0

BİZİ TAKİP EDİN

Amortisman Nedir ?

Amortisman, bir kredinin birden fazla ödemeye yayılması sürecini ifade eder. Amortismanın nasıl çalıştığını anlamak, borcu daha hızlı ve daha düşük faiz oranlarıyla ödemek için en iyi kredi seçeneklerini ve faiz oranlarını seçmenize yardımcı olabilir.

Bu yazıda amortismanın ne anlama geldiğini, amortisman çizelgesinin ne olduğunu, amorti edilen kredi türlerini tartışıyoruz ve ayrıntılı bir örnek veriyoruz.

Amortisman ne demek?

Amortisman, maddi olmayan duran varlıkların maliyetini belirli bir döneme, genellikle varlığın vergi amaçları ve muhasebe için faydalı ömrü boyunca yayan sistematik bir muhasebe yöntemidir. Amortisman ayrıca normal faiz ve anapara ödemeleri yoluyla borcun ödenmesi veya defter değerinin düşürülmesi sürecini de ifade eder.

Bir amortisman planı nedir?

Bir amortisman planı, bir banka veya başka bir finans kurumu gibi bir borç veren tarafından verilen ve kredinin vade tarihine göre bir kredi geri ödeme planı gösteren bir programdır. Amortisman programları ödenmemiş kredi bakiyesi ile başlar. Faiz ödemeleri, ödenmemiş kredi bakiyesinin faiz oranı ile çarpılması ve belirli bir yılda her ay için bu sayının on ikiye bölünmesiyle hesaplanır.

Herhangi bir ayda ödenmesi gereken anapara tutarı, sabit bir tutar veya o ayın faizinden düşülen toplam aylık ödemedir. Bir sonraki ay, ödenmemiş kredi bakiyesi, son anapara ödemesinden bir önceki ayın ödenmemiş bakiyesi çıkarılmış gibi hesaplanır. Amortisman planı veya modeli, her anapara ödemesi yapılana ve kredi bakiyesi sıfıra ulaşana kadar takip eden her ay için devam eder.

Amortisman nasıl çalışır?

  • Borç verenin kredi için ödediği faiz veya tutar
  • Kredi bakiyenizin anaparası veya azalması

Faiz maliyetleri, bir kredinin başlangıcında daha maliyetlidir. Bu, özellikle uzun vadeli olarak kabul edilen krediler için geçerlidir. Kredi ödemelerinin ilk yıllarında ödemenizin büyük bir kısmı faiz giderlerine gidiyor ve ödemenizin sadece küçük bir kısmı anapara bakiyesine ayrılmaktadır. Aslında, aylık kredi ödemelerinizin başlangıcında anapara geri ödeme tutarınızda çok fazla azalma olmaz.

Zaman geçtikçe, paranızın çoğu bir kredinin ana bakiyesine gider, bu da faizin her ay daha az olduğu anlamına gelir.

İtfa edilen krediler, belirli bir süre içinde kredi bakiyesini tamamen ödemek içindir. Yaptığınız son kredi ödemesi, kredi borcunuzda kalan tutarı ödeyecek şekilde ayarlanmıştır. Örneğin, bir ev üzerinde 30 yıllık bir ipotek veya 360 aylık ödemeniz varsa, tam olarak 30 yıl içinde bu kredi geri ödenecektir.

İtfa edilmiş kredi türleri

Hepsi aynı şekilde çalışmasa da, amortismana tabi tutulan birkaç kredi türü vardır. Bu krediler:

  • Bir bankadan, çevrimiçi borç verenden veya kredi birliğinden aldığınız bireysel krediler, genellikle üç yıllık bir kredi vadesine göre verilir ve sabit aylık ödemeleri ve faiz oranları vardır. Bu krediler genellikle ev tadilatı veya borç konsolidasyonu gibi projeler için kullanılan küçük miktarlardır.
  • Ev kredileri genellikle 30 yıllık veya 15 yıllık sabit faizli ipotek üzerine kuruludur. Birçok ev sahibi, ipotek kredisi için son taksitlerini ödemeden önce evini satar veya kredisini yeniden finanse eder. Ancak, kredi, onları tüm dönem boyunca saklamanız gerektiği gibi kurulur.
  • Otomobil kredileri, genellikle belirli bir aylık ödeme ile ödenen 5 yıllık veya daha kısa kredilerdir. Otomobiller için daha uzun krediler, daha düşük aylık ödemeler için mevcuttur, ancak otomobil alıcısı, kredi tutarını otomobilinin değerinden daha fazla riske atabilir ve daha uzun kredi vadeleri için daha fazla faiz eklenir.

İtfa edilmeyen kredi türleri

İşte amortismana tabi tutulmayan bazı yaygın krediler:

  • Kredi kartları veya rotatif borç: Aylık minimum ödemeyi karşıladığınız sürece kredi kartlarında geri ödeyeceğiniz tutarı seçebilir ve kartı tekrar tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz.
  • Balon krediler: Bu krediler genellikle kredinin başlangıcında küçük ödemeler gerektirir ve daha sonra kredinin sonunda büyük bir toplu ödeme gerektirir. Bununla birlikte, çoğu kişi, kredi tutarını ödemek için büyük bir toplu paraya sahip değilse, krediyi yeniden finanse eder.
  • Yalnızca faizli krediler: Yalnızca faizli kredilerin çoğu, başlangıçta yalnızca faiz ödendiğinden ve yalnızca ek ödeme yapmayı seçerseniz anapara tutarını ödeyebileceğinizden, başlangıçta amortisman ayırmaz.

Amortisman örneği

Aşağıdaki amortisman kredisi örneğini düşünün:

Bir borç verenin 5 yıllık bir süre boyunca yıllık %5 faizle 50.000₺'lık bir krediyi itfa etmeyi seçtiğini varsayalım. Bu, 60 aylık 875 ₺ ödemeniz olacağı anlamına gelir. Başlangıç ​​ödemeleri aşağıdaki özelliklere sahip olacaktır:

  1. Faiz tutarı, 666.67₺'lik bir ana ödemeye eklenen 208.33₺ (50.000₺ X %5 X 1/12) tutarındadır. Bu ödeme yapıldıktan sonra ana bakiye 49.333.33 ₺'dir.(50.000.00 ₺ - 666.67 ₺)
  2. İkinci ödemenin faizi, 669,45 ₺'lik bir ana ödemeye eklenen 205,55 ₺ (49,333,33 ₺ X %5 X 1/12) tutarındadır. İkinci ödeme yapıldığında, ana bakiye 48.663,88 ₺'dir. (49,333,33 ₺ - 669,45 ₺).

60 ödeme için faiz ve ödeme tutarı bu şekilde devam eder ve 60. ödeme yapıldıktan sonra kalan kredi bakiyesi 0 olur. Bu da kredinin 5 yıllık vadesinde amorti edildiği anlamına gelir.

Kategoriler

Popüler Bloglar

Bilgisayarlı Muhasebe Kursu

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80