Konuşmanın yalnızca sözcüklerle değil, beden dili ve işaretleri ile de yürütülebildiğini biliyoruz. Özellikle işitme ve konuşma engelli vatandaşların günlük hayatlarını kolaylaştırmak için işaret dilinin ne kadar önemli olduğunu da anlayabiliriz. Peki işaret dili yalnızca çeşitli zorluklar yaşayan kişilere yönelik midir? Yoksa bu kişilerin iletişim kurmalarına yardımcı olmak adına bizi de ilgilendirir mi? Eğer cevabınız evet ise farkındalığınızı artırmak ve kendinizi bu konuda geliştirerek fayda sağlamanıza yönelik işaret dili nasıl öğrenilir rehber içeriğimizle size yardımcı olacağız.
Türkiye'deki işitme engelli vatandaşlara yönelik Türk İşaret Dili kullanılır. İşaret dili öğrenmek için de Türk İşaret Dilini referans almak durumundasınız. Eğer işaret dilini herhangi bir sebepten dolayı öğrenmek istiyorsanız öncelikle hangi yolu tercih edeceğinize karar vermelisiniz. Biz ise öğrenmenizi kolaylaştırmak için evde işaret dilini nasıl öğrenebilirsiniz, buna değineceğiz.
Evde işaret dilini öğrenme, temel seviye için yeterli bir öğrenme yoludur. Başlangıç seviye işaret dili için eğitmenlerin ve kurumların web siteleri ve video kaynaklı dokümanları bulunuyor. Özellikle evde işaret dili öğrenmek istediğinizi belirtiğinizde, karşınızda Türk İşaret Dili video eğitimleri çıkıyor.
Başlangıç seviyesinde işaret dilini tanımak ve pratik yapmak için videoları izleyebilirsiniz. Ayrıca ülkemizde engelli vatandaşlarının kurduğu forumlara katılarak da merak ettiklerinizi sorabilir ve onlarla iletişim kurarak pratiğinizi artırabilirsiniz.
Maalesef ileri seviye bir öğrenme için evden deneyebileceğiniz yollar kısıtlı. İşaretlerle bir konuşma yaratmak için eğitimlere yönelmek zorundasınız. Yalnız evinizden de online işaret dili eğitimi alabilir ya da yüz yüze bir kurs alarak iletişim kurmaya yönelik pratik bilgiler edinebilirsiniz. Kısacası işaret dili nasıl öğrenilir sorusuna kaliteli eğitimler yoluyla cevabını vermek durumundayız. Şimdi size tercih edebileceğiniz birkaç eğitim yolundan bahsedeceğiz.
İşaret dili öğrenme eğitimleri, hem kişisel gelişim kategorisinde hem de tercümanlık-eğitmenlik için veriliyor. Temel seviye işaret dili eğitimi ise başlangıçta ihtiyacınız olan tüm bilgileri aktarıyor. İşaret dilini online eğitim ya da MEB onaylı kurslar ile alarak ileri seviyeye giden yolda sağlam bir temel edinebiliyorsunuz.Başlangıç için video destekli eğitimler bir süre sonra size yeterli gelmeyecektir ve temelinizin sağlam olması için eğitimlere yönelmeniz gerekecektir. Peki işaret dili eğitimi alabileceğiniz yollar nelerdir?
Yine evden ama daha kullanışlı bir temel edinmek istiyorsanız online-uzaktan eğitimlere yönelebilirsiniz. Online eğitimler de pratik faydayı gözeten dersler vererek temel seviye iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Tercih edeceğiniz kursun sayfasını ziyaret ederek eğitim ile ilgili genel bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca kursu verecek olan eğitmenin işaret dili ilgili çalışmalarına da göz atabilirsiniz. Bazı kurslar eğitimde başarılı olduğunuzu gösteren sertifikalar verdiği için bu tür kurumları da tercih listenize ekleyebilirsiniz.Katılacağınız online eğitimin MEB onaylı olması ise ileride işaret dili tercümanlığı düşünüyorsanız sertifika zorunluluğu için gerekli olacaktır. Gelin şimdi size önerdiğimiz MEB onaylı uzaktan işaret dili eğitiminin detaylarını verelim.
