Online ya da uzaktan eğitim, belli konu ve yetkinlikler ile ilgili CV ve kişisel gelişiminizi güçlendirecek bir belge verir. E- sertifika ya da MEB- üniversite onaylı bir sertifika alırsanız ve CV’den ön yazıya kadar her durum için aldığınız belgeyi gösterebilirsiniz. Peki uzaktan eğitim sertifikası nasıl alınır ve aldığınız sertifika ne işe yarar? Gelin bu sorular eşliğinde sertifikayı nasıl öne çıkarabileceğinizden söz açalım.
Sertifikalar, bir belge olmaktan öte katıldığınız eğitimin bir çıktısıdır. Yani eğitimin hakkını verdiğiniz sürece sertifika da işe yarar bir sonuç sunacaktır. Bununla birlikte her eğitimin gelişim sonucu vereceğini söyleyemeyiz. Bundan dolayı alacağınız uzaktan eğitimin mutlaka ders içeriklerine ve genel işleyişine bakmalısınız. Peki bu aşamayı geçtikten sonra nasıl sertifika alabilirsiniz?
Uzaktan eğitim programında başarılı olmanız durumunda, başarınızı belgeleyen bir sertifika almaya hak kazanırsınız. Sertifika almak için ise eğitimin belirlediği başarılı olma şartlarını yerine getirmelisiniz.
Pek çok uzaktan eğitim kurumu, sertifikayı bir sınav sonucunda veriyor. Uzaktan eğitim konusunda en öne çıkan kurumlardan, uzaktaneğitim.com ise uygulamalı dersleri tamamlayıp sertifika sınavından geçer not alanlara sertifika sunuyor. Kursun tüm derslerine katıldığınız sürece sertifika sınavından da istenen notu alabiliyorsunuz çünkü sınav soruları ders içeriklerini baz alarak hazırlanıyor. Dolayısıyla sertifika sınavı, gerçekten başarılı olup olmadığınızı ölçmek adına da önemli bir gösterge oluyor.
Pek çok uzaktan eğitim kurumu, sertifikayı bir sınav sonucunda veriyor. Uzaktan eğitim konusunda en öne çıkan kurumlardan, uzaktaneğitim.com ise uygulamalı dersleri tamamlayıp sertifika sınavından geçer not alanlara sertifika sunuyor. Kursun tüm derslerine katıldığınız sürece sertifika sınavından da istenen notu alabiliyorsunuz çünkü sınav soruları ders içeriklerini baz alarak hazırlanıyor. Dolayısıyla sertifika sınavı, gerçekten başarılı olup olmadığınızı ölçmek adına da önemli bir gösterge oluyor.
Online eğitim yoluyla nasıl sertifika alabileceğinizi yanıtladık. Şimdi gelin alacağınız sertifikanın ne işe yarayacağından bahsedelim.
Bölümün başında sertifikanın bir belge olduğunu, dolayısıyla tek bir belgenin doğrudan işe yaramadığından söz açtık. Fakat sertifika tamamıyla işe yaramaz da değildir; çünkü tüm yetkinlik içeren sertifika programları iş dünyasının ihtiyaç ve isteklerine yönelik hazırlanır. Sertifikanın sonuç vermesi için aldığınız eğitimin ders içeriklerinin işe yarar olması gerekir.
Örnek verelim, diksiyon eğitimi aldınız fakat diksiyon eğitimindeki dersler tümüyle teorik anlatıma dayalı ve diksiyon konularını nasıl uygulamaya dökeceğinizi de bilmeden sertifika aldınız. Peki aldığınız bu sertifikayı iş başvurusunda kullanmak ister misiniz? Eğer halihazırda diksiyon kullanımınız iyiyse aldığınız belge bu becerinizi kanıtlayabilir ama eğer konuşma yönünde eksikleriniz varsa sertifikanız hiçbir işe yaramayacaktır. Sanıyoruz verdiğimiz örnek durumu biraz daha özetlemiştir. Şimdi ise nitelikli bir eğitim sertifikasının ne işe yaradığını maddeler hâlinde görelim.
Yukarıdakilere ek olarak sertifikalı eğitimler, sizi kişisel açıdan da geliştirir. Bazı kişisel gelişim odaklı eğitimler, daha önce duymadığınız bilgiler ve kullanmadığınız uygulamalar sunar. Aktarılan bilgiler eşliğinde, kendi bilgi birikiminize katkı sunabilir ve günlük hayatınızda kullanabileceğiniz uygulamaları tanımanızı sağlayabilir. Bu tür eğitimler için de önemli olan unsur, sertifikadan ziyade sunduğu pratik faydadır.
