JavaScript olmadan, medya veya oyunlar gibi çoğu etkileşimli bilgisayar ve mobil cihaz özelliği düzgün çalışmaz. Projeler JavaScript'e daha bağımlı hale geldikçe, işverenler giderek bu teknik alanda güçlü becerilere sahip adaylar arıyor. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek, teknik bir alanda iş bulma yeteneğinizi artırabilir. Bu yazıda JavaScript'in ne olduğunu, diğer kodlama dilleriyle nasıl çalıştığını ve kariyerinizi ilerletmek için JavaScript becerilerini nasıl geliştireceğinizi açıklıyoruz.
JavaScript, geliştiricilerin HTML ve CSS kullanarak etkileşimli web uygulamaları oluşturmak için kullandıkları dinamik bir programlama dilidir. Birçok tarayıcı, web sitelerinde dinamik işlevleri gerçekleştirmek için programlama dilini kullanır. Ne zaman bir web sitesi kullanıyorsanız ve bir açılır menü kullanmanız veya bir sayfanın rengini değiştirmeniz gerektiğinde, JavaScript'in son ürününü kullanıyorsunuz. Halihazırda JavaScript olmadan, web siteleri HTML ve CSS'yi birincil geliştirme araçları olarak kullanırdı. Sınırlamalar, web sitelerini grafiksiz statik hale getirebilir.
JavaScript'i anlamak, birçok bilgisayar bilimci ve web geliştiricisi için önemli bir niteliktir çünkü web'deki etkileşimli kullanıcı arayüzlerinin temelidir. JavaScript, web uygulamaları, oyun geliştirme ve grafikler oluşturmak için kullanılan çok amaçlı bir programlama dilidir. Brendan Eich, nesne yönelimli, genel amaçlı dili geliştirdi. Java uygulamaları derlendikten sonra, JavaScript motoruyla herhangi bir platformda çalıştırılabilen bir bayt koduyla sonuçlanır. Bu nedenle JavaScript, WORA (bir kez yaz, herhangi bir yerde çalıştır) programlama dili olarak bilinir.
Geliştiriciler, web sayfalarının temel yapısını geliştirmek için JavaScript'i diğer kodlama dilleriyle birleştirebilir. Web sitesi düzeni, tasarımı ve içeriği oluşturma konsepti, programlama dillerinin bir kombinasyonunu kullanır. Kurallar ve söz dizimi açısından farklılık gösterseler de, hepsi web tarayıcısına ne yapması gerektiğini söyler. Tüm web siteleri, birbirinin üzerine inşa edilen bir dizi talimat kullanır.
JavaScript, web içeriği ve yapısı için temel bir dildir. Ancak, tarayıcıda çalışan herhangi bir uygulama muhtemelen farklı programlama dilleri kullanır. JavaScript karmaşık projeleri yürütemeyebilir. Bu sınırlamanın üstesinden gelmek için, birkaç aktarıcı ve yeni dil, hiçbir JavaScript satırı yazılmadan verimli bir şekilde çalışır. Örneğin nesne yönelimli bir programlama dili olan Dart, mobil cihazlar, tarayıcılar ve sunucular için uygulamalar geliştirmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Dart VM veya JavaScript, tarayıcıların dilini yorumlayabilir.
Uygulamasını artırmak için JavaScript ile birleştirilen diğer diller şunları içerir:
Bir web sitesi oluşturmak için kullanılan standart kombinasyonlardan bazıları şunlardır:
HTML etiketleri, nesneleri oluşturmak için kullanılırken JavaScript, nesneleri etkileşimli hale getirmek için kullanılır. Örneğin, HTML bir geliştiricinin bir 'Dosya yükle' ekranı oluşturmasına izin verirken, JavaScript asıl dosyanın yüklenmesine izin verir. Etkileşim kurabileceğiniz diğer HTML etiketleri arasında resimler, metin alanları ve gömülü Java uygulamaları bulunur. JavaScript ve HTML'nin çalışması için geliştiriciler JavaScript'i HTML dosyalarına yerleştirir.
Web siteleri birden fazla dil içerdiğinden, web sitelerini tarayıcılarda erişilebilir kılmak için JavaScript kullanılır. Adobe player ve Real player gibi eklentiler, JavaScript gerektiren platforma özgü nesnelerin örnekleridir. Geçerli tarih ve tarayıcı sürümü, web sitesi kullanıcılarının JavaScript kullanarak etkileşimde bulunduğu HTML olmayan nesnelerin örnekleridir. Belge Nesne Modelleri (DOM'ler), web sitesinin çalışmasını sağlamak için programlama dilinde yerleşik tarayıcı ve platformla ilgili nesneler, tarayıcı nesneleri ve HTML nesneleridir.
CSS ve JavaScript, web sayfalarında HTML'nin yanı sıra farklı roller için kullanılır. CSS, kullanıcı için arayüzle daha rahat hissetmeleri için çekici bir düzen oluşturmaya yardımcı olur. Web sayfasını şekillendirdikten sonra JavaScript, web sayfasını etkileşimli hale getirir.