İşaret dili ile ilgili temel bilgiler edinebileceğiniz el hareketleri ve mimikler, eğitimin asıl odağını oluşturuyor. Eğitim boyunca işaret dili hakkında kafanıza takılan soruları da işaret dili eğitmenine sorabiliyorsunuz. İşaret dili eğitiminin genel ders içeriklerini ise aşağıdan takip edebilirsiniz:
Temel eğitimler yoluyla da günlük konuşma kullanımını öğrenebilirsiniz. Fakat geniş cümleler eşliğinde iletişim kurmak için ileri seviye eğitime yönelmenizi öneririz. Ayrıca işaret dili eğitmeni olarak gönüllü faaliyetlerde resmi ya da özel sektörde çalışmak için de MEB onaylı eğitimlere göz atabilirsiniz. İleri seviye eğitimi başarıyla tamamlamanız durumunda, işitme engelli vatandaşlara günlük hayatta yardımcı olabilir ve işlerini daha kolay halletmelerini sağlayabiliriz. Kısacası hem sosyal faydaya hem de bilinçlenmeye yönelik katılabileceğiniz en verimli eğitimlerden biri ileri seviye işaret dili eğitimidir.
Katıldığınız işaret dili eğitiminin fayda sağlaması için tekrar yapmak dışında eğitmen ile soru-cevap şeklinde ilerlemek de yararlı olacaktır. Sonuç olarak bir maliyet ödediğiniz için eğitmenin uzmanlığından da faydalanmak sizin hakkınız. Eğitimin video ve PDF kaynaklarını tekrarlayarak ve süreç boyunca eğitmene sorular sorarak da öğrenme sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Eğer ileri seviye işaret dili eğitimi alacaksanız ise muhakkak işitme engelli bireylerle iletişime geçmeli ve gönüllü dernek ya da sivil toplum kuruluşlarında görev almalısınız. İşaret dili ile ilgili şunu da bilmeniz de yarar var. İşaret dili, tamamen pratik kullanım ile ilgilidir ve pratik yapmadığınızda kolayca unutabileceğiniz bir özelliğe sahiptir. Hele ki çevrenizde işitme engeli olan bir kişi veya kişiler yoksa karşılıklı kullanım olmadığından, zamanla hatırlayamayacağınız bir dile dönüşecektir. Tekrarın fay ve tekrarı pratiğine dökmek de bu yüzden önemlidir.
İşaret dilini de yabancı bir dil öğrenme sürecine benzetebiliriz. Daha önce rastladığınız ama fazla bir anlam yüklemediğiniz bir dil kullanımı ile karşı karşıya olacaksınız. Süreci zorlaştıran ya da kolaylaştıran da aldığınız eğitime, sizin ne kattığınız olacaktır. Bundan dolayı ileri seviye eğitim almanız da sizi kurtarmayacaktır. Burada önemli olan asıl faktör işaret dilini neden öğrenmek istediğinize bağlı olarak sürdüreceğiniz öğrenme isteğidir
Açıkçası eğer fiziksel engeliniz olsaydı kesinlikle işaret dilini öğrenmeniz zorunlu olacaktı ve bu zorunluluk hayatınızı etkileyeceği için daha kısa sürede dili öğrenecektiniz. O zaman işaret dilini öğrenme yolunda kendinize bir hedef belirleyerek ilerlemek için zorunlu bir sebep bulmaya çalışın.
Örneğin, çok sevdiğiniz işitme engelli bir arkadaşınız varsa ya da en basitinden farkındalığınızı göstermek istiyorsanız öğrenme sürecine daha aktif katılarak dil kullanıma geçebilirsiniz. İşaret dilini bir meslek hedefi olan işaret dili tercümanlığı için de öğrenebilirsiniz fakat işin ticari kısmını önceleyerek farkındalık durumuna zarar vermemenizi tavsiye ederiz. İşin gönüllülük kısmıyla ilgilenerek zamanla kendinizi de geliştirerek eğitmen olmayı düşünmelisiniz. Ayrıca her dil öğrenmede olduğu gibi işaret dilini bilen bir kişiyle iletişime geçerek de pratik kullanımınızı geliştirmelisiniz.
İşaret dili, ülkeden ülkeye değişen bir kullanıma sahiptir ve evrensel bir tanımlaması da yoktur. Sözlü konuşma dili gibi işaret dili de bir kültür göstergesidir ve bundan dolayı da ülkenin dil kültüründen etkilenerek farklılaşır. Türkiye'de hakim olan işaret dili kullanımı yanında, bölgeye ve hatta aileye göre değişebilen dil kullanımları vardır.
İşaret dili nasıl öğrenilir sorusuna yanıt verdiğimiz yazımızın sonuna bir hatırlatmayı da ekleyelim. Öğreneceğiniz dil, işitme engelli bireylerle empati ve iletişim kurmanıza yardımcı olurken belki de ileride yaşayabileceğiniz bir engeli iletişim yönünden kontrol altına almanızı da sağlayacaktır.
İşaret dili nasıl öğrenilir, işaret dili öğrenmek, temel seviye işaret dili eğitimi, işaret dili eğitimleri
İndirimli