Güzellik salonu açarak sektöre adım atmak ve yüksek gelir kazanmak istiyorsanız doğru sayfadasınız. Güzellik salonu açmak için gerekli belgeler ve uymanız gereken yasal zorunluluklar hakkında aradığınız bilgileri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. Hazırsanız güzellik salonu açma rehberimize başlayalım ve hayalinizdeki güzellik salonuna nasıl kavuşacağınızı belirleyelim.
Yaygın kanı güzellik salonu ile güzellik merkezinin aynı olduğu yönündedir. Oysa ikisi birbirinden farklıdır. Güzellik salonu açmak için izlemek gereken adımlara geçmeden önce güzellik salonu ile güzellik merkezi arasındaki fark konusuna değinelim.
· Güzellik salonlarında güzellik uzmanı, güzellik merkezlerinde ise mesul müdür vardır.
· Güzellik salonlarında hekim yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamaz ürün tavsiye edilemez ve tedavi önerilemez.
· Güzellik merkezlerinde kadro uzmanlardan oluşur.
Güzellik salonlarında verilen hizmetler şöyledir:
Güzellik salonlarında müşterilerin ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre;
Güzellik salonlarının web sitelerinde sağlık hizmeti verilmediği, web sitesindeki bilgilerin hastaların tanı ve tedavisinde kullanılmadığı belirtilir.
Güzellik salonu arz talep doğrultusunda girişimcilerin yöneldiği alanlardan biri olmuştur. Bu alanda faaliyet göstermeyi planlıyorsanız yasal gereklilikleri öğrenmelisiniz. Nitekim ruhsat gibi belgelere ek olarak hijyene uygunluk gibi koşulları da karşılamak gerekir. Güzellik salonu açmadan önce;
Güzellik hizmeti vereceğiniz salonun en az 75 m2 olmasına, salonda WC, acil çıkış kapısı (yangın merdiveni) bulunmasına dikkat etmelisiniz.
Güzellik salonu açarken şu cihazları temin etmenizi öneririz:
Güzellik salonu adım adım şöyle açılır:
1.İş yeri açma ruhsatı almak için gerekli belgelerle birlikte belediyeye başvuru yapın. Başvuru formunu doldurmadan önce;
2.İşletmenizi vergi dairesine kaydettirin. İşletmenizin yasal olarak vergi mükellefi olduğunu gösteren vergi levhasını almadan önce hangi vergi diliminde yer alacağınızı net olarak belirlemelisiniz. Vergi levhası almak için kimlik, ikametgâh belgesi, iş yeri kira kontratı veya tapu belgesi ile ticaret sicil kaydı belgelerini hazırlamış olmalısınız.
3.Belgeleri tamamlayarak işletmeninizin güzellik salonu hizmeti vermek için uygun olduğunu, standartları karşıladığını gösterin.
2025 yılı itibariyle güncel olarak talep edilen temel belgeler şunlardır:
Güzellik salonunda çalışanların, sağlık testlerinden geçmiş olması ve diploma veya sertifikalara sahip olması gerekir. Tüm evrakları tamamladığınızda ve başvuru formlarını doldurduğunuzda güzellik salonu açmak için gerekenler tamamlanmış olacaktır.
Güzellik Salonu Açmak İçin Ustalık Belgesi Şart Mı?
Güzellik salonu açmak isteyen kişinin bilgi sahibi olduğunu belgelemesi gerekir. Dolayısıyla ustalık belgesi ve MYK belgesi şarttır. Aksi halde salon açılamaz.
Kimler Güzellik Salonu Açabilir?
Güzellik salonu açmak için özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. Dolayısıyla yasal prosedürü tamamlayan herkes güzellik salonu açabilir. Bu noktada birtakım evrakları almak için farklı şartlara sahip olmak da gerekebilir.
Güzellik Salonu Ruhsatı İçin Neler Gerekli?
Güzellik salonu açmak için belediyeden ruhsat almak gerekir. Ruhsat almak için başvuru formu doldurmak gerekir. Ardından vergi levhası alarak şirket vergi dairesine kaydettirilir.
Güzellik Salonu Nasıl Açılır?
Güzellik salonu açmak için belediyeye başvuru yapmak gerekir. İş yeri açma ruhsatına ek olarak birtakım belgeleri almak önemlidir. Bu sayede güzellik hizmeti vermek için yetkili olduğunuzu belgelemiş olursunuz.
Güzellik Salonlarında Hangi İşlemler Yasak?
Güzellik salonlarında temel güzellik hizmetleri verilir. Tıbbi işlemlerin yapıldığı medikal hizmetler kesinlikle yasaktır. Örneğin, kalıcı oje uygulaması yapılabilir; fakat pigmentli lezyon tedavisi yapılamaz. Medikal güzellik uygulamaları, güzellik salonlarında değil, güzellik merkezlerinde yapılır.
Güzellik Salonlarında Dermapen Yasak Mı?
Dermapen, 2019 yılında yayımlanan yasal düzenlemeyle birlikte tıbbi cihaz kapsamına alınmıştır. Dermapen cihazlarını yalnızca doktorlar kullanabilir. Güzellik salonlarında tıbbi işlemlerin yapılması yasak olduğu için Dermapen de yasaktır.
Güzellik Salonlarının Denetimini Kim Yapar?
Türkiye'de güzellik salonlarının denetlenmesinden Sağlık Bakanlığı sorumludur. Yani, güzellik salonlarının denetimini Sağlık Bakanlığı yapar. Denetimlerde sağlık ve hijyen kurallarına uygunluk test edilir.
Sonuç olarak;
Güzellik salonu açmak isteyen kursiyerlerimiz ve okuyucularımız için güzellik salonu açmak için gerekli belgeler konusuna açıklık getirdik. Salon açmadan önce güzellik uzmanlığı kursuna katılmanızı, güzellik uzmanı sertifikası almanızı öneririz. Eğitim sayfasındaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz.
İndirimli