Bahçıvanlık Sertifikası Nasıl Alınır?

Bahçıvanlık Sertifikası Nasıl Alınır?

Bahçıvanlık Sertifikası Nasıl Alınır?

Bahçıvanlık eğitimlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte bahçıvanlık mesleği tekrardan kimlik kazanmıştır. Kamu kurum ve kuruluşları için sözleşmeli bahçıvan alımı ilanlarının yayımlanması da mesleği yeniden gündeme getirmiştir. Hem stresinizi atabileceğiniz hem de gelir elde edebileceğiniz bir işiniz olsun istiyorsanız siz de bahçıvan olabilirsiniz. Yapmanız gereken bahçıvanlık sertifikası almak. Peki, bahçıvanlık sertifikası nasıl alınır ? Sertifikasyon süreçleriyle ilgili merak ettiğiniz detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Bahçıvanlık Sertifikası Nedir?

Sertifika eğitim sonrasında verilen belgedir. Katılım belgesinden farklı olarak kurum onayı taşıyan resmi nitelikte evraktır. Bireyin bahçıvanlık sertifikasına sahip olması;

  • Bahçıvanlık eğitimi aldığını,
  • Bahçe bakım ve peyzaj gibi dersler aldığını,
  • Bahçıvanlık sertifika sınavında başarılı olduğunu
  • Bahçıvan ünvanıyla çalışabileceğini gösterir.

Sertifika istihdam sürecinde bireylere önemli avantaj sağlar. e-Devlet üzerinde görüntülenebilen resmi nitelikteki eğitim sertifikası, özlük dosyasına dahil edilebilir. Bahçıvanlık sertifikası;

  • Bitki üretimi ve dikimi,
  • Sulama,
  • Budama yapılan her yerde işe girmek için kullanılabilir.

Bahçıvanlık sertifikası; oteller, konut kompleksleri, özel evler veya kamu kurumlarında bahçe hizmetleri sunmak üzere işverene sunulabilir. Sertifikası ile işe giren bahçıvanların sorumlulukları, çalıştıkları alana göre farklılaşabilir. Örneğin, Orman Müdürlüğünde çalışan bir bahçıvanın görevleri şöyledir:

  • Bahçıvanlık hizmeti yapmak,
  • Bahçe bakımı için kullanılan demirbaş ve sarf malzemeleri bakımlı ve temiz tutmak,
  • İşin kalitesini kontrol etmek,
  • Görev alanı ile ilgili olarak yöneticisi tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek

Bahçıvanlar, görev ve sorumluluklarını yerine getirirken temel iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulamakla yükümlüdür. Bahçıvanlar genellikle ziraat mühendisi nezaretinde çalışır. KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanıyla;

  • Bahçe bakımı,
  • Bahçe temizliği,
  • Bahçe sulama,
  • Bahçe ile ilgili tüm iş ve işlemlerde çalıştırılmak üzere bahçıvan alımı yapılır.

Kamu alımlarında sertifika gerekliliği şöyle belirtilmiştir: “Lise ve dengi okul mezun olup, bahçe bakımı ve peyzaj eğitimi sertifikası veya bahçıvanlık eğitim sertifikasına sahip olduğunu e-devletten alınacak barkodlu belge ile belgelemek.”

Bahçıvanlık Belgesi Nasıl Alınır?

Bahçıvanların bitki fizyolojisinden hastalık ve zararlılarla mücadeleye, organik tarımdan mantar yetiştiriciliğine kadar bahçe tarımı ile ilişkili tüm konularda bilgi sahibi olması gerekir. Nitekim bu bilgiler sayesinde birçok tekniği uygulamakla yükümlüdür. Dolayısıyla bu alanda çalışmak için eğitim şarttır. Aynı zamanda bahçıvanların el göz koordinasyonun yüksek olması, el becerisinin gelişmiş olması, arazi bakım ekipmanı ve makineleri kullanabilecek kadar teknolojiye vâkıf olması gerekir.

Bahçıvanlık sertifikası alma süreci adım adım şöyledir:

1.Bahçıvanlık Eğitimi Almak

Bahçıvan olmak için 784 saatlik bahçıvan sertifikası almak gerekir. Sertifika eğitimden sonra düzenlenen sınavda başarılı olmak suretiyle alınır. Eğitim sürecinde üzerinde durulan konular genel olarak şöyledir:

  • Çim Alan Tesisi
  • Süs Ağaçları
  • Sarılıcı-Tırmanıcı Bitkiler
  • Otsu Yer Örtücüler
  • Açık Tohumlu Bitkiler
  • Organik Madde Faaliyeti
  • Bitkilerin Su Metabolizması

Bahçıvanlık online eğitim sürecinde bahçıvanlık konularına ek olarak temel iş sağlığı ve güvenliği üzerinde de durulur.

2.Bahçıvanlık Sertifika Sınavında Başarılı Olmak

Bahçıvan sertifikası almak için eğitim programına kayıt olmak yeterli değildir. Sertifika sınavında başarılı olmak da önem taşır. Sertifikasyon süreci Uzaktan Eğitim’de şöyle ilerler:

  • Öğrenci panelinde “derslerim” bölümündeki bahçıvanlık dersleri tamamlanır.
  • Eğitim sürecinde SMS olarak iletilen bilgilere göre sertifika sınavına katılım sağlanır.

Bahçıvanlık sertifika sınavında en az 45 puan alanlar başarılı sayılır. Sonucun açıklanmasını takip eden 2 haftalık süreçte bahçıvanlık sertifikası basılmış olur. Üniversite onaylı bahçıvanlık sertifikası e-Devlet üzerinde görüntülenebilir.

Bahçıvan Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Bahçıvanlık hem teknik bilgi hem de beceri gerektiren bir meslektir. Bu nedenle bahçıvan olma şartları kısıtlayıcı olmasa da herkes bahçıvan olamaz. Mesleği icra etmek için bahçe bakımına ve bahçe bakımı için kullanılan araç gereç ve ekipmanlara ilgi duymak gerekir. Bahçeyle ilgilenmeyi seven kişiler için bahçıvanlık keyifli bir meslektir. Hatta bahçıvanların yorumlarına göre bahçe işleriyle stres atmak da mümkündür.

Bahçıvanlığın kamu sektöründe de çalışmaya olanak tanıması da önemli bir avantajdır. Ancak mesleğin birtakım dezavantajları da mevcuttur. Bahçıvan olmak istiyorsanız bunları da bilmelisiniz. Bahçıvanlıkta bazı durumlarda normal çalışma saatleri dışında da görev yapabilmek gerekir. Mesleğin doğası gereği bahçıvanlar arazi ortamında çalışır. Bu durum kimi koşullarda zorlayıcı olabilir.

Bahçıvan olmak istiyorsanız merkezi atamalara ek olarak kamu dışı bahçıvan alımı ilanlarını takip etmenizi öneririz. Bunun için İŞKUR web sitesini takip etmenizi öneririz. Özel sektörde de bahçıvan olabilirsiniz. Bunun için de kariyer danışmanlık sitelerini takip etmenizi öneririz.

Bahçıvanlık Sertifikası Hakkında SSS

Bahçıvanlık Sertifikası Fiyatları Ne Kadar?

Bahçıvanlık sertifikası fiyatları eğitim fiyatlarına dahildir. Eğitimden sonra gerçekleştirilen sertifika sınavında başarılı olmayanlar veya ilk sınava katılmayanlar yeniden sınava girme hakkı elde etmek için ücret ödemelidir. Bu ücret kurumdan kuruma değişkenlik gösterir.

Bahçıvanlık Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Bahçıvanlık belgesi çıkma süresi eğitime kayıt olunan tarihle ilgilidir. Dolayısıyla süre değişir. Eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olan sonucu takip eden 2 hafta içinde sertifikalarını almış olur. Bahçıvanlık belgesi e-Devlet üzerinde görüntülenebilir.

Bahçıvanlık Kursunda Neler Yapılır?

Bahçıvanlık kursuna bahçıvanların görevleri üzerinde durulur. Ardından peyzaj, budama, sulama, meyve sebze yetiştirme, dış ve iç mekân bitkileri, zirai mücadele, proje okuma, toprak ve bitki besleme konuları detaylıca ele alınır. Yani, bahçıvanlık kursu kapsamında verilen eğitimde kursiyerlerin bahçıvanlık yapmak için gereken bilgiye sahip olmaları sağlanır.

Bahçıvan Kursu Kaç Saat?

Bahçıvanlık kursunun süresi 784 saattir. Bahçıvan sertifikası üzerinde yazan süre de 784 saattir. Bahçe bakımı sertifikası 266 saat eğitim süresi bilgisini içerir.

Bahçıvan Ücreti Ne Kadar?

Bahçıvan maaşı sektöre ve kuruma göre değişir. Kariyer.net verilerine göre bahçıvan aylık ortalama 35.200 TL’dir. En yüksek maaşın 50 bine varması mümkündür.

Bahçıvanlık Sertifikası Nereden Alınır?

Bahçıvanlık sertifikası bahçıvanlık eğitim sürecinin ardından verilir. Dolayısıyla sertifika eğitim veren kurumlardan alınır. Bahçıvanlık sertifikası kazandıran eğitimler genellikle özel kurs merkezleri tarafından verilir.

Bahçıvan Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Bahçıvan olmak için hangi bölümden mezun olunduğu önemli değildir. Bahçıvanlık sertifikası da yeterlidir. Bununla birlikte üniversitelerin Bahçe Tarımı ön lisans programından veya Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri ve Bitki Koruma lisans programından mezun olanlar öncelikli olarak bahçıvan veya benzer pozisyonlara istihdam edilirler.

Ücretsiz Bahçıvanlık Kursu Var Mı?

Ücretsiz bahçıvanlık kursu almak için belirli dönemlerde belediyeler tarafından açılan kurs programlarını takip etmek gerekir. Bu programlar yeterli talep olması durumunda açılır. Dolayısıyla bahçıvanlık kursu genel olarak ücrete tabi eğitim programıdır.

Bahçıvanlık Sertifikası Ne İşe Yarar?

Bahçıvanlık sertifikası bahçıvan pozisyonunda işe girmeye olanak tanır. Sertifikası olanlar bahçıvanlık yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olduğunu belgelemiş olur. Böylece bahçıvanlık yapma fırsatı yakalar.

Sonuç olarak;

Bahçıvanlık sertifikası nasıl alınır sorusu, yayımlanan bahçıvan iş ilanlarıyla birlikte birçok kişinin gündeminde. Buna dayanarak konuya açıklık getirebileceğimiz rehber minvalinde içerik hazırladık. Bahçıvanlık eğitim sayfasındaki ön kayıt formunu doldurarak online bahçıvanlık eğitimi ve sertifikasyon süreçleri hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Popüler Bloglar Blog

Bahçıvanlık Kursu
İndirimli!
Bahçıvanlık Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı