Hayal ettiğiniz kazanca bir sertifika sayesinde sahip olabileceğinizi biliyor muydunuz? Eğitim programlarına katılarak sıfırdan meslek sahibi olabilir, sertifika alarak iş dünyasında kendinize yer edinebilirsiniz. Peki, hangi sertifika para kazandırır? Sizler için en çok para kazandıran sertifikalar derlemesi yaptık.
Esasında bir sertifikanın doğrudan işe giriş kapısı veya kazanç sağlama yolu olarak görülmesi çok da doğru değildir. Nitekim işe alımlarda ve personelin işletmeye maliyetinin hesaplanmasında birçok farklı unsur söz konusudur. Sertifikaların istihdamdaki etkisi, CV’deki kurs ve sertifikalar bölümünün insan kaynakları profesyonelleri için kritik önem taşımasından kaynaklanır. Birçok İK profesyoneli başvurulan pozisyona ilişkin eğitimler aldığını sertifika ile belgeleyen adayları öncelikli olarak değerlendirir.
Geçerliliği olan sertifikalar MEB veya üniversite onaylı sertifikalardır. İki sertifika türü yasal geçerlilik bakımından aynıdır. MEB onaylı sertifikalar;
Para kazandıracak sertifikalar genel olarak şunlardır 👇
Dijital pazarlama alanında alınan sertifikalar, en çok para kazandıran sertifikaların başında gelir. Dijital pazarlama sertifikası, bireyin dijital pazarlama çalışmaları yürütebilecek donanıma sahip olduğunu gösterir. Aşağıdaki durumlarda dijital pazarlama alanını kapsayan şu belgeler talep edilir:
Grafik tasarım; reklam, tasarım, tanıtım ve marketing alanları için kritik önem taşır. Grafiker iş ilanları da son dönemlerde yoğunlaşmıştır. Grafik tasarımcı aylık ortalama maaşı 36.300 TL’dir. Kendi işini kuran grafikerlerin daha yüksek maaşlar alması da mümkündür. Tasarımcı maaşı üzerinde en belirleyici unsur alandır. Grafiker matbaa alanında veya dijital alanda çalışabilirler. Grafik tasarım alanında çalışacak kişilerin Adobe Photoshop için detaylı eğitim alması faydalı olur.
Yazılım hem bugünün hem geleceğin en çok kazandıran alanlarından biridir. Dolayısıyla yazılım eğitimleri para kazandıran eğitimlerin başında gelir. Yazılım sektörüne adım atmaya olanak tanıyan ve para kazandıran sertifika programları şunlardır:
Eğitim şirketlerinin prodüksiyon biriminde, şirketlerin dijital pazarlama biriminde veya medya şirketlerinde video editörü/kurgu elemanı olarak çalışacak personellere ihtiyaç duyulur. Bir video editörü 80 bin TL’ye kadar kazanç elde edebilir. Video editörlüğü yapmak isteyen kişilerin video editörlüğü sertifikası almak için eğitime katılması gerekir. Eğitimlerde Adobe Premiere Pro gibi programlar üzerinde durulur.
Muhasebe alanında otomasyonlar kullanılır. Dolayısıyla bu alanda çalışacak kişilerin bu otomasyonları kullanmayı biliyor olması gerekir. Bilgisayarlı muhasebe kurslarında Zirve, Paraşüt, Logo gibi en çok kullanılan muhasebe programları üzerinde durulur. Eğitim sonunda verilen bilgisayarlı muhasebe sertifikası, muhasebe alanında çalışmaya olanak tanır.
Emlakçılık belgesi olarak da ifade edilen sertifika emlak sektöründe danışmanlık hizmeti vermek isteyenler için zorunludur. 120 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası, emlak yetki belgesi ve emlak MYK belgesi almak için de temel dayanaktır. Kariyer.net verilerine göre emlak danışmanlarının aylık ortalama maaşı 33.800 TL’dir. MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası ile kendi emlak dükkanını açanların geliri ise birçok farklı unsura göre değişkenlik gösterir.
Para kazandıran sertifikalar listemizin son sırasında aile danışmanlığı sertifikası var. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası, bireylerin kendi aile danışmanlığı merkezlerini açmalarına olanak tanır. Sertifikayı yalnızca Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp bölümlerinin en az birinden mezun olan kişiler alabilir. Aile danışmanlığı sertifikası olan ve kendi aile danışmanlığı merkezini açan kişilerin kazancı farklı unsurlara göre değişir.
e-Devletten Hangi Sertifikalar Alınabilir?
Üniversite ve MEB onaylı sertifikalar e-Devlet üzerinde sorgulanabilir. Platformda BTK akademi tarafından verilen eğitimlerin de sertifikası alınabilir. Ancak BTK sertifikaları e-Devlet üzerinde görüntülenebilir nitelikte değildir.
İş İmkânı Sunan Sertifikalar Nelerdir?
Bir sertifika tek başına iş imkânı sunmaz. Bireyin işin gerektirdiği niteliklere de sahip olması gerekir. Bununla birlikte mesleki sertifikalar işe girmede önemli ölçüde etkilidir. Örneğin, tıbbi sekreterlik sertifikası lise mezunu olup sağlık sektöründe işe girmek isteyenlerin hastanede çalışmasına olanak tanır.
En Çok Para Kazandıran İşler?
Çok para kazanmak için öncelikle işle ilgili alanda eğitim almak, sertifika ile eğitimi diploma veya sertifika belgelemek ve deneyim kazanmak gereklidir. Doktorluk, mühendislik, mühendislik, mali müşavirlik, pilotluk, hava trafik kontrolörlüğü gibi meslekler en çok kazanan mesleklerdir.
İş İçin Hangi Sertifikalar Gerekli?
İş hayatında kişisel gelişim kurslarıyla verilen sertifikalara sahip olmak avantaj sağlar. Önemli olan başvurulan pozisyonla ilişkili sertifikaya sahip olmaktır. Örneğin, yönetici asistanlığı yapan ve muhasebe alanına geçmek isteyen kişilerin bilgisayarlı muhasebe sertifikası alması faydalı olur.
Hangi Sertifikalar CV'ye Yazılır?
CV’ye yazılan sertifikaların başvurulan pozisyonla ilişkili olması gerekir. CV’ye yazılacak sertifikaların en önemli özelliği e-Devlet üzerinde sorgulanabilir nitelikte olmasıdır. Üniversite ve MEB onaylı sertifikalar e-Devlet üzerinde sorgulanabilir nitelik taşır.
Sertifika İle İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sertifika ile iş başvurusu yapmak için CV hazırlanır. CV’de kurs ve sertifikalar bölümü olmalıdır. Bu bölümde sertifikalar sıralanır. İK profesyonelleri başvurulan pozisyonla ilişkili eğitim aldığını belgeleyen kişilere öncelik verir.
Sonuç olarak;
İş dünyasında kendine yer edinmek veya farklı bir alana geçiş yapmak isteyen kişiler için en çok para kazandıran sertifikalar merak konusudur. Kursiyerlerimizden aldığımız soruları da göz önünde bulundurarak konuya açıklık getirdik. En popüler iş garanti kurslar listesi için tıklayın.