Çocuk Gelişimi Sertifikası Nasıl Alınır?

Çocuk Gelişimi Sertifikası Nasıl Alınır?

Çocuk Gelişimi Sertifikası Nasıl Alınır?

1955 yılında üniversitelerde aile ve çocukla ilgili bölümlerin kurulmasıyla birlikte çocuk gelişimi alanındaki gelişmeler artış göstermiştir. Üniversitede çocuk gelişimi eğitimi almayanların da bu alanda bilgi sahibi olmasının ve istihdam edilebilmesinin yolu özel kurs merkezleri tarafından verilen çocuk gelişimi eğitimleridir. Eğitimlere katılanlar sahip oldukları çocuk gelişimi sertifikası sayesinde kreşlerde çalışma imkânı bulabilir. Peki, çocuk gelişimi sertifikası nasıl alınır? İçeriğimizin devamında detayları bulabilirsiniz. Süreci adım adım ele aldık.

Çocuk Gelişimi Sertifikası Nedir?

Sertifika kurs bitirme belgesidir. Üzerinde MEB veya üniversite onayı bulunur. Bu onay sertifikaya yasal nitelik kazandırır. Sertifika, bireyin eğitim aldığını gösterir. Bu bağlamda çocuk gelişimi sertifikası, bireyin çocuk gelişimi alanında eğitim aldığını gösteren belgedir. Halk arasında kreşte çalışmak için sertifika, kreş sertifikası olarak da adlandırılır. Resmi olarak çocuk gelişimi sertifikası

  • 0-72 ay çocuk gelişimi sertifikası,
  • Okul öncesi çocuk gelişimi ve eğitimi,
  • Çocuk bakım elemanı sertifikası olarak isimlendirilmiştir.

Çocuk gelişimi sertifikası, bireyin;

  • Çocuk gelişimi eğitimine katıldığını,
  • Çocuk gelişimi dersleri aldığını,
  • Sertifika sınavında başarılı olduğunu,
  • Çocuk gelişim dönemleri gibi konular hakkında bilgili olduğunu,
  • Kreşler başta olmak üzere çocuk gelişimi uzmanlarının çalışma alanlarında istihdam (kamu sektörü hariç) edilebilecek donanıma sahip olduğunu gösterir.

Çocuk gelişimi sertifikası olanların öncelikli istihdam alanı özel anaokulları, kreş ve çocuk yuvalarıdır. Diğer çalışma alanları ise şöyledir:

  • Çocuk kliniklerinin çocuk oyun odaları,
  • Alanla ilgili faaliyet gösteren vakıf ve dernekler,
  • Çocuk yayıncılığı yapan şirketler,
  • Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri,
  • Turizm ve spor merkezlerinin çocuk oyun alanları.

Çocuk gelişimi sertifikası çocuk gelişimi alanlarında meslek elemanı olarak çalışmayı sağlar. Bu alanlarda uzman olarak çalışmak için üniversitelerin 4 yıllık çocuk gelişimi lisans programlarından mezun olmak gerekir.

Çocuk Gelişimi Belgesi Nasıl Alınır?

Çocuk gelişimi alanında çalışacak kişiler, çocukların gelişim düzeyini takip etme değerlendirme aileyi bilgilendirme gibi görevleri yerine getirir. Bunun için de

  • Bebeklik (0-2 yaş),
  • Erken çocukluk (2-6 yaş),
  • Okul çağı (6-11 yaş),
  • Ergenlik (11-18 yaş) dönemleri konusunda detaylı bilgiye sahip olmalıdır.

Çocuk gelişimi iş tanımı ve gereklilikler doğrultusunda bu alanda eğitimin zorunlu olduğu aşikardır. Nitekim kurs bitirme sertifikası almak için de öncelikle çocuk gelişimi alanında eğitim almak gereklidir. Sertifika almak üzere eğitime başvuran kişilerin özellikle karşılaması gereken bir koşul yoktur. En az 18 yaşındaki herkes çocuk gelişimi kursuna katılarak eğitim alabilir. Mesleği başarıyla icra etmek için kursiyerlerin şu özelliklere sahip olmaları önem taşır:

  • Çocuklarla vakit geçirmekten keyif almak,
  • Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak,
  • Sabırlı ve şefkatli olmak.

Çocuk gelişimi sertifika programı kapsamında üzerinde durulan konular genel olarak şöyledir:

  • Anne Çocuk Sağlığı
  • Çocuk Hastalıkları
  • Çocuk Ruh Sağlığı
  • Aile ve Çocuk İlişkisi
  • Eğitici Oyuncak Yapmak

Çocuk gelişimi sertifikası almak için süreç Uzaktan Eğitim’de şöyle ilerler:

  • Çocuk gelişimi eğitim programı için kayıt işlemleri gerçekleştirilir.
  • Eğitim aşamasında tanımlanmış olan video eğitim modülleri ve dokümanlar ile online eğitim süreci tamamlanır.
  • Eğitim sürecinde SMS olarak belirtilen tarihlerde çocuk gelişimi sertifika sınavına katılım sağlanır.