CSS, JavaScript'in web sayfasını nasıl etkileyebileceği konusunda yönergeler sağlayarak paragraf yapısını, sayfadaki öğelerin aralığını ve konumunu ana hatlarıyla belirtir. HTML bir web sayfası için içerik sağlarken, CSS görsel görünümü şekil, renk, boyut ve stil aracılığıyla değiştirir. CSS, HTML öğelerine dış koruma sağlar ve JavaScript yalnızca CSS kodu tarafından belirlenen sınırlar içinde çalışabilir.
JavaScript çok yaygın olarak kullanıldığından, diğer birçok programlama dili kullanımını etkiler. C, C++ ve ECMAScript gibi programlama dilleri, JavaScript'i çalıştırabilmesi için bir web sayfasını değiştirir. Bazı programcılar JavaScript kodunu değiştirmek için müşteri çerçeveleri oluştururken, diğerleri onunla iyi çalışan standartlaştırılmış programlama işlevleri kitaplıkları kullanır.
JavaScript, bir web sitesinin işlevselliğini artırmak için öne çıkarken. Ön uç geliştirme uygulaması, stil ve işlevsellikten daha ileri gider. Ön uç, kullanıcının etkileşimde bulunduğu web sitesinin bir parçasıdır. JavaScript, arka uç veya sunucu tarafı geliştirme için Node.JS ile birlikte kullanılır. Arka uç geliştirme, web sitesinin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlar. Geliştiriciler, JavaScript ve Node.JS kullanarak veri tabanından veri alabilir ve kaydedebilir. JavaScript, ödemelerin işlenmesi ve sosyal medya gönderilerinin kaydedilmesi gibi kullanıcının farkına varmadığı işlevleri yerine getirir.
Programcılar, bazıları birçok web sayfası arasında yaygın olmasına rağmen, sınırsız sayıda işlevi gerçekleştirmek için son derece uyarlanabilir JavaScript dilini kullanır. JavaScript'in yapabileceği bazı işler şunları içerir:
Son yıllarda JavaScript, mobil uygulamalar ve çevrimiçi oyunlar oluşturmak için kullanıldı. Bununla birlikte, bu oyunlar, özellikle oyun geliştirmek için tasarlanmış programlama dilleri tarafından yapılan diğerleri kadar karmaşık değildir.
JavaScript esnek ama tutarlı bir kodlama dilidir. Bu kodlama dilini web geliştirmede kullanmanın bazı faydaları şunlardır:
Web tarayıcılarında JavaScript'i ve diğer kodları ekranınızda gördüğünüz resimlere, metne, animasyona ve diğer özelliklere çeviren motorlar bulunur. Motor, JavaScript'ten sayfadaki dinamik eylemlere kadar komutları yorumlar. Bir tarayıcıya HTML ve CSS yükledikten sonra JavaScript, kodu web sayfasına yazmak için her seferinde bir işlev gerçekleştirir. Bu, her öğenin mantıksal bir sırayla bir eylemi tamamlamasını sağlar. İyi yazılmış, optimize edilmiş kod, web sayfalarının verimli bir şekilde çalışmasını sağlarken, organize edilmemiş komutlar kullanıcının tarayıcısını yavaşlatabilir veya hatalara neden olabilir.
JavaScript öğrenmek, özgeçmişinize değerli bir beceri ekler ve web sitelerinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamanızı sağlar. JavaScript'in temellerini öğrenmesi kolaydır, becerilerinizi geliştirmenize ve bunları yeni durumlara uygulamanıza olanak tanır. Bir kariyer kodu yazma ve web uygulamalarını programlama ile ilgileniyorsanız, JavaScript öğrenmek için şu adımları izleyin:
JavaScript, hem HTML hem de CSS ile yakından kullanılır. JavaScript'e geçmeden önce her bir dil hakkındaki anlayışınızı geliştirmeye odaklanın. HTML ve CSS'yi öğrenmesi kolaydır, çevrimiçi olarak hazır birçok ücretsiz kılavuz bulunur. Bu kurslar, öğrencileri programlama alanında kariyer başlatmak için ihtiyaç duydukları temel becerilerle donatır.
Çevrimiçi kurslar, geleneksel olmayan öğrenciler ve lise mezunları için JavaScript programlama becerileri edinme fırsatı sunar. Çevrimiçi sınıfların çeşitliliği, esneklik ve uygun fiyatlı eğitim sağlar. Çevrimiçi sınıflar aracılığıyla JavaScript öğrenmek, hızınızı kontrol etmenizi sağlar. İster yeni bir öğrenci olun, ister JavaScript programlama dilinde biraz geçmişiniz olsun, JavaScript öğrenme deneyiminizi tanımlayabilirsiniz.
Bir JavaScript çalışma grubuna katılmak, yaratıcılığı ve iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Bir çalışma grubu, karmaşık JavaScript kavramlarını yıkmanın ve ortaya çıkan güncellemelerden haberdar olmanın harika bir yoludur. Kodlama alışkanlıklarınızı geliştirebilir ve işinizi nasıl hızlandıracağınızı öğrenebilir ve JavaScript programlamanın farklı bakış açılarını karşılaştırabilir, öğretebilir ve öğrenebilirsiniz.
İndirimli