Online eğitim ile ilgili en çok sorular soruların başında alınan sertifikanın geçerli olup olmadığı gelir. Özellikle iş bulma sürecinde, kendini geliştirmek isteyen kişiler online eğitime yönelerek sertifika almayı düşünüyor. Öncelikle içiniz rahat olsun, alacağınız sertifika MEB onaylı, üniversite onaylı ya da kurumun kendi markasına bağlı olarak geçerlilik kazanır.
Online eğitimler, genellikle maliyet ve zaman konusunda size avantaj sağlar ve iş hayatında ihtiyacınız olan ham bilgileri verir. Bu bakımdan online eğitimlerin, iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bazı online eğitim sertifikaları var ki işe alımda sizi öne çıkarırken mesleki gelişiminizi de destekleyerek kendinizi tanıtmanızı kolaylaştırıyor.
İş dünyası için öne çıkan sertifikaların başında iletişim becerileri ve yetkinlik ile ilgili alan bilgileri gelir. İletişim ile ilgili sertifikalar; ikna yöntemleri, diksiyon, etkili iletişim ve kurumsal iletişim olarak ayrılıyor. Bir de bilgisayar bilgisini öne çıkaran sertifikalar var.
İşe alımda etkili olan ve Cv'de bilgisayar bilgisini kanıtlayan sertifika programları da şöyledir:
Üst düzey bilgisayar bilgisi için ise yazılım eğitimleri, oldukça öne çıkıyor. Özellikle web tasarım ve bilgisayar programcılığı ile ilgili bir alanda çalışmayı düşünüyorsanız üniversite eğitimi dışında kaliteli bir programa da başvurabilirsiniz.
İş hayatında öne çıkan yetkinlik sertifikaları ise mesleğiniz ile ilgili olan bilgi ve nitelikleri içerir. Örneğin, pazarlama ile ilgili bir alanda çalışmak için iletişim sertifikaları dışında, stratejik pazarlama, satış teknikleri, sunum teknikleri ve pazarlama iletişimi eğitimi almak gerekir. Aynı şekilde danışmanlık ile ilgili bir mesleği yerine getirmek için de doğrudan MEB onaylı bir sertifika almanız istenecektir. Bütün bu saydıklarımız arasında en işe yarar sertifika programları ise şunlardır:
Yukarıdaki alanlar, işe alımda bir adım öne çıkmak ve kendinizi geliştirmek için başlangıç ve ileri düzey sertifikalı eğitimler sunar. Zaman ve mekân konusunu düşünmeden online eğitim programı ile gelişiminizi başlatabilir ya da sürdürebilirsiniz. Aldığınız eğitimlerin sonunda sertifikanızı da iş başvurusu ya da cv hazırlama için yazabilirsiniz.
Sertifikanızı CV'ye yazarken ise eğitim aldığınızı da ayrıca belirtir. Sertifikayı ayrı, eğitimi ayrı bölüme yazabilirsiniz. Ayrıca eğer e-sertifika alacaksanız sertifika kodunuzu da Cv'ye yazın. Üniversite ya da MEB onaylı sertifika aldığınızı da yazmayı unutmayın.
Eğitim almaya hazırsanız ve eğitim içeriğini de incelediyseniz kurs sayfasının ilgili eğitim bölümünden hemen al ya da katıl butonuna tıklayabilirsiniz. Bazı eğitimler başlangıç bazıları ise ileri seviye bilgiler içerdiği için mutlaka kurs sayfasında yazılanların tümünü okuyun ve ders içeriklerinin detaylarını sorun. Yine kursun kimlere yönelik hazırlandığını da inceleyerek başvuru şartlarını öğrenmelisiniz. Kursu katılmak ve ayrıntıları öğrenmek için ise eğitim kurumları ile iletişime geçebilirsiniz.
Eğitime katılan kursiyerlerin çoğu, istediği yer ve zamanda videoları izleyip ardından gerekli canlı dersleri tamamlayarak sertifikalarını alabiliyorlar. Eğitimin gerekli şartlarını göz önünde bulundurarak ve eğitim akışını da takip ederek adım adım sertifika sınavına hazırlanabilirsiniz.
Uzaktan eğitim sertifikası nasıl alınır ve sertifika ne işe yarar sorularını cevapladık. Eğer online eğitim alarak iş hayatına hazırlanmak istiyorsanız uzaktaneğitim.com aracılığıyla verilen eğitimleri inceleyebilirsiniz.
uzaktan eğitim sertifikası nasıl alınır, sertifika ne işe yarar, sertifikalı eğitimler