Yaşadığımız dönem, iş garantisinin öncelikli hâle geldiği ve buna dayalı meslek seçiminin yapıldığı bir zorunlu tercihi barındırıyor. Ülkemizde de epey popülerleşen meslek edindirme kurslarına rağbetin bir nedeni de görece daha kısa sürede iş bulmayı kolaylaştırması ve aslında meslek edindirmenin bir yolunu açmasıdır. Peki gerçekten durum böyle mi? İş garantili kurslar diye bir kavram var mı? Yazımızda bu tür kurslara değineceğiz ve bu kurslar aracılığıyla meslek edindirmenin nasıl mümkün olacağını irdeleyeceğiz.
İlgili sertifika programlarına geçmeden önce işin eğitiminin neden önemli olduğuna biraz değinelim. Meslek edindirme eğitimi, ilgili iş alanına dair mesleki bilgi, beceri ve yetkinliklerin aktarılması olarak bilinir. Meslek edindirme kurslarında, ilgili iş ve mesleğe dair sektörde işe yarayacak bilgi ve beceriler aktarılır.
Bir de iş garantili sertifika programları vardır. Aslında meslek edindirme kurslarının bir kısmı sertifika sunarak ilgili iş veya meslek alanında yetkinlik sahibi olunduğunu belgeler. Yani her iki kavram da aynı kapıya açılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, iş garantisinin belli başlı koşullara bağlı olduğunun unutulmamasıdır. Hiçbir eğitim ve sertifika, sizin çabanızdan ve öğrenme isteğinizden daha etkili değildir. Sertifika programlarının amacı, kendini iş alanında kanıtlamak isteyenlere önemli bir fırsat sunmasıdır. Şimdi gelin iş garantili kursların, hangi özelliklerle iş garantisi sunduğuna bir göz atalım.
Listeleyeceğimiz iş garantili sertifika programları, yasal mevzuatta belirtilmiş olmaları ve iş hayatındaki uygulanabilir bilgi ve becerileri aktarmalarıyla öne çıkarlar. Bazı sertifika programları, ilgili iş alanında zorunlu olan belgeyi vererek kursiyerin meslek edinmesinin yolunu açar. Bazı programlar ise ilgili iş alanında kursiyeri öne çıkaracak uygulanabilir bilgi kazanımlarına önayak olur. Bu önemli bilgiyi de açıkladığımıza göre gelin meslek edindirmenin yolunu açan sertifika programlarına göz atalım.
Listemizin ilk sırasında son yılların öne çıkan mesleklerinden biri, aile danışmanlığı yer alıyor. Aile danışmanı olma şartlarından biri olarak belirlenen aile danışmanlığı eğitimi, sertifika programı aracılığıyla da veriliyor. Hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim yoluyla kursiyere ulaşmasıyla aile danışmanlığı eğitimi ilgili mezunlarının en rağbet ettiği seçeneklerinden biri. Aile danışmanlığı ile ilgili sertifika detaylarına ulaşmak isterseniz eğitim sayfamıza göz atabilirsiniz.
Meslek edindirme kursları arasında da kendini gösteren emlak danışmanlığı, yine yönetmelikte belirtilen bir diğer eğitim programıdır. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik baz alındığında; 100 saatlik emlak danışmanlığı eğitimi, tamamlanması gerekli bir koşuldur. Ayrıca eğitimi tamamlayıp ilkokul mezunu olmanız bile yönetmeliğine göre geçerli bir durumdur. Emlakçı veya emlak danışma şartlarından biri olan emlak danışmanlığı sertifikası ise MEB veya üniversite onaylı olabilmektedir. Eğitim ile ilgili sertifika detaylarına emlak danışmanlığı kurs sayfasından göz atabilirsiniz.
Önereceğimiz bir diğer sertifikalı eğitim ise .NET yazılım uzmanlığıdır. Yazılım alanında sıkça kullanılan ve ülkemizde de geniş bir kullanım alanına sahip .NET, öğrenilmesi gereken bir platformdur. Microsoft .NET yazılım uzmanlığı eğitimi de yazılım sektöründe istenen bir programı en iyi şekilde aktarmaya dayalıdır. Alınan eğitim sonrasında yazılımcı adayı, mesleki gelişimi adına önemli bir eğitim ve sertifika edinmiş olur.
