6225 nitelik kodu KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile yapılan merkezi atamalarda ve sözleşmeli personel alımlarında tercih yapanların karşısına çıkar. 6225 nitelik kodu nedir sorusu gündeme gelir. KPSS nitelik kodları, adayların başvuru yapacakları pozisyon için karşılamaları gereken şartları belirtir. İçeriğimizin devamında KPSS 6225 kodunun anlamına ilişkin detayları bulabilirsiniz. 👇
6225 nitelik kodu, KPSS merkezi atamalarda yayımlanan tercih kılavuzunda veya sözleşmeli personel alımı için yayımlanan tercih kılavuzlarında en çok dikkat çeken nitelik kodlarından biridir. Kadro ve pozisyonlar için aranan nitelikler ve bu nitelik kodları çok fazla sayıdadır. 6225 nitelik kodunun dikkat çekmesi tüm eğitim kademelerinde birçok kadro için bu nitelik kodunun istenmesinden kaynaklanır.
KPSS puanıyla yapılan kamu personeli istihdamında dikkatleri çeken 6225 nitelik kodu şu anlama gelir: M.E.B. Dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak . Sertifikanın süresi hakkında kısıtlama yoktur. Bilgisayar sertifikası veren birçok kurum “160 saatlik bilgisayar işletmenliği” sertifikası ibaresi ile sertifikanın süre zorunluluğunun olduğu şeklindeki yanlış düşünceye sebebiyet vermiştir. KPSS nitelik kodunun açıklamasından anlaşıldığı üzere sertifikanın süresiyle ilgili herhangi bir açıklama yoktur.
6225 nitelik kodu ile ilgili olarak ÖSYM tarafından sonradan düzenleme yapılmıştır. Kamu alımlarındaki "Diğer Hususlar" başlıklı bölümde 3.10 maddesinde şu ibare geçer: “MEB’den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak” niteliği aranan kadroları, MEB’den onaylı bilgisayar programcısı sertifikası ve MEB’den onaylı bilgisayar analist programcı sertifikası sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir.” Aynı bölümün 3.11 maddesinde yer alan hüküm ise şöyledir: “Öğrenimi sırasında zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar ‘MEB’den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak’ niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir.”
6225 KPSS nitelik kodu hemen hemen birçok kadro ve pozisyonda aranan niteliklerde yer alır. Kodun istendiği kadrolar genel olarak şunlardır: Bilgisayar işletmeni, VHKİ (Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni), memur, zabıt kâtibi.
KPSS başvuru kılavuzunda, zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi aldığını transkript ile belgeleyen kişilerin MEB onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası sahibi sayılacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla eğitiminde bilgisayar dersi alan kişiler, ayrıca bilgisayar sertifikası olmadan da 6225 nitelik kodunun şart koşulduğu kadrolara başvuru yapabilirler. 6225 nitelik kodu bilgisayar dersi olarak sayılan dersler genel olarak şöyledir:
Bilgisayarla ilgili bölüm okuyanların 6225 kodu için sertifika almak üzere ekstra eğitim almaları gerekli değildir. 6225 nitelik kodu transkript ile karşılanabilir.
6225 nitelik kodu, ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde mezun olan herkesin karşılaştığı bir nitelik kodudur. Bilgisayar işletmenliği sertifikası bulunan adaylar, aranan niteliklerde 6225 nitelik kodunun bulunduğu birçok kadro ve pozisyonu tercih edebilir. Hemen hemen her kurumda pozisyona göre 6225 nitelik kodu şartının karşılanması beklenebilir. 6225 nitelik kodu atama puanları da kadro ve pozisyon doğrultusunda değişkenlik gösterir.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar aktardığımız bilgilere göre 6225 nitelik kodu bilgisayar sertifikasına sahip olanların başvurabileceği kadroları işaret eden bir koddur. Sertifika, eğitim sonrasında verilen ve üzerinde resmi geçerlilik sağlayan bir kurumun onayını bulunduran kurs bitirme belgesidir. Dolayısıyla bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak ve 6225 nitelik kodu bulunan kadroları tercih edebilmek için öncelikle eğitim programına kayıt olmak gerekir.
Bilgisayar işletmenliği kurs programında okutulan dersler genel olarak şunlardır:
Uzaktan Eğitim’de bilgisayar işletmenliği sertifikası alma süreci şöyle başlar:
Sertifika sınavında başarılı olunmasıyla birlikte 10 gün içinde sertifikalar e-Devlete yüklenmiş olur. Böylece kursiyerler bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olurlar. MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası olanlar KPSS puanıyla tercih yapma hakkı da kazanmış olur. Bir başka ifadeyle 6225 KPSS nitelik kodunu karşılamış olur.
KPSS 6225 Kodu Ne Anlama Gelir?
KPSS 6225 kodu, bireyin bilgisayar işletmeni sertifikası, bilgisayar programcısı sertifikası, bilgisayar analist programcı sertifikası sahibi olması gerektiği anlamına gelir. Bu sertifikalardan birine sahip olanlar 6225 nitelik kodunun belirtildiği kadrolara başvuru yapabilir. 6225 kodunun ifade ettiği sertifikaların Millî Eğitim Bakanlığı onaylı olması zorunludur.
Bilgisayar İşletmeni Sertifikası İle Bilgisayar Sertifikası Aynı Şey Mi?
Bilgisayar işletmenliği sertifikası ile temel bilgisayar kullanımı eğitimi sonrasında verilen bilgisayar sertifikası aynı şey değildir. Bilgisayar işletmenliği sertifikası, özel kurs merkezleri tarafından verilen işletmenlik eğitimi sonrasında verilen sertifikadır. Sertifikanın 6225 nitelik kodunu karşılayabilmesi için MEB onaylı olması ve üzerinde bilgisayar işletmenliği, bilgisayar programcılığı ifadelerinin yazması gerekir.
MEB Onaylı Bilgisayar Sertifikası Kodu Nedir?
MEB onaylı bilgisayar sertifikası kodu 6225’tir. 6225 KPSS nitelik kodu bulunan kadroları tercih edecek devlet memuru adaylarının sertifika sahibi olması gerekir. Bilgisayar sertifikası MEB onaylı ise 6225 nitelik kodunu karşılıyor demektir.
Memur Olmak İçin Bilgisayar Sertifikası Şart Mı?
Memur olmak için bilgisayar sertifikası genellikle şarttır. Zorunluluk memur atamasının yapılacağı kurum doğrultusunda değişkenlik gösterir. Memur olmak üzere KPSS puanıyla tercih yapacak kişilerin 6225 nitelik kodunu karşılaması, yani bilgisayar sertifikasına sahip olması önerilir.
Bilgisayar Sertifikası İle Atama Olur Mu?
Bilgisayar sertifikası ile atama olur. Özellikle de ortaöğretim ve ön lisans kadrolarında 6225 nitelik kodu ile sertifika şartı sunulur. Sertifikası olanlar kadroya başvurabilir ve puanına göre kuruma atanabilir.
Sonuç olarak;
“Nedir” yazı dizimizin konusu bu defa 6225 nitelik kodu oldu 6225 nitelik kodu nedir merak edenler için detayları aktardık. Siz de 6225 MEB’den onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası sahibi olmak isterseniz eğitim sayfamızdaki detayları inceleyebilir, süreçleri başlatmak için ön kayıt formumuzu doldurabilirsiniz. Özellikle de ortaöğretim ve ön lisans düzeyinden KPSS puanı ile tercih yapmayı planlıyorsanız bilgisayar işletmenliği sertifikasını hemen almanızı öneririz.