Aile danışmanlığı kapsamında ele alınan çift ve evlilik ilişkileri, danışanların en çok müracaat ettikleri konularından biri oluyor. Bunun nedenlerini birazdan daha detaylı ele alacağız. Şimdi aile danışmanlığı içerisinde yer alan evlilik terapisi nedir sorusuna yanıtlar verelim.
Aile ve evlilik terapisi, esasen danışanların süreçlere ve sorunlara karşı çözüm üretemeyecek durumda olduklarında başvurdukları bir terapi türüdür. Aile danışmanlığı söz konusu olduğunda, oldukça geniş bir konu dağılımda terapiye başvurmak mümkün oluyor. Çiftler de aile terapisinden en çok yararlanan danışanlar arasında öne çıkıyor. Daha önce yazdığımız çift terapisi yönteminden farklı olarak evlilik terapisi, evlenmeye hazırlanan çiftlerle beraber daha çok evli partnerleri kapsama alanına alıyor.
Evli çiftler, evliliklerinin başında ya uzun süreli ilişkilerinin devamında birtakım sorunlarla ya da çözümsüzlüklerle karşılaşabilirler. Bu oldukça normal bir durum olsa da sorunun düzeyi bir gerilim yaratıyorsa işte orada gerçekten anormal bir durum söz konusudur. Bu durum, evliliğe ve daha önemlisi tarafların psiko-sosyal süreçlerine zarar verir. Evlilik terapisi de çiftlerin ilişkilerindeki sorun ve gerilim yaratan durumları ele alarak sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkiye nasıl geçebileceklerine yardımcı olur. Burada evlilik terapisti, çiftlerin duruma karşı farkındalığını artırmaya çabalar ve böylece çözüm yolunu da kendilerinin açmalarına destek sağlar.
Yalnız aile danışmanlığında olduğu gibi çiftler yalnızca sorunlarını keşfedip çözüm bulmak adına terapiye başvurmayabilir. Her ne kadar ülkemizde yaygınlaşmasa da evlilikleri sağlıklı bir şekilde sonlandırmak isteyen çiftler de terapi alabilirler.
Aile ve evlilik terapisi, bireysel terapiden farklı olarak çiftlerin birlikte yer aldığı bir seans planlar. Oturumlara geçmeden önce ise ön tanışma ve değerlendirme safhası yer alır. Evlilik terapisti, terapiye başlamadan önce tarafları tanıyarak bir izlenim sahibi olur. Fakat bu aşamada yargılayıcı bir tutumdan uzaktır.
Terapistin asıl görevi, çiftlerin ilişki geçmişini tanımak ve başvuru konusunun ilişkideki yerini aramaktır. Danışanlar ise evlilik terapisinde açıklayıcı bir dil kullanarak karşı tarafla etkileşim hâlindedir. Evlilik terapisi genel olarak bu şekilde ilerliyor, şimdi hangi durumlarda evlilik terapisine başvurabileceğiniz ele alalım.
Aile terapisi ile birlikte evlilik terapisi de sorunlarını tespit etmek, bilgilenmek ve çözüm yolu döşemek isteyenlere açıktır. Pek çok çift, ilişkinin gidişatında bir sorunun, gerilimin ya da konunun merkeze yerleştiğini fark edebilir. Bazı çiftler, terapiye ihtiyaç duymadan merkeze yerleşen şeyi kendilerine göre çözüme kavuşturabilir.
Bazıları için ise sorun oldukça derinleşmiş olabilir ve evliliğin bir barut fıçısı gibi sarsılacağı durumlar gerçekleşebilir. Bu durumlar, oldukça rahatsız edici ve tekrarlanan psikolojik sorunlara neden olabilir. Öfke patlamaları, anksiyete, depresyon ve madde-alkol bağımlılığı gibi olumsuzluklara yol açabilir. Peki evli çiftler bu gibi olumsuzlukların hiç yaşanmaması ve sağlıklı bir evliliğe geçmek için hangi durumlarda terapiyi seçmelidir?
Öncelikle toplu olarak hangi durumlarda terapiye başvurabileceğinize bir göz atalım.
Yukarıdaki tüm konu başlıkları, her çiftin ilişkisine göre değişebilen tanımlara sahiptir. Örneğin bir çiftin iletişim sorunu uzun süreli tartışmalar ve çatışmalar olurken bir diğer çiftin ise karşılıklı hiç konuşmaması olarak görülebilir. Çiftlerin en çok başvurdukları konu başlığı da genellikle iletişim sorunları oluyor.
Bunun nedenlerini keşfetmek ve çözümünü aramak için ise evlilik terapisine başvuruluyor. Ayrıca çiftlerin bir başka gündemleri ise cinsel terapi alanına giren konular olabiliyor. Tüm konular dahilinde aile danışmanının bir alt dalı olan evlilik terapisine başvurmak gerekir. İyi ama sorun ciddileşse bile neden evlilik terapisine, boşanma aşamasına ramak kala başvuruluyor? Şimdi evlilik terapisinin önemine dair birkaç şey söylemenin vakti.
Evlilik terapisi en önemli terapilerden biri olmasına rağmen evli çiftler terapiye nadiren başvurmayı düşünüyor. Bunun nedenlerinden biri, ülkemizde terapi kavramından korkulması, çekinilmesidir. Ayrıca aile ve evlilik durumlarının da oldukça mahrem konular olduğuna dair yanlış bir düşünce yaygın. Oysa aileyi ve evliliği oluşturan bireyler, süreçle başa çıkamayacak bir duruma geldiklerinde neden yardım almayı es geçsinler ki? Kendini iyi ve rahatlamış hissetmek herkesin hakkıdır.
Evlilik terapisi sürecinde, sorun merkeze alınır ve çözüm yolundan önce farkındalığı geliştirmenin yolu açılır. Bazı çiftler, sorunun neden ve ne zaman kaynaklandığını dahi tespit edemeyebilir. Tespit edilemeyen sorunlar ise bir süre sonra çatışma ve psikolojik veya fiziksel şiddete yol açabilir. Ayrıca evlilikteki bazı durumlar, bireyin ruh sağlığı problemlerine de işaret edebilir. Evlilik terapisti, böyle bir durumda bireyi ruh sağlığı ile ilgili kurumlara yönlendirir.
Yine eşler birbirlerini yeterince tanımadıklarına dair bir hissiyata kapılabilir. Bu durumda da konuşmak en yararlısı olsa da maalesef konuşma aşamasına da başvurmayan çiftler olabiliyor. Ayrıca anlatamadığınız ve terapide rahatlayabileceğinize inandığınızın konu başlıkları için de terapiyi seçebilirsiniz.
Evlilik sorunları, kalıcı bir hasar yaratmadığı durumlarda terapi ile çözülebilir durumdadır. Burada önemli olan terapiye hazır hissetmek ve terapiye aktif bir şekilde katılmaktır. Kısacası aile ve evlilik terapisi, sizin çözümsüz zannederek kötü bir süreç yaşadığınız durumları ele alır ve durumlara karşı neler yapabileceğinizi keşfetmeye olanak sağlar.
Evlilik terapisine dair en çok sorular sorulardan biri, terapi, boşanmayı önler mi oluyor. Bu soruyu genellikle boşanmak istemeyen ama sorunun başka bir çözümünü de bulamayanlar soruyor. Öncelikle bir şeyi açıklığa kavuşturmalıyız.Bazı ilişki ve evlilikler söz konusu olduğunda , boşanma tek seçenek olabilir ve bunun sağlıklı bir geçişle tamamlanması gerekir. Çiftlerin gerçekten buna ihtiyacı vardır ve ilişkinin de hiçbir devamlılığını göremiyor olabilirler. Bu durumu ayrı tutarak evlilik terapisi boşanmayı nasıl önler, buna biraz değinelim.
Mevcut evlilik durumunun çıkmaza girmesi, tamamıyla çözümsüzlük demek değildir. Evliliğin sürdürülmesi isteniyorsa ama bunun nasıl uygulanacağına dair bir fikir yoksa işte terapi orada işe yarar olacaktır. Çünkü terapi sürecinde, sorunun asıl kaynağı ortaya çıkacak ve bu sorunun taraflar açısından ele alınışı saptanacaktır. Böylece danışanlar, sorunun kaynağını tespit edip birlikte nasıl bir çözüm bulabileceklerini keşfedebileceklerdir. Terapide, terapistin bakış açısını anlayan ve ne demek istediğini kavrayan danışanlar bir sonraki aşama olan çözüm yolunu açmaya gideceklerdir.
Birçok çift, terapi alarak boşanmaya gerek duyulmayan durumları kendi aralarında konuşabiliyorlar. Aslında terapi de temel olarak burada işe yarar olabiliyor. Taraflar birbirleri ile gerçekten konuşabiliyor ve sorunun asıl temelini görebiliyor. Yani terapi alarak üzerindeki o yükü atabilir ve aslında boşanmanın değil, konuşmanın çözüm olduğunu anlayabilirsiniz. Aynı zamanda ilişkinin ilerleyen dönemlerindeki muhtemel sorunlara karşı nasıl çözüm yolları sunabileceğinizi de erkenden öğrenebilirsiniz.
Evlilik terapisi nedir sorusundan yola çıkarak hangi durumlarda terapiye başvurabileceğinize değindik. Aile danışmanlığı ve çift terapisi hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmek isterseniz blog sayfamıza göz atabilirsiniz.
İndirimli