Sahip olduğunuz üniversite ve MEB onaylı sertifikaları e-Devlet sistemi üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Sertifikaların güvenirliği için e-Devlet üzerinde görüntülenme önemli bir özelliktir. Peki, bir sertifika e-Devlet’te nasıl görünür ? İhtiyacınız olan cevabı içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Sertifika görüntüleme konusundaki detayları açıklamadan önce sertifikanın aslında ne olduğunu, nasıl özelliklere sahip olduğunu açıklayalım. Sertifika Fransızca dilinden Türkçe ’ye geçmiş kelimedir. TDK'ye göre sertifika kelimesi;
Eğitim kurumu olarak sertifika için yapabileceğimiz en net tanım şu olacaktır: Eğitim programını başarıyla tamamlayan kursiyerlere verilen belge. Bu tanıma göre sertifikanın bireyin;
Sertifika sahibi olmak birçok bakımdan avantaj sağlar. Sertifikanın avantajlarını ise şöyle sıralayabiliriz:
Sertifika kurs bitirme belgesidir. Dolayısıyla sertifikaya sahip olmak için eğitime katılmak gerekir . Eğitim sonunda direkt sertifika almak da mümkün değildir. Sertifika, kursiyerlerin eğitim sonunda düzenlenen değerlendirme sınavından başarılı olmaları durumunda alabilecekleri yasal evraktır.
Sertifika genellikle katılım belgesi ile karıştırılır. İki belge de eğitim sonunda verilir. Karışıklık bundan kaynaklanır; fakat katılım belgesi e-Devlet üzerinde görüntülemez . e-Devlet sertifika için kullanılan doğrulama yöntemidir. Sertifikalar e-Devlet’te görüntülenebilir. “Sertifika e-Devlet’te gözükmüyor” şeklindeki şikâyetin sebebi de belgenin sertifika değil katılım belgesi olmasıdır. Sertifikanın e-Devlet’te görüntülenebilmesi için MEB veya üniversite onaylı olması gerekir.
Sertifikanın e-Devlet üzerinde görüntülememesi;
e-Devlet sertifika sorgulama yapmak için sisteme giriş bilgilerinin bulunması gerekir. e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmadan sertifika sorgulaması yapılamaz. Şifre, şahsen başvuru ile PTT iş yerlerinden veya yetkili acentelerinden, TÜRKSAT Kablo Ofislerinden alınabilir. Mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı da e-Devlet Kapısı’na giriş yöntemlerinden biridir.
e-Devlet sertifika sorgulama işlemini adım adım şöyle yapabilirsiniz:
e-Devlet’ten sertifika indirmek için ise “barkodlu belge” butonuna basarak sertifikayı görüntüleyin. Ardından belgenin üst kısmında bulunan ok şeklindeki indirme butonuna basın. Bu şekilde indirme başlar. İndirilen dosya PDF formatında görüntülenebilir. Altını çizmeliyiz ki sertifika alma süreci sertifika türüne ve başvuru sürecine göre farklılık gösterir.
e-Devlet Onaylı Sertifika Ücretsiz Mi?
e-Devlet onaylı sertifika MEB veya üniversite onaylıdır. MEB ve üniversite onaylı sertifikalar genellikle ücrete tabidir. Ücretsiz sertifikaların da MEB onaylı olması durumunda e-Devlet sisteminde görüntülenmesi mümkündür.
e-Devlet'te Sertifika Nasıl Görüntülenir?
e-Devlet’te sertifika görüntülemek için öncelikle sisteme giriş yapmak gerekir. Giriş yaptıktan sonra sertifika sorgulama kısmından sertifika görüntülenebilir. T.C. ile sertifika sorgulama yapmak için e-Devlet’e giriş bilgilerinin mevcut olması gerekir.
Tüm Sertifikalarımı e-Devlet Üzerinden Nasıl Görebilirim?
Tüm sertifikalar e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. Bunun için kimlik numarası ile e-Devlet sistemine giriş yapmak gerekir. Sertifika sorgulama işlemi yalnızca kimlik bilgisinin girişiyle yapılabilir.
MEB Onaylı Sertifikalar Nereden Alınır?
MEB onaylı sertifikalar halk eğitim merkezlerinden veya özel kurs merkezlerinden alınır. MEB onaylı sertifika almak için yalnızca eğitim sertifika programına kayıt olmak yeterli değildir. Bakanlık tarafından düzenlenen sertifika sınavında önceden belirlenen başarı puanını almak gerekir.
Sertifika e-Devlet'e Ne Zaman Düşer?
Sertifikanın e-Devlet sistemine düşmesi için sertifikanın verildiği kurum tarafından üniversiteye veya MEB’e bildirim yapılması gerekir. Süreç kurs için başvuru yapılmasıyla başlar. Süre kurumdan kuruma değişmekle birlikte genellikle birkaç hafta sürer.
Sonuç olarak;
Sertifika e-Devlet’te nasıl görüntülenir merak edenler için konuya açıklık getirdiğimiz rehber minvalinde içerik hazırladık. Siz de e-Devlet üzerinde görüntüleyebileceğiniz, sorgulama yapabileceğiniz sertifikalara sahip olmak istiyorsanız eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz. Ön kayıt formunu doldurduğunuzda sertifikasyon süreçleri hakkındaki detaylara ücretsiz olarak erişebilirsiniz.