0

BİZİ TAKİP EDİN

Bilgisayar İşletmeni Nedir?

MEB tarafından yayımlanan verilere göre Türkiye’de 3 milyona yakın teknisyen, tekniker ve yardımcı profesyonel meslek mensubu vardır. Bilgisayar işletmeni de toplam istihdamın yüzde 8,83’ünü oluşturan bu gruba dahildir. Peki, bilgisayar işletmeni nedir? İş dünyasında aktif birçok kişi için bile bilgisayar işletmeni iş tanımı soru işaretidir. Bu soru işaretini kaldırdığımız içeriğimizde tüm detayları bulabileceksiniz.

Bilgisayar İşletmeni Ne Demek?

Esasında bilgisayar işletmeni nedir sorusunu kimdir şeklinde yöneltmeliyiz. Nitekim bilgisayar işletmeni mesleki unvandır. İşletmen kelimesinin sözlük anlamı “bir makineyi çalıştıran, işleten kimse” şeklindedir. Bu bağlamda bilgisayar işletmenini en kısa haliyle bilgisayarı çalıştırıp işleten kimse olarak ifade edebiliriz. Bilgisayar işletmeni, zaman zaman bilgisayar operatörü olarak da bilinir.

Bilgisayar işletmenleri ağırlıklı olarak kamu sektöründe çalışır. Atama KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına göre yapılır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen genel niteliklere sahip olan ve nitelik kodlarında belirtilen şartları karşılayan kişiler bilgisayar işletmeni kadrosuna atanabilir. Bilgisayar işletmenleri; şube şefi, şube müdürü, daire başkanı gibi üst makamlara atanabilir.

Bilgisayar işletmenleri özel sektörde genellikle bilişim alanında çalışır. Bilgisayar işletmenliği eğitimi almış olmak birçok pozisyonda avantaj sağlar. Bilgisayar işletmenleri özellikle de sekreterlik, arşiv hizmetleri gibi alanlarda çalışma avantajına sahip olur.

Bilgisayar İşletmeni Nasıl Olunur?

Bilgisayar işletmeni olmak için öncelikle bilgisayarı iyi seviyede kullanma becerisine sahip olmak gerekir. Bilgisayar işletmeninin sahip olması gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Temel bilgi teknolojilerini kullanabilmek,
  • Sayısal alana yatkın olmak,
  • Analitik düşünebilmek,
  • Disiplinli olmak,
  • Görevi takip etme ve sonuçlandırma sorumluluğunu taşımak,
  • Ketum olmak.

Meslekle uyumlu niteliklere sahip kişilerin bilgisayar işletmeni olabilmesi için en az lise mezunu olması yeterlidir. Lise mezunları, bilgisayar işletmenliği sertifikası varsa hem kamuda hem özel sektörde işletmenlik yapabilir. Lisans mezunları veya ön lisans mezunları için de aynı şey geçerlidir. Her kurumda atamada istenen nitelikler farklılık gösterir. Örneğin, bir kurumda bilgisayar işletmeni olmak için Muhasebe mezunu olmak gerekirken; bir başka kurumda bilgisayar işletmeni olmak için herhangi bir bölümden mezun olmuş olmak yeterlidir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun belirttiği kriterler şöyledir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat, karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,
  • Vatandaşlık, yaş, öğrenim, kamu haklarından mahrum bulunmamak,
  • Askerlikle ilgisi bulunmamak (muvazzaf askerlik hizmetini yapmış, erteletmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak).

Bilgisayar işletmeni atamalarında en çok aranan KPSS nitelik kodu 6225’tir. Bu kod şu anlama gelir: MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olmak. Örneğin, bir kamu kurumuna sözleşmeli bilgisayar işletmeni alımı yapılırken şu şartlar aranmıştır:

  • En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
  • Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere en az üç yıl hizmeti bulunmak,
  • Bakanlığa bağlı veya Bakanlıkça izin verilen özel bilgisayar kurslarından belge almış olmak veya bitirdiği okulun ders müfredatında en az iki dönem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek. (Bilgisayar İşletmenliği belgesi)

Tüm bu bilgiler ışığında bilgisayar işletmeni olmak için en önemli koşulun bilgisayar bilgisini belgelemek olduğunu söyleyebiliriz.

Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar?

Bilgisayar işletmeni bilgisayara tamamen hâkimdir. Hem yazılım hem donanım ile ilgili konularda bilgi sahibidir. Görev tanımı her kurumda farklılık gösterse de genel olarak bilgisayar ve ekipmanlarının bakım ve onarımı, veri girişinin yapılmasıdır. Örneğin, bir devlet üniversitesinde bilgisayar işletmeni kadro unvanıyla çalışacak şube müdürünün görev ve sorumlulukları şöyle sıralanmıştır:

  • İdari yöneticilerin vekalet işlemlerini yapmak,
  • Kurum içi ve kurum dışı görevlendirme işlemlerini yapmak,
  • Bilgi edinme yazışmalarını ve sendikalarla ilgili yazışmaları yapmak,
  • İdari personelinin pasaport işlemlerini, emeklilik işlemlerini yapmak,
  • Askerlik erteleme işlemlerini ve izin işlemlerini yapmak,
  • Sözleşmeli personele ilişkin tüm işlemleri yapmak,
  • Uyarınca atama, naklen, yeniden atama gibi her türlü atama işlemlerini yapma,
  • Görevde yükselme ve unvan değişikliği iş ve işlemlerini yapmak .”

Görevler genellikle yazışmalar yapmak ve program kullanılarak yapılan işlemleri yürütmekle ilgilidir.

Bilgisayar İşletmeni Hakkında SSS

Kimler Bilgisayar İşletmeni Olabilir?

En az lise mezunu herkes bilgisayar işletmeni olabilir. Lise mezununun bilgisayar işletmeni olabilmesi için MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasının bulunması gerekir. Üniversitelerin Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olanlar sertifika almaksızın doğrudan bilgisayar işletmeni olma hakkına sahiptir.

Bilgisayar İşletmeni Maaşı Nedir?

Bilgisayar işletmeni maaşı sektöre ve kurum politikalarına göre farklılık gösterir. Kariyer.net verilerine göre özel sektörde bilgisayar işletmeninin aylık ortalama maaşı 31.500 TL civarındadır. Kamuda maaş üzerinde belirleyici olan birçok unsur vardır.

Bilgisayar İşletmeni Kaç Yıllık?

2 yıllık veya 4 yıllık bilgisayar işletmenliği bölümü yoktur. 2 yıllık bilgisayar programcılığı mezunları bilgisayar işletmeni sayılır. En az lise mezunu olup sertifikası bulunanlar da bilgisayar işletmeni sayılır.

Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Kaç Ayda Alınır?

Bilgisayar işletmeni sertifikası 163 saatlik bir sertifikadır. Sınavlar 2 aylık periyotlar halinde düzenlenir. Bakanlık tarafınca gerçekleştirilen sınavda başarılı olan kursiyerler, MEB onaylı sertifika almaya hak kazanır. Sertifika bilgisayar işletmeni unvanıyla özel sektörde çalışmaya veya kamu sektöründe memurluk yapmaya olanak tanır.

Bilgisayar İşletmenliği Sertifikasıyla Nerede Çalışabilirim?

Bilgisayar işletmenliği sertifikası hem kamu sektöründe hem özel sektörde çalışmaya olanak tanır. Bilişim başta olmak üzere tüm sektörlerde bilgisayar işletmenine ihtiyaç duyulur. MEB onaylı işletmenlik sertifikası kamu sektöründe terfi etmek bakımından da avantaj sağlar.

Sonuç olarak;

Bilgisayar işletmeni nedir merak edenler için konuyu detaylandırdık. 6225 MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası sahibi olmak size kamuda bilgisayar işletmeni unvanı kazandırır. Sertifikanızla özel sektörde birçok pozisyonda iş ararken istihdam önceliği kazanabilirsiniz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli