Çeşitli nedenlerle üniversite eğitimi alma fırsatınız olmadıysa ve yalnızca lise düzeyi mezuniyet nedeniyle sertifika alamayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Lise mezunu olarak siz de sertifika alabilirsiniz. Ne var ki bazı eğitimlerde katılım şartları yönetmelikle belirlenmiştir ve farklı şartları da karşılamak gerekir. Gelin lise mezunları sertifika alabilir mi sorusunu detaylı şekilde yanıtlayalım.
Liseden mezun olduğunuzda önünüzde iki seçenek vardır: Üniversite eğitimi almak, işe girmek. Elbette ilk seçenek daha iyi şartlarda çalışmak ve hayat standardının yüksek olması bakımından en iyi seçenektir. Ancak lise mezuniyeti ile işe girmek de sanıldığı kadar zor değildir. Bu noktada sertifika almak önemli bir kazanımdır. Hatta bazı sertifikalara sahip olmak kamu sektörüne atanarak devlet memuru olmaya da olanak tanır.
Sertifikalar hakkında en yaygın yanlış iki düşünce şudur:
MEB onaylı veya üniversite onaylı sertifikalar e-Devlet üzerinde sorgulanabilir yasal evrak niteliği taşır. Dolayısıyla resmî kurumlarda geçerlidir. Özel sektörde CV’de sertifikalarım bölümünde bir veya daha fazla sertifika bilgisinin bulunması adayların rakipler arasından sıyrılmasını sağlar. MEB onaylı sertifikalar kamu sektöründe kullanılabilir. Örneğin, 6225 KPSS nitelik kodu şu anlama gelir: MEB Bilgisayar İşletmeni Sertifikası ya da MEB onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikasına sahip olmak. Dolayısıyla sertifikaların kâğıt parçasından ibaret olduğu şeklindeki düşünce yanlıştır.
Lise mezunu elbette sertifika alabilir. Aile danışmanlığı gibi psikolojik eğitimlerde lise mezuniyetinin yeterli olmaması lise mezunlarının sertifika alamayacağını düşündürebilir. Lise mezunuysanız katılabileceğiniz birçok kurs programı vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Lise mezunları için özellikle de mesleki kurslar fayda sağlar. Mesleki kurslara katılmak için 18 yaşı tamamlamış olmak yeterlidir. Uzaktan eğitim modüllerinden oluşan kurslar sayesinde hem çalışabilir hem de zaman ve mekân bağımsız eğitimlere katılabilirsiniz.
Lise mezunuysanız iş garantili kurslara katılarak meslek sahibi olabilir, iş hayatına hızlı şekilde atılabilir. Bu noktada altını çizmeliyiz ki iş garantili ifadesini yalnızca İŞKUR tarafından düzenlenen istihdam garantili iş gücü yetiştirme kursları için kullanabiliriz. İŞKUR para kazandıran kurslar devlet destekli programlardır. Sektörlerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bu kurslar genellikle;
En çok ilgi gören ve kısa sürede gelir elde etmeyi sağlayan kurslar şunlardır:
· Ön Muhasebe ve bilgisayar destekli muhasebe kursu
İŞKUR tarafından düzenlenen iş başı eğitim programları için başvuru şartları şöyledir:
Başvuru için istenen belgeler şunlardır:
İŞKUR tarafından 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla belirlenen günlük kursiyer maaşı tutarları ise şöyledir:
Katılımcı türü |
Günlük ücret |
İş arayan statüsünde katılımcılar |
850,09 TL |
Öğrenci (