0

BİZİ TAKİP EDİN

Doğrudan Pazarlama Nedir? Ne İşe Yarar?

Pazarlamanın birbirinden farklı türleri esasen tek bir hedefe yöneliktir: hedef kitleye ulaşmak ve kâr elde etmek. İşte bu hedefe yönelik farklı yöntemleri ele alan doğrudan pazarlama da hedef kitleye kısa sürede ulaşmayı sağlayan bir strateji benimser. Peki doğrudan pazarlama tam olarak neyi ifade eder, neden gerekli görülür ve hangi uygulamalarla tüketiciye ulaşır?

Doğrudan Pazarlama Neden Kullanılır?

Modern pazarlama anlayışının geliştiği bir dönemde, doğrudan pazarlama biraz demode değil mi diye düşünebilirsiniz. Fakat bugünün hakim pazarlama türleri, esas olarak doğrudan pazarlamanın özelliklerini benimseyerek ürün ve hizmet pazarlıyorlar. Doğrudan pazarlama, tüketici ve hedef kitleye direkt ulaşacak yöntemleri deneyerek istenilen amaçları elde ediyor. Yani doğrudan pazarlama, (direct marketing) doğrudan iletişim yoluyla hedef kitleye ulaşıyor.

Diğer pazarlama türlerinde olduğu gibi doğrudan pazarlamada da iletişim her şeydir. Hedef kitle ve müşteri iletişimi doğrultusunda satın almaya teşvik edici pazarlama adımları uygulanır. Doğrudan pazarlama yöntemleri de satışa teşvik ve potansiyel müşteri bulmak amacıyla etkinleştirilir.

Doğrudan pazarlama, işletmelerinin uyguladıkları bir yöntemdir; fakat her işletme birebir bu pazarlama anlayışına bağlı hareket etmez. Çünkü doğrudan pazarlama bir üst pazarlama başlığıdır ve her yöntemini uygulamak çoğu zaman gerekli değildir. Örneğin; doğrudan pazarlama uygulamalarından biri olan kioks, aracı içermeden tüketiciye ulaşmanın yollarından biridir; ancak her işletmenin böyle bir hizmeti sunmasına gerek yoktur. Dolayısıyla pazarlama stratejisi söz konusu olduğunda, yalnızca doğrudan pazarlamaya göre hareket etmek doğru değildir. Fakat doğrudan pazarlamanın sunduğu bilgi ve etkinleştirdiği analizler ile diğer pazarlama türlerine de kaynak oluşturduğu da gözden kaçmamalıdır.

Doğrudan pazarlamanın ana özelliği, aracı ve tedarikçi olmadan üreticiden tüketiciye giden bir sürecin var olmasıdır. Yani buradaki pazarlama anlayışı, karşılıklı iletişim biçimini uygular. Üretici, bir ürün ya da hizmet üretir ve doğrudan pazarlama uygulamaları ile bu mallar tüketiciye ulaşır. Aracı kullanmadan tüketicilere hizmet sunan doğrudan pazarlama, daha düşük maliyet ve hedef kitleye doğrudan ulaşacak yöntemlerle günümüzde de kullanılır. Doğrudan pazarlama uygulamaları da işe yarar teknikler sunarak hedef kitlenin ürün veya hizmetleri tanımasına vesile olur.

Doğrudan Pazarlama Uygulamaları Nelerdir?

Doğrudan pazarlama yöntemleri, sürdürülebilir iletişime ve tüketicide tepki yaratmaya odaklıdır. Müşterilerinin satın alma tercihlerini, bir tepki yaratarak etkilemek isteyen doğrudan pazarlama, günümüzün hakim pazarlama yöntemlerinden de yararlanır. Örneğin, çoğu pazarlama türüne rahatça eklemlenen internet. Yine internet pazarlamasıyla birlikte en çok kullanılan mobil cihazlar aracılığıyla uygulanan pazarlama yöntemi de doğrudan pazarlamanın bir parçasıdır.

Doğrudan pazarlama uygulamaları, hem geleneksel hem de modern pazarlama anlayışına bağlı olarak birtakım yöntemlerle tüketicilere ulaşır. Genel olarak kullanılan uygulamaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Katalog ve Broşürler, El İlanları
  • Posta Gönderileri
  • Elektronik Alışveriş ve E-ticaret
  • Faks Gönderileri
  • SMS ve E-Posta- E-Mail Pazarlama
  • Tele Pazarlama
  • Kiosklar
  • Yüz Yüze Görüşme ve Pazarlama
  • Çevrimiçi Reklamcılık

Yukarıdaki uygulamalar, anında tepki almak ve karşılıklı iletişimi başlatmak amacıyla kullanılır. Karşılıklı iletişim sonucunda tüketicinin, ürünü satın alması ve daha sonra da müşteriye dönüşmesi hedeflenir. Örneğin, doğrudan pazarlamada sık kullanılan tele pazarlamayı ele alalım.

Tele pazarlama aracılığıyla kişiselleştirilmiş veri tabanına uygun olarak müşterilere ve potansiyel müşterilere ulaşılır. Böylelikle direkt iletişim başlar ve hedef kitlenin tepkisi öğrenilmiş olur. Yine günümüzde fazla kullanılmasa da bazı durumlarda işe yarayan SMS ve e-posta bildirimleri de müşteri kazanmanın bir yoludur. Tüm bu uygulamalar, karşılıklı iletişim ve etkileşim yaratarak hedef kitlenin ürün veya hizmete çok daha rahat erişmesi içindir.

Aynı zamanda bu pazarlama uygulamaları, dijital pazaralma ve genel olarak internet pazarlamasına da uyarlanabilir özelliklere sahiptir. Günümüzün e-ticaret markaları, bir yandan ürün satarken diğer yandan bunu pazarlayacak doğrudan pazarlama yöntemlerini kullanılıyorlar. Örneğin, e mail bildirimleri ile yeni ürünlerden ve fırsatlarından bahsediyorlar, deneyimsel pazarlama kullanarak direkt tüketicilerle buluşuyorlar. Sonuç olarak doğrudan pazarlama uygulamaları, diğer pazarlama türlerine uyarlanabilir özellikte olmasından dolayı istenilen sonuçları da fazla geciktirmiyor.

Hangi Doğrudan Pazarlama Yöntemi Kullanılmalı?

Bir pazarlama türünün tüm yöntemlerini kullanmak, yüksek kâr ve müşteri kazanımı anlamına gelmez. Çünkü her yöntemin uygulamasında geçerli olan mantıklı bir amaç ve ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçlara uygun olarak hangi yöntemin kullanılacağı belli olur. Ayrıca buradaki en belirleyici unsur da hedef kitlenin özellikleri ve işletmenin ayırdığı bütçedir.

Doğrudan yapılacak pazarlama uygulamalarında da önemli olan hedef kitlenin keşfidir. Hedef kitle, pazarlamaya olanak tanıyan asıl bilgi ve veri kaynağıdır. Hedef kitleye varan her bilgi; hangi yöntemin, neden kullanılacağına dair de bir planlama sunar. Dolayısıyla doğrudan pazarlama yöntemlerinden hangisinin kullanılacağına hedef kitle, bütçe ve işletmenin kısa ve uzun vadedeki hedefleri belirler. Yalnız doğrudan pazarlamayı, sık kullanılan bir pazarlama türü hâline getiren yöntemler arasındaki; e-posta pazarlaması, telemarketing ve katalog bilgilendirmeleri de işe yarar uygulamalar sunmalarıyla öne çıkarlar.

Doğrudan Pazarlamanın Avantajları

Doğrudan pazarlama uygulamalarının neler olduğundan ve neleri konu ettiğinden bahsettik. Şimdi de doğrudan pazarlamanın avantajlarına bir göz atalım.

Doğrudan pazarlama anlayışı, her şeyden önce maliyet açısından daha hesaplı bir sisteme sahiptir. Kullanılan yöntemlere bakıldığı zaman dijital pazarlama ya da influencer pazarlaması gibi yüksek maliyetli bir bütçeden söz edemeyiz. Çok yönlü bir pazarlama anlayışına doğrudan pazarlama, internet pazarlaması gibi bir yönteme eklendiğinde bütçeyi artırma yolunu tercih eder. Dolayısıyla maliyet biraz da hedeflenen pozisyona ve hedef kitlenin özelliklerine göre değişir.

Doğrudan pazarlamanın öne çıkan bir diğer avantajı ise kişiselleştirilmiş bir hedef kitle analizine kapı açmasıdır. Doğrudan pazarlama uygulamak için öncelikle hedef kitle ile ilgili bilgi ve verilerin olması gerekir. Hedef kitle analizi ve ölçümü neticesinde, kişiye uygun bir pazarlama anlayışıyla tüketiciye ulaşmak mümkündür. Ölçülebilir sonuçlar eşliğinde, hangi tüketiciye ya da müşteriye nasıl ulaşılabileceği ortaya çıkar. Ayrıca bu yönteme bağlı olarak kişiselleştirmiş mesaj ve bildirimlerle, tüketicinin marka ya da işletme hakkında farkındalığı artırılır.

Bu pazarlama türünün bir başka avantajı da potansiyel müşteriler ile birlikte eski müşterilere de ulaşmaya önayak olmasıdır. Ayrıca doğrudan pazarlama yöntemi, müşteri sadakat programı ve stratejisi oluştururken de işe yarar datalar sunar. Eski müşteriler ve potansiyel müşterilere direkt nasıl ulaşılabileceğine dair farklı uygulamaları aktifleştirir. Yani, eski müşterinin tekrardan işletme ya da markanın bir müşterisi olması için iletişime geçer ve satış fırsatları hakkında bilgilendirmeler sunar.

Genel olarak doğrudan pazarlamanın avantajları hakkında şunları söyleyebiliriz:

  • Belli hedefler için ölçülebilir sonuçlar verir ve bu sonuçlar eşliğinde işe yarar hedef kitle bölümlendirmesi sağlar.
  • Kişiselleştirilmiş mesajlar sunarak tüketiciye kendini özel hissettirir.
  • Satış aşamasındaki strateji ve planlar için analiz bilgi ve verisi oluşturur.
  • Anında satışa olanak tanıyan tele pazarlama yöntemleri uygular.
  • Diğer pazarlama türlerine göre çok daha az zaman alır ve uygulama öncelikli ilerler.
  • İnternet pazarlamasını destekleyen çağrı merkezi ve müşteri hizmetleri hattının genel pazarlama stratejisini belirler.
  • Elde edilen sonuçlar anında işletmeye ulaşır ve denetim aşaması için toplanan bilgiler raporlanır.
  • Fiziksel bir ürün ya da hizmet deneyimi yaşatarak anında geri bildirime ve sonuçları değerlendirmeye imkân tanır.

Doğrudan pazarlama nedir, neden önemlidir sorularını yanıtladık. Pazarlama alanı, günümüzün gelişmelerine paralel olarak ilerlediği için doğrudan pazarlama da uyarlanabilir özellikleriyle hakim pazarlama türlerinden biri olarak kullanılmaya devam edilecektir.

Kategoriler

Popüler Bloglar