Sınavda 45 puan alan kursiyerler üniversite onaylı çocuk gelişimi sertifikası almaya hak kazanmış olur. Sınavı takip eden 2 haftalık süreçte sertifikalar basılmış olur. Üniversite onaylı çocuk gelişimi sertifikası e-Devlet üzerinde görüntülenebilir.

Çocuk Gelişimi Alanında Çalışmak İsteyenlere Tavsiyeler

Mesleki unvan ve çalışma alanından bağımsız olarak herhangi bir mesleğe karar verdiğinizde mesleğin olumlu veya olumsuz yönlerini araştırmalısınız. Çocuk gelişimi alanında da birtakım avantajlar ve dezavantajlar söz konusudur. Her şeyden önce çocukların dünyasına dokunarak onların iç dünyalarını anlamak, onlarla birlikte vakit geçirmek mesleği gerçekten severek yapan çocuk gelişimi profesyonelleri için paha biçilemez bir şeydir. Ancak mesleğin sabır gerektirdiğinin ve çocuk gelişim dönemlerinin yanı sıra oyun terapisi gibi alanlarda bilgi gerektirdiğinin altını çizelim. Çocuk gelişimi alanında kariyer planlıyorsanız oyun terapisi, masal terapisi, çocuk resim analizi gibi eğitimlere katılmanızı ve sertifika almanızı öneririz. Bu alandaki açık işleri görebilmek kariyer danışmanlık sitelerini ve İŞKUR’un sitesini de takip etmelisiniz.

Çocuk Gelişimi Sertifikası Hakkında SSS

Çocuk Gelişimi Sertifikası Nereden Alınır?

Çocuk gelişimi sertifikası, üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden, halk eğitim merkezlerinden ve özel kurs merkezlerinden alınır. Halk eğitim merkezlerinde yeterli talep olmaması durumunda kurs açılmaz. Sürekli eğitim merkezlerinde ise ücret özel kurs merkezlerine göre yüksektir. Özel kurs merkezlerinde online çocuk gelişimi eğitimine katılmak da mümkündür.

Çocuk Gelişimi Sertifikası Kaç Günde Alınır?

Çocuk gelişimi sertifikası süresi eğitim içeriği doğrultusunda değişkenlik gösterir. 0-72 ay çocuk gelişimi sertifikası 120 saattir. Okul öncesi çocuk gelişimi ve eğitimi sertifikası 380 saatliktir. Çocuk bakım elemanı sertifikası ise 936 saatliktir. 936 saat çocuk gelişimi sertifikası en popüler çocuk gelişimi sertifikasıdır.

0-72 Ay Çocuk Gelişimi Sertifikası Ne İşe Yarar?

0-72 ay çocuk gelişimi sertifikası, bireyin eğitim aldığını gösterir. Bu eğitim anaokulu ve kreşlerde çalışmaya olanak tanır. Sertifikası olanlar, öğretmen yardımcısı veya öğretmen olarak kreşlerde çalışma olanağına sahip olur.

Çocuk Gelişimi Mezunu Hangi Sertifikaları Almalı?

Çocuk gelişimi mezunu bireylerin alabileceği birçok sertifika vardır. Montessori, çocuk yogası eğitmenliği, çocuk resim analizi, hikâye ve masal anlatıcılığı, yaratıcı drama gibi eğitimlere katılarak sertifika almak çocuk gelişimi mezunlarının mesleki gelişimi bakımından avantaj sağlar. Mezunların aile danışmanlığı sertifikası veya oyun ve masal terapisi sertifikaları almaları iş alanlarını genişletmelerine olanak tanır.

Çocuk Gelişimi Sertifikası Ücretsiz Mi?

MEB'in resmî web sitesinde ücretsiz sertifika veren kurum ve kuruluşlar belirtilmiştir. Genel olarak çocuk gelişimi sertifikası ücretsiz olarak alınamaz. Sertifika için ekstra ücret ödenmese bile çocuk gelişimi eğitimi ücrete tabidir.

Sonuç olarak;

Çocuk gelişimi sertifikası nasıl alınır merak edenler rehber minvalinde içerik hazırladık ve süreci adım adım aktardık. Siz de çocuk gelişimi sertifikası almak istiyorsanız eğitime katılabilirsiniz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifika süreçleri hakkındaki bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Sertifikanızı aldıktan sonra oyun terapisi, masal terapisi, çocuk resim analizi gibi eğitimlere de katılmanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Çocuk Gelişimi Kursu
İndirimli!
Çocuk Gelişimi Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı