknolojisini hem de telekomünikasyonu kapsar.
Bilişim, veri ve bilgiyi insanların her gün kullandığı bilgiye dönüştürmek için dijital teknolojinin gücünden ve olanağından yararlanır. Bilgisayarın insan kullanımına yönelik bu güçlü odaklanma, insanların teknolojiyle mümkün olan en iyi ve en verimli şekilde etkileşim kurmasına yardımcı olur.
BT departmanı, kuruluşun sistemlerinin, ağlarının, verilerinin ve uygulamalarının hepsinin birbirine bağlanmasını ve düzgün çalışmasını sağlar. BT ekibi üç ana alanı ele alır:
Çoğu BT personelinin ekip içinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç kilit alana giren farklı sorumlulukları vardır:
E-postalar, 90'lı yıllarda çalışanların birbirleriyle etkileşim biçimini değiştirdi. Birçoğu mesaj iletmek için America Online'a akın etti ve dijital iletişime verilen yanıtların birine mektup göndermekten çok daha hızlı olduğunu gördü. E-posta iletişiminin eski günlerini aşan tek şey bir telefon görüşmesiydi.
Artık akıllı telefonlar ve sosyal medya sayesinde bir çalışan, doğru araçları kullanırsa iş arkadaşlarından birkaç saniye içinde yanıt alabiliyor. Bilgi teknolojisi, çalışanların ofiste değilken önemli bilgilere erişmesini sağlayan bulut bilişimi de doğurdu . Bulut depolamayı kullanırken bir sabit sürücüye bağlanmanıza gerek yoktur. O halde BT dünyası, iletişimi daha hızlı hale getirmek için ekstra adımları atlıyor.
Verimli iletişim, bir şirketin başarısının anahtarıdır ve BT, iletişimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Hızla bağlantılı ve geniş bir iş ortamında, çalışanları işe almak, kullanmak ve elde tutmak, sürekli iletişim ve işbirliğine dayalı çabalar gerektirir. BT'nin önemli bir yararı, hem harici hem de dahili iletişimi düzene koyma yeteneğidir.
Örneğin, Google Meet, Zoom ve Skype gibi video konferans ve çevrimiçi toplantı platformları, işletmelere gerçek zamanlı olarak uzaktan çalışma olanağı sunarak, müşterilerin yerinde bulunmasından veya uzaktan çalışan çalışanlarla etkileşime girmesinden kaynaklanan maliyetleri büyük ölçüde azaltır. BT sayesinde işletmeler, uluslararası tüketiciler ve tedarikçilerle neredeyse zahmetsizce bağlantı kurabilir ve iletişim kurabilir.
Elbette iş hayatındaki adımları atmaktan bahsettiğinizde paradan tasarruf etme imkanı da var. Bilgi teknolojisinin en büyük 5 avantajından biri, şirketinizin banka hesabında para tutabilmesidir. Bazı insanlar, bazen bunaltıcı gelen ön maliyetler nedeniyle BT kavramından korkarlar. Gerçek şu ki, güncellenmiş bir sistem birkaç hafta içinde kendini amorti eder. İyileştirilmiş iletişim tek başına daha fazla üretkenliğe ve dolayısıyla artan kazançlara yol açar. Bilgi teknolojisi, tüm işletme sahiplerinin takip etmesi gereken bir yatırımdır.
BT'yi uygulamak başlangıçta pahalı görünse de, uzun vadede, bir kuruluşun yönetimsel ve operasyonel süreçlerini düzene sokarak önemli ölçüde maliyet etkin hale gelecektir. Temel olarak, bilgi ve iletişim teknolojisini iş dünyasında uygulamak, işletmelerin değer veya kaliteden ödün vermeden daha azıyla daha fazlasını elde etmelerini sağlar.
Daha iyi iletişim , daha eleştirel düşünmeye yol açar. Çalışanlar, bulut üzerinden bilgi aktarabileceklerini bildiklerinde iş arkadaşlarıyla nasıl iletişime geçecekleri konusunda daha az endişe duyarlar. Böylece, nasıl iletişim kurulacağını bulma stresi ortadan kalkarak, çalışanlar paylaşılan bilgileri alabilir ve iyileştirme için daha iyi stratejiler oluşturabilir. Bu nedenle, veri iletişiminin avantajlarından biri, daha etkili planlamaya yol açan daha fazla zamandır.
BT, bilgi aktarımını ve stratejik düşünmeyi teşvik ederek bir kuruluşun pazardaki rekabet gücü üstünlüğü geliştirmesine yardımcı olabilir. Örneğin, abonelik veri tabanlarından ve sosyal ağlardan yararlanarak şirketler, verileri daha önce hiç olmadığı kadar organize etme, yorumlama ve iletme olanağına kavuşuyor. Bu, işletmelere tüketicilere ve müşterilere benzersiz erişim sağlayarak şirketlerin daha iyi ve yenilikçi ürünler sunmalarına yardımcı oldu.