Baristaların kahve kültürüne ve turizmine en büyük desteği sağladığını biliyor muydunuz? Sertifikanızı alarak siz de barista olabilir, kahve turizmine destek olabilirsiniz. İçeriğimizin devamında baristalık sertifikası nasıl alınır , ne işe yarar gibi merak ettiğiniz soruların karşılığını bulabilirsiniz. İşte detaylar
Sertifika kurs bitirme belgesidir. MEB veya YÖK onaylı olarak ifade edilir. Sertifikanın üzerinde Bakanlığın veya bir yükseköğretim kurumunun onayının olması sertifikaya resmi nitelik kazandırır. Bu bağlamda baristalık belgesi olarak da ifade edilen baristalık sertifikası, bireyin barista olmak için eğitim aldığının göstergesidir.
Bireyin baristalık sertifikasına sahip olması;
Baristalık sertifikası olanların öncelikli çalışma alanı üçüncü nesil kahve dükkanlarıdır. Baristaların istihdam edildikleri yerler şunlardır:
Baristalar sertifikaları ile işe girdiklerinde genel olarak şu görev ve sorumlulukları yerine getirirler:
Baristalık sertifikası baristanın iş tanımında yer alan görev ve sorumlulukları yerine getirebileceğini gösterir.
Kahve sektöründe çalışacak kişiler profesyonel kahve makinelerini ve pişirme tekniklerini kullanır. Dolayısıyla hem kahve sektöründeki teknolojiler hem de kahve çeşitleri, demleme türleri gibi konularda bilgi sahibi olmalıdır. Bu bağlamda baristalıkta eğitimin zorunlu olduğu aşikardır.
Baristalık sertifikası almak üzere eğitime kaydolacak kişilerin özellikle karşılamaları gereken bir koşul yoktur. En az 18 yaşında herkes kursa katılarak baristalık sertifikası alabilir. Bununla birlikte meslekte başarılı olmak için baristaların sahip olması gereken özellikler şunlardır:
Baristalık sertifikası alma süreci adım adım şöyledir:
1.Barista Eğitimi Almak
Barista olmak için 120 saatlik barista eğitimi almak gerekir. Barista eğitiminde üzerinde durulan konular genel olarak şöyledir:
Barista online eğitim sürecinde baristalık konularına ek olarak hijyen, temel ilk yardım, temel iş sağlığı ve güvenliği konuları üzerinde de durulur.
2.Barista Sertifika Sınavında Başarılı Olmak
Barista sertifikası almak için eğitim programına kayıt olmak yeterli değildir. Sertifika sınavında başarılı olmak da önem taşır. Sertifikasyon süreci Uzaktan Eğitim’de şöyle ilerler:
Sınav sonucu başarılı olan kursiyerler üniversite onaylı baristalık belgesi almaya hak kazanmış olur. Sınav sonucunun açıklanmasını takip eden 2 haftalık süreçte barista sertifikası basılmış olur. Üniversite onaylı baristalık sertifikası e-Devlet üzerinde görüntülenebilir.
Baristalık teknik bilgi, el becerisi ve estetik gerektiren bir meslektir. Bu nedenle barista olma şartları çok zorlayıcı ve kısıtlayıcı olmasa da herkes barista olamaz. Bu mesleği yapmak için kahveye ilgi duymak da ayrıca önemlidir. Kahve tutkusu olan, insanlarla iletişim halinde olmayı seven kişiler için baristalık güzel bir meslektir. Ancak mesleğin birtakım zorlukları da vardır. Baristaların;
Kamu sektöründe barista için kadro ve pozisyon yoktur. Baristaları özel sektörde çalışabilir. Baristalıkta yarı zamanlı çalışmak da mümkündür; fakat yarı zamanlı çalışmada sosyal haklar bakımından tam zamanlı çalışma sistemindeki avantajlar söz konusu değildir.
Barista Sertifikası Kaç TL?
Barista sertifikası sınavda başarısız olunması ve ikinci veya üçüncü sınav hakkının değerlendirilmesi durumunda ücretli olur. Yani, asıl ücret sertifika için değil, eğitim için ödenmiş olur. Eğitim ve sertifika ücreti kurumdan kuruma farklılık gösterir.
Barista Eğitimi Kaç Gün Sürer?
Barista eğitiminin kaç gün süreceği eğitimin uygulamalı olup olmadığına ve eğitimi veren kurumun politikalarına göre değişir. Üniversite onaylı baristalık sertifikası kazandıran barista eğitimi 120 saattir. Yani, sertifikanın üzerinde yazan süre 120 saattir.
Barista Olmak İçin Ne Yapmak Lazım?
Barista olmak için eğitim almak lazımdır. Kimi kahve şirketleri eğitimi kendisi vermeyi tercih eder. Genel olarak temel beceriler ve bilgiler barista olmak isteyen kişide olmalıdır.
Tecrübesiz Barista Olur Mu?
Tecrübesiz barista istihdamı yapılıp yapılmayacağı şirketlerin inisiyatifindedir. Şirketler kendileri barista eğitimi vermeyi tercih edebilir. Dolayısıyla tecrübesiz barista olmak mümkündür.
Barista Sertifikası Ne İşe Yarar?
Barista sertifikası barista eğitimi alındığını gösteren belgedir. Sertifika barista iş ilanları için başvuru yapmaya olanak tanır. Sertifikası olanlar öncelikli olarak istihdam edilirler.
Baristalık Öğrenmek Zor Mu?
Öğrenme zorluğu görecelidir. Genel olarak baristalık demleme tekniklerinden kahve türlerine birçok konuda bilgi sahibi olmayı gerektirir. Teorik bilgiye ek olarak el becerisine ve estetik bakış açısına sahip olmak da iyi bir barista olmak bakımından önem taşır.
Sonuç olarak;
Baristalık sertifikası almak isteyen fakat süreci bilmeyen kursiyerlerimizin baristalık sertifikası nasıl alınır sorusuna açıklık getirmek üzere blog içerik hazırladık. Siz de barista olmak istiyorsanız sertifikanızı almak üzere ilk adımı atmalısınız. Eğitim sayfamızda baristalık sertifikası ve kazanımları hakkındaki detayları bulabilirsiniz.
İndirimli