CV'ye Sertifika Nasıl Eklenir?

CV'ye Sertifika Nasıl Eklenir?

CV'ye Sertifika Nasıl Eklenir?

CV hazırlamak doğru zamanda doğru işi bulmanın ilk adımıdır. Tam da bu aşamadaysanız ve CV'ye sertifika nasıl eklenir merak ediyorsanız doğru sayfadasınız. İçeriğimizin devamında CV’ye sertifika ekleme konusunda nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusundaki detayları bulabilirsiniz.

Sertifikalar CV’de Önemli Mi​?

CV’de kurs ve sertifikalar eklenirken dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Elbette bu noktaları tek tek alacağız. Ancak altını çizmek istediğimiz bir konu var: Sertifikalar CV’de önemli mi , bir sertifika bireye nasıl katkı sağlayabilir? Sertifikalar iş dünyası için kritik öneme sahiptir.

Bir şirketin şüphesiz en önemli birimi insan kaynaklarıdır. İnsan kaynakları yönetimindeki en önemli fonksiyonlardan biri ise işe alım sürecidir. Bu süreçte doğru kişiyi doğru işe yerleştirmek için CV havuzu oluşturulur. Şirket büyüklüğü veya başvurulan pozisyon fark etmeksizin tüm şirketlerde işe yerleştirilecek adaylardan CV talep edilir.

CV, Türkçede özgeçmiş olarak karşılık bulan Curriculum Vitae kelimelerinin kısaltmasıdır. Özgeçmiş sayesinde işverenler, bireylerin;

  • İletişim bilgilerini,
  • Akademik geçmişini,
  • Mesleki deneyimini,
  • Başvurduğu pozisyona ilişkin becerilerini ve yeterliliklerini,
  • Başarılarını ve ödüllerini,
  • Hobilerini ve ilgi alanlarını öğrenmiş olur.

İşverenler CV sayesinde adayın bireysel kariyer yönetimindeki başarısını görmüş olur. CV’deki bilgilere göre bireyin aranan niteliklere ve iş tanımına uygun olup olmadığını teyit eder. Bu bağlamda CV için bir tür kişisel reklam da diyebiliriz.

CV bu denli öneme sahipken sertifika eklemek de elbette kritik öneme sahiptir. İşverenler CV’deki sertifika bilgisi sayesinde şu sorulara yanıt bulmuş olur:

  • Aday başvurduğu pozisyona ilişkin eğitim programına katılmış mı?
  • Aday kişisel ve mesleki gelişime önem veriyor mu?

CV’nin iş hayatındaki önemi, bazı adayların CV’ye yatırım yapmanın gereksiz olduğu konusundaki önyargısını çürütür niteliktedir. Bu noktada önemli olan başvurulan pozisyonla ilgili sertifikaları eklemektir.

Sertifika CV’ye Nasıl Eklenir?

İçeriğimizin bu aşamasına kadar üzerinde durduğumuz üzere iş hayatında fırsatlarla karşılaşmak için CV’ye sertifika eklemek önemlidir. Bunun farkında olan adaylar genellikle sertifikanın verildiği eğitimin adını CV’ye eklemenin yeterli olacağını düşünür. Oysa sertifika bilgisini açık ve net şekilde yazmak gerekir.

  • CV hazırlarken sertifika bölümü dahil tüm bölümlere ekleme yaparken atlamamanız gereken detay gereksiz bilgilerin sertifikaya eklenmemesi gerektiğidir. Nitekim bir CV en fazla 2 sayfa olmalıdır. CV’ye sertifika eklerken şunları yapmaktan kaçınmalısınız:
  • Doğru olmayan bilgi eklemeyin. Henüz almadığınız veya eğitim sürecinde olmadığınız bir belgeyi CV’de eklemeyin. Nitekim belirttiğiniz sertifikanın istihdam edildikten sonraki süreçte sizden talep edilmesi olasıdır. Eğitime devam ettiğiniz sertifikaları almanız kişisel gelişiminize bağlı olduğunuzu göstermeniz bakımından önemlidir.
  • Pozisyona uygun olmayan sertifikaları CV’nize eklemeyin. Doğrudan iş deneyiminizle bağlantılı sertifikaları ekleyin. Örneğin, yazılım geliştirme işine başvuruyorsanız sağlık alanında almış olduğunuz bir sertifikayı da eklemek yerine Java programlama dil sertifikası gibi ilişkili sertifikaları ekleyin.
  • Kursu düzenleyen kurumun adını yazarken kısaltma yapmayın. Örneğin, İstanbul Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi yazmak yerine İTÜ SEM yazmayın.
  • Yalnızca sertifikanın adını yazıp geçmeyin. Sertifikayı hangi kurumdan aldığınızı, sertifikanın üzerinde yazan eğitim süresini ve sertifikayı hangi tarihte aldığınızı da ekleyin.

Sertifika eklerken çok gerekli olmamakla birlikte belgelerinizin geçerliliğini doğrulayabilmeyi sağlayan bir bağlantı verin. Bilinen ve saygın platformlardan aldığınız sertifikaları mutlaka ekleyin. Sertifikalarınızı ve kurslarınızı en yeniden en eskiye doğru yazın.

CV sertifika örnekleri arayışındaysanız şu örneği baz alabilirsiniz:

Sosyal Medya Uzmanlığı Sertifika Programı

Sosyal Medya Uzmanı Sertifikası

İstanbul Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi

Kurs süresi: 84 saat

2022

İstanbul

Eğitimlere katılıp sertifika aldıkça CV’nize eklemenizi öneririz.

CV’ye Sertifika Ekleme Hakkında SSS

Katılım Belgesi CV'ye Eklenir Mi?

Katılım belgesi seminere katılmış kişilere verilen belgedir. Sertifikadan farklı olarak e-Devlet üzerinde görüntülenebilen resmi nitelikte bir evrak değildir. CV’ye yazılacak seminerler, işverende olumlu izlenim oluşturmak bakımından önemlidir; fakat CV'de yeriniz yoksa yalnızca sertifika bilgisi girmeniz yeterlidir.

Online Sertifikalar CV'ye Yazılır Mı?

Online sertifika online eğitim veya uzaktan eğitim ile alınan eğitimin ardından verilen ve e-Devlet üzerinde sorgulanabilen belgedir. Sertifika online olsa da geçerlidir. Dolayısıyla CV’ye yazılır. CV’ye online sertifika bilgisini yazmak istihdam sürecinde önemli ölçüde fayda sağlar.

CV'ye Belge Eklenir Mi?

Belge ile kastedilen diploma, sertifika, seminer katılım belgesi ise elbette CV’ye eklenir. Eklemek iş bulmak bakımından faydalı da olur. CV’ye ekran görüntüsü şeklinde belgenin görüntüsünü eklemek gerekli değildir. Belgeyi PDF olarak CV ile birlikte ekte göndermek de aksi talep edilmediği sürece gerekmez.

Katılım Belgesi İle Sertifika Aynı Şey Mi?

Katılım belgesi de sertifika da eğitim sonunda verilen belgedir. Bu nedenle aynı olduğu düşünülür. Oysa katılım belgesi ile sertifika aynı değildir. Sertifika, sınav sonucuna göre MEB veya üniversite onaylı olarak verilen bir belgedir. Katılım belgesi genellikle seminer sonunda sınav şartı olmaksızın verilen ve e-Devlet üzerinde görüntülenmeyen bir belgedir.

Sadece Sertifika İle İşe Girilir Mi?

CV'de sertifikalar nasıl eklenir merak edenlerin aklına takılan bir başka konu da sertifikanın işe girmek için yeterli olup olmadığıdır. Sertifika, CV’de belirtildiğinde işe girmede önemli ölçüde etkili olur; fakat tek başına istihdam için yeterli değildir. Eğitim sertifikasının amacı, bireyin alandaki yetkinliğini belgelemek ve resmileştirmektir.

Sonuç olarak;

Sertifika bilgisi CV hazırlama sürecinde en çok merak edilen konulardan biridir. Buna dayanarak CV'ye sertifika nasıl eklenir konusuna açıklık getirdik. Yanıtı artık biliyorsunuz. CV’nize daha fazla sertifika bilgisi eklemek ister misiniz? Öyleyse kişisel gelişim kurslarımızı ve mesleki eğitimlerimizi incelemelisiniz. Sektördeki deneyimimize dayanarak sizlere hangi meslekte olduğunuz fark etmeksizin diksiyon , zaman yönetimi gibi kurslara katılmanızı öneririz. CV'de hangi sertifikalar olmalı sorunuzun yanıtını CV’de olması gereken sertifikalar blog içeriğimizde bulabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Diksiyon Eğitimi
İndirimli!
Diksiyon Eğitimi
Tıklayınız
WhatsApp Hattı