Kamu ve özel sektör dahilinde iş imkânlarına sahip mesleklerden biri ise bilgisayar işletmenliğidir. Kamuda bilgisayar işletmeni adıyla epey popüler bir iş pozisyonu vardır. Özel sektörde de bilgisayar işletmeni veya bilgi işlem elemanı unvanıyla bilinen bir meslektir. Hem kamuda hem de özel sektörde önemsenen bilgisayar işletmenliği sertifikası, genellikle MEB onaylı bir geçerliliğe sahiptir. Bilgisayar işletmenliğinin mesleki eğitimine dair detayları bilgisayar işletmeni kurs sayfamızdan bakabilirsiniz.
Meslek edindirmenin bir başka popüler eğitimi ise aşçılıktır. Aşçılık mesleği de popülerliğini koruyan fakat rekabetin arttığı bir iş alanı. Bundan dolayı üniversite aşçılık eğitimine başvurmayanların, bu meslekte tutunmaları için eğitim almaları şarttır. Aşçılık eğitimleri de MEB, üniversite ve uluslararası geçerliliğe sahip sertifika seçeneklerine sahiptir. Verilen aşçılık eğitimleri, aşçılık ve staj deneyimi kazanmak için de en verimli yollardan birini sunar.
Hemen hemen çoğu iş alanında bilgisayar kullanımı istenen bir yetkinlik göstergesidir. Muhasebecilik mesleği de manuel kullanımdan ziyade bilgisayar desteğinin öne çıktığı iş alanlarındandır. Bilgisayarlı muhasebe eğitiminin kendisi de muhasebe alanında çalışmak isteyenlere mesleki bilgi kazandıran bir program sunar.
Bilgisayarlı muhasebe eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyer, genel ve ön muhasebe hakkında bilgi sahibi olarak kendine iş bulabilir. Özellikle ön muhasebe alanında artan iş ilanlarına başvurarak ilgili departmandaki işleri başarıyla gerçekleştirir.
Grafik tasarım, dijitalleşmeyi ayak uyduran iş dünyasının en gerekli iş alanlarından biridir. Basılı ve dijital grafik-görsel işler için ise profesyonel grafik tasarımcılar istihdam edilir. Ülkemizde de epey öne çıkan grafik tasarımın, üniversite eğitimi dışında eğitim merkezlerinde de karşılığı bulunur. MEB, üniversite veya kurum onaylı sertifika edinen kursiyer; reklam ajanslarında, işletmelerde veya freelance çalışma olanaklarına sahiptir.
Hayvancılık sektörünün ön plandaki mesleklerinden biri ise arıcılıktır. Devlet teşviklerinin olması ve profesyonelleşmeye bağlı olarak kazançlı bir meslek olmasının ötürü arıcılık eğitimleri de artmıştır. Özellikle arıcılığa sıfırdan başlayarak profesyonelleşmek için arıcılık kursu en doğru adreslerden biridir. Arıcılık eğitimi ile ilgili aklınıza takılan sorular için arıcılık kurs sayfasına yönelebilirsiniz.
İş garantili kurslar listemizin en sırasını ise özel güvenlik eğitimine ayırdık. Özel güvenlik, Özel Güvenlik Kanununa göre düzenlenen bir meslektir. Bu kanuna göre özel güvenlik temel eğitimini tamamlamak, aranan şartlardan biridir. Temel eğitimi tamamlayanlar kişilerin, özel güvenlik unvanıyla çalışmaları mümkün değildir. Bundan ötürü kurstan edinilen sertifika, özel güvenlik mesleğini icra etmek için zorunludur.
İş garantili kurslar listesini ve sertifika programında dikkat edilmesi gereken noktalara irdeledik. Unutmayın sertifika, bir yetkinliği gösterse de önemli olan katıldığınız eğitiminin bilgi kazanımlarıdır. Bundan dolayı meslek edindirmeyi yalnızca çalışma koltuğuna kurulmaktan ibaret düşünmemelisiniz.