Birçok sertifika sizi hem özel sektörde hem kamu sektöründe avantajlı bir pozisyona yükseltebilir. Mesleki sertifikalardan kişisel gelişim sertifikalarına alabileceğiniz birçok sertifika vardır. Peki sertifika ücretli mi ? Esasında bu soruyu ne evet ne de hayır şeklinde yanıtlayabiliriz. Sertifika programlarına kayıt olmadan önce sizi sertifika ücretleri konusundaki detayları bulabileceğiniz içeriğimizin devamını okumaya davet ediyoruz. 👇
Sertifika Fransızca kökenli bir kelimedir. Türk Dil Kurumu, sertifika için şu tanımlamayı yapmıştır: “Kişinin bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belge” Sertifika bir eğitim programının sonunda süreci başarıyla tamamlayan kişilere verilen evraktır. Dolayısıyla sertifikayı en yalın haliyle kurs bitirme belgesi olarak tanımlayabiliriz.
Sertifikalar, belgeyi onaylayan kuruma göre MEB onaylı sertifika veya üniversite onaylı sertifika olarak kategorize edilir. Biz genel olarak sertifika türleri için şöyle bir sıralama yapabiliriz:
Yaygın kanı sertifikanın katılım belgesi olduğu yönündedir. Oysa sertifika ile katılım belgesi aynı değildir. Katılım belgesi, genellikle seminerlerin sonunda verilen ve bireyin söz konusu eğitim veya seminer programında bulunduğunu gösteren belgedir. Aşağıdaki tabloda sertifika ile katılım belgesi arasındaki farkları görebilirsiniz:
Sertifika |
Katılım belgesi |
Sertifikada eğitim süresi, eğitimin adı gibi bilgiler vardır. |
İçeriğinde sadece katılım bilgisi ve etkinlik adı vardır. |
MEB, MYK, YÖK gibi kurumlar tarafından onaylanmıştır. |
Resmi geçerliliği nispeten kısıtlıdır. Bu nedenle yalnızca kişisel gelişim göstergesi olarak kullanılabilir. |
Akredite kurumlar tarafından verilir. |
Akreditasyon gerekmez. |
Sınavda başarılı olmak gerekir. |
Sınav yapılmaz. Etkinliğe katılım sağlamış olmak yeterlidir. |
e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. |
e-Devlet üzerinde görüntülenmez. |
Üniversite veya MEB onaylı sertifikaların en önemli kazanımı işe yerleşmeye olanak tanımasıdır. CV’de kurs ve sertifikalar bölümünde 1 veya daha fazla sertifikanın bulunması işverenler üzerinde olumlu izlenim oluşturmayı sağlar. Sertifika işe alım gerçekleştiren insan kaynakları uzmanları için şu anlama gelir:
Mesleki sertifikalar aynı zamanda yasal dayanak da oluşturur. MEB onaylı sertifikalar aynı zamanda ruhsat almaya olanak tanıması bakımından fayda sağlar. Örneğin, MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olanlar belediyeden iş yeri açma ruhsatı alabilir.
Birçok meslekte yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi almadan önce eğitim sertifikasına sahip olmak gerekir. Sertifika bu belgeleri almak için yasal dayanak oluşturur. Örneğin, emlak yetki belgesi almak isteyen kişilerin öncelikle 100 saatlik emlakçılık belgesine sahip olması gerekir.
Sertifika maliyetleri sertifikayı düzenleyen kuruma, sertifikanın hangi resmi kurum tarafından onaylandığına göre değişiklik gösterir. Esasında ücrete tabi olan sertifika değil, sertifikayı kazandıran eğitim programıdır. Dolayısıyla konuya sertifika ücretinden ziyade eğitim ücreti olarak bakmak daha doğrudur.
Türkiye’de zaman zaman bakanlıklar tarafından eğitimler düzenlenir ve sertifika kazandırılır. Bu programlar ve program sonunda verilen belgeler ücretsizdir. İŞKUR ve halk eğitim kurumları da dönem dönem açtıkları MEB onaylı ücretsiz sertifika programları sayesinde bireylerin ücretsiz olarak sertifika sahibi olmasını sağlar. Ne var ki bu programlar yalnızca belirli dönemlerde talep durumuna göre sınırlı kontenjan ile açılır. Ücretsiz sertifika veren üniversiteler de vardır; fakat bu sertifikalar için belirli koşulları karşılamak gerekir.
BTK Akademi gibi birçok platformda online sertifika ücretsiz sunulur; fakat bu sertifikaların geçerliliği kısıtlıdır. Bundan kastımız sertifikaların e-Devlet üzerinde sorgulanmamasıdır. Bir sertifikanın bireye iş dünyasında fayda sağlayabilmesi için e-Devlet üzerinde sorgulanabilir nitelikte olması gerekir. e-Devlet üzerinde sorgulanabilen üniversite ve MEB onaylı sertifikalar;
Sertifika alanlar genellikle ikinci seçeneği, yani özel kurs merkezlerini seçer. Bunun nedeni ücretin daha makul olmasıdır. Sertifika ücreti, daha doğru ifadeyle eğitim programı ücreti uzaktan eğitim modelinde düzenlenen sertifika programlarında daha makuldür. Direkt olarak sertifikanın ücretli olduğu durum, sınav hakkının kaybedilmesi durumunda sınav harcı ödenmesiyle mümkün olur.
Uzaktan Eğitim’de sertifika alma süreci şöyledir:
Ücretsiz Sertifika Alınır Mı?
e-Devlet onaylı olarak ifade edilen üniversite veya MEB onaylı sertifikalar genel olarak ücret karşılığında verilir. Halk eğitim merkezleri tarafından verilen yaygın eğitim sertifikaları ücretsizdir; fakat bu sertifikaları almak için eğitme yeterli talebin olması şarttır. Dolayısıyla e-Devlet üzerinde sorgulanabilen sertifika genellikle ücretlidir.
MEB Onaylı Sertifikalar Ücretli Mi?
MEB onaylı sertifikalar hem MEB’in resmi geçerliliği hem de iş yeri açma ruhsatı almaya olanak tanıması bakımından sık tercih edilir. Üzerinde MEB onayı bulunan sertifikalar genel olarak ücret karşılığında alınır. Bu sertifikaları e-Devlet üzerinde sorgulamak mümkündür.
e-devletten Ücretsiz Hangi Sertifika Alınır?
e-Devlette sertifika sorgulamak ve çıktı almak ücretli değildir. Ancak doğrudan e-Devlet’ten alınan bir sertifika yoktur. e-Devlet’teki BTK Akademi tarafından verilen sertifikalar ücretsizdir; fakat bu sertifikalar e-Devlet üzerinde görüntülenebilir nitelikte değildir.
Sertifika Almak Ücretli Mi?
Sertifika almak ücretlidir. Halk eğitim merkezlerinden ücretsiz sertifika da alınabilir; fakat bunun için belirli dönemlerde talebe göre açılan kurslara katılmak gerekir. e-Devlet üzerinden sorgulanabilen sertifikalar genel olarak ücret karşılığında verilir.
Sonuç olarak;
Sertifika almak isteyen fakat sertifika ücretli mi bilmeyenler için konuya açıklık getirdiğimiz rehber içerik hazırladık. CV’ye ekleyebileceğiniz e-devlet onaylı sertifika ücretsiz değildir. Sertifika programlarına katılarak alacağınız eğitimler sayesinde e-Devlet üzerinde sorgulanabilen sertifika alarak güçlü bir CV’ye sahip olabilirsiniz. Sertifika programlarımızı incelemek ve ön kayıt formunu doldurarak ücretsiz bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.