Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca oluşturulan Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı ve hayatta olan 179.867 işitme engelli olduğunu biliyor muydunuz? Bu rakam aslında şu anlama gelir: 179.867 kişi anlaşılmayı bekliyor. İşaret dili öğrenerek hem işitme engellilerle sağlıklı iletişim kurabilir hem de işaret dilini başkalarına öğretebilirsiniz. Bilginizi ve yetkinliğinizi ise işaret dili sertifikası ile gösterebilirsiniz. İçeriğimizin devamında işaret dili sertifikası nasıl alınır , ne işe yarar gibi merak ettiğiniz konuların detaylarını bulabilirsiniz.
İşaret dili sertifikasını nasıl alacağınız ve sertifikanın nasıl kazanımlar sağlayacağı konusuna detaylı olarak değineceğiz; fakat öncesinde altını çizmek istediğimiz bir konu var. Sertifika eğitim sonunda verilen bir belgedir. Bu özelliği nedeniyle sıklıkla katılım belgesi ile karıştırılır. Sertifikayı katılım belgesinden farklı kılan;
Eğitim sertifikası resmi nitelikte bir evraktır. İşe yerleşmek üzere CV’de belirtilebilir. İş yerleri sertifikayı özlük dosyasına da dahil edebilir. Dolayısıyla işaret dili sertifikasının en önemli kazanımının işe yerleşmeye olanak tanıması olduğunu söyleyebiliriz.
İşaret dili sertifikasına sahip olmak mesleki unvan kazandırır. İleri seviye işaret dili eğitimi alan kişiler sahip oldukları sertifika sayesinde;
İşaret dilini ileri seviyede bilen kişiler için iş alanı geniştir. Bu alanların başında T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gelir. Bakanlık, bazı dönemlerde KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanı gerekmeksizin işaret dili tercümanı istihdamı yapar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının açtığı sınava katılarak memur olmak için şu şartları karşılamak gerekir:
Medya kuruluşlarında işaret dili tercümanı bulundurmak zorunludur. İşaret dili bilirkişi başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler adliyelerde bilirkişi olarak çalışabilirler. Noterden tasdikli yeminli tercümanlar;
İşaret dili öğretmenleri;
İşaret dili bilenler hem resmi hem özel kurumlarda öncelikli olarak istihdam edilirler. Örneğin, bir hastanede hasta danışmanı olarak istihdam edilecek kişinin işaret dili biliyor olması önemli önemli bir avantajdır.
İşitme engelli tanıdığı olan kişilerin temel işaret dili eğitimine katılması önerilir. İşaret dili bilgisini belgelemek öğretmenler ve psikoloji alanında çalışanlar (aile danışmanları, psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal hizmet uzmanları vb.) için de fayda sağlar.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar belirtmiş olduğumuz üzere işaret dili sertifikası eğitim sürecinin sonunda verilen bir belgedir. Bireyin işaret dili bildiğini belgelemesi için işaret dili sertifikasının bulunması gerekir. İşaret dili sertifikası olmak üzere eğitime kaydolacak kişilerin özellikle karşılamaları gereken bir koşul yoktur. Bununla birlikte sertifikasını profesyonel olarak kullanacak kişilerin en az lise mezunu olması beklenir. İşaret dili sertifikası alma süreci adım adım şöyledir:
1.İşaret Dili Eğitimi Almak
İşaret dili öğrenmenin tek yolu eğitim almaktır. Özel kurs merkezlerinde düzenlenen işaret dili eğitimleri işaret dili öğrenmek için iyi bir seçenektir. Uzaktan Eğitim’de uzaktan eğitim işaret dili video modülleri ve PDF dokümanlar mevcuttur. Eğitim sürecinin ardından sınav gerçekleştirilir.
2.İşaret Dili Sertifika Sınavında Başarılı Olmak
İşaret dili sertifikası almak için eğitim programına kayıt olmak yeterli değildir. Sertifika sınavında başarılı olmak gerekir. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan değerlendirme sınavı eğitimin ardından yapılır. İşaret dili sertifika sınavında en az 45 puan alanlar başarılı sayılır. Sertifika sınav sonucunun açıklanmasını takip eden 2 haftalık süreçte basılmış olur.
İşaret Dili Sertifikası Kaç Günde Alınır?
İşaret dili sertifikasının kaç günde alınacağı esasında kursa kayıt olunan tarihle de ilgilidir. Sertifikada belirtilen süre eğitim süresi olarak kabul edilen süredir. Temel seviye işaret dili sertifikası 120 saatliktir. İşaret dili öğretici ve tercümanlığı sertifikası 200 saatliktir.
MEB Onaylı İşaret Dili Sertifikası Nereden Alınır?
MEB onaylı işaret dili sertifikası özel kurs merkezlerinden alınır. Önemli olan nokta eğitimi veren kurumun MEB’e bağlı olmasıdır. Uzaktan Eğitim’de ileri seviye işaret dili eğitimlerini başarıyla tamamlayan kişilere MEB onaylı işaret dili sertifikası verilir.
İşaret Dili Eğitimi Zor Mu?
İşaret dili eğitimi zorluğu görecelidir. Türk işaret dili kendine has özelliklere sahiptir. Eğitimde hareketleri sürekli tekrar etmek önemlidir.
Evde İşaret Dili Öğrenilir Mi?
Uzaktan işaret dili eğitimi sayesinde evde işaret dili öğrenmek mümkündür. Uzaktan eğitim zaman ve mekândan bağımsız eğitim almaya olanak tanır. Üstelik online işaret dili eğitiminin ardından sertifika da verilir.
Türkiye'de Hangi İşaret Dili Kullanılıyor?
İşaret dilinin evrensel olduğu düşünülür. Oysa her ülkenin kendine özgü işaret dili vardır. Türkiye’de Türk işaret dili kullanılır.
e-devlet Onaylı Sertifika Ücreti Ne Kadar?
Sertifika ücretli değildir. Ücret eğitim için alınır. Sertifika sınavına katılmayan veya sınavda başarılı olmayan kişilerin yeniden sınava katılabilmesi için sınav harcı ödemesi gerekir. Bu ücret değişkenlik gösterir.
Sonuç olarak;
İşaret dili sertifikası nasıl alınır merak eden kursiyerlerimiz ve okuyucularımız için konuyu mercek altına aldık. Siz de işaret dili öğrenmek ve sertifikaya sahip olmak isterseniz işaret dili kursuna katılabilirsiniz. Daha fazla detaya ihtiyacınız varsa ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.
İndirimli