Havuzlar sağlık ve güvenlik bakımından denetime tabi tutulur. Bu nedenle havuzların bakım, temizlik, dolum gibi işlerini yapacak havuz suyu operatörünün bulunması gerekir. Havuz suyu operatörü, havuz teknisyeni veya havuz görevlisi olarak çalışacak kişilerin mesleği icra edebilecek bilgi ve beceriye sahip olduğunu belgelemesi gerekir. Peki, havuz suyu operatörlüğü belgesi nasıl alınır ? Siz de havuz görevlisi olarak çalışmayı planlıyorsanız içeriğimiz tam da size hitap ediyor. İçeriğimizin devamında konuyla ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Yüzme havuzların birtakım standartları karşılaması gerekir. Havuz suyu operatörleri bu noktada devreye girer. Havuz suyu operatörü, havuzun kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik özellikler bakımından “Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik”de belirlenen standartlarda olmasını sağlar. Havuz bulunan tesislerde görev yapan havuz suyu operatörünün belgesinin bulunması havuzun belirlenen standartlarda olması kadar önemlidir. Dolayısıyla bu işte çalışmak isteyen kişilerin belgesinin olması gerekir.
Havuz suyu operatörlüğü belgesi ifadesi aslında eğitim sertifikası için kullanılır. Nitekim sertifika kurs bitirme belgesidir. Havuz operatör belgesi olarak da ifade edilen sertifika eğitimden sonra verildiği için katılım belgesi zannedilir. Oysa havuz suyu operatörlüğü sertifikası;
Havuz suyu operatörlüğü belgesi resmi nitelikte evraktır. CV’de sertifikalar bölümünde belirtilebilir. İş yerleri havuz görevlisinin özlük dosyasına belgeyi de dahil edebilir. Dolayısıyla havuz suyu operatörlüğü sertifikasının en önemli kazanımı işe yerleşmeye olanak tanımasıdır. Bireyin, havuz suyu operatörlüğü sertifikasına sahip olması;
Havuz suyu operatörlüğü belgesine sahip olanlar, yazlık bölgelerde ve turizme açık alanlarda havuz görevlisi olarak çalışabilirler.
Özel mülk, site ya da otel gibi işletmelerde havuz suyu operatörlüğü yapmak istiyorsanız sertifika almalısınız. İçeriğimizin bu aşamasına kadar belirttiğimiz üzere havuz suyu operatörlüğü belgesi eğitim sürecinin sonunda verilen bir belgedir. Havuzlarda teknik işlerden sorumlu görevli olarak çalışmak istiyorsanız bu belgeye sahip olmalısınız. Havuz suyu sertifikası alma süreci adım adım şöyledir:
1.Havuz Suyu Operatörlüğü Kursu Kapsamında Eğitim Almak
Havuz suyu operatörlerinin teknik detayları bilmesi gerekir. Bu detayları öğrenmenin yolu ise kurs programlarına katılarak eğitim almaktır. Havuz suyu operatörlüğü kursu online olarak da düzenlenir. Kurs programına katılmak için herhangi bir şartı karşılamak gerekmez. Bununla birlikte mesleği icra etmek için 18 yaşını tamamlamış olmak ve en az lise mezunu olmak gerektiği için kursa katılacak kişilerin de bu şartları karşılaması beklenir. Eğitim sürecinde havuz suyu kimyasallarının etkileri, havuz suyunun bakımı gibi konuların yanı sıra temel iş sağlığı ve güvenliği ile temel ilk yardım konuları da ele alınır.
2. Havuz Suyu Operatörlüğü Sertifika Sınavında Başarılı Olmak
Genel kullanıma açık havuz tesislerinde ve havuz yapım firmalarda çalışmak isteyen kişiler havuz suyu operatörlüğü sertifikası almalıdır. Sertifika almak için yalnızca eğitim almak yeterli değildir. Eğitim sürecinde belirlenen tarihte gerçekleştirilen sertifika sınavına katılım sağlamak, sınavda en az 45 puan almak gerekir. Sertifika sınav sonucunun açıklanmasını takip eden süreçte basılır.
Havuz suyu operatörlüğü belgesi; eğitime katılmak, dersleri tamamlamak, sertifika sınavına katılmak, sınavda başarılı olmak suretiyle özel kurs merkezlerinden alınır.
Havuz Operatörü Belgesi Nereden Alınır?
Havuz operatörü belgesi özel kurs merkezlerinden alınır. Kurs merkezlerinde online eğitim de verilir. Havuz operatörü belgesi e-Devlet onaylı olarak kurs merkezlerinden sınavla alınır. Bu noktada önemli olan sertifikanın MEB’e bağlı ruhsatlı kurum tarafından alınmasıdır. Uzaktan Eğitim, Bakanlığa bağlı eğitim ve sertifikasyon hizmeti veren bir kurumdur.
Havuz Suyu Operatörlüğü Kursu Fiyatları Nedir?
Havuz suyu operatörlüğü kursu fiyatları kuruma göre farklılık gösterir. Kursa katılmak ve belge almak isteyen kişiler, sertifikanın e-Devlet üzerinde görüntülenebilir nitelikte olacağından emin olmalıdır. Sertifika üniversite onaylı ise e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. Uzaktan Eğitim’de 132 saatlik üniversite onaylı havuz suyu operatörlüğü sertifikası verilir.
Havuz Operatörlüğü Belgesini Kimler Alabilir?
Havuz suyu operatörlüğü belgesini isteyen herkes alabilir. Bununla birlikte eğitime katılacak kişiler en az lise mezunu olmalıdır. Nitekim havuz görevlisi istihdamında en az lise mezunu olmak gerekir. Kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli havuz teknikeri olarak çalışacak kişilerin KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına da sahip olması gerekir.
Havuz Suyu Operatörlüğü Kursu Kaç Gün Sürer?
Havuz suyu operatörlüğü kurs süresi değişkenlik gösterir. Bununla birlikte sertifikada yazan süre kurs süresi olarak kabul edilebilir. Uzaktan Eğitim tarafından verilen havuz suyu operatörlük belgesi 132 saatliktir.
Havuz Suyu Operatörlüğü Nasıl Olunur?
Havuz suyu operatörlüğü teknik bir meslektir. Dolayısıyla bu ünvana sahip olup mesleği icra etmek için eğitim almak şarttır. Eğitime katılarak havuz suyu operatörü sertifikası alan kişiler mesleği icra edebilirler.
Havuz Operatörlüğü Ne İş Yapar?
Havuz suyu operatörlüğü sertifikası olanlar havuz suyu operatörü ünvanıyla çalışabilirler. Operatörlerin öncelikli görevi, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulamaktır. Havuz suyu operatörlerinin görev ve sorumlulukları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Sonuç olarak;
Havuz suyu operatörlüğü belgesi almak isteyen fakat nasıl bir yol izleyeceğini bilemeyenler için havuz suyu operatörlüğü belgesi nasıl alınır sorusunu yanıtladık. Siz de sertifikanızı alarak havuz suyu operatörlüğü yapabilirsiniz. Detayları öğrenmek için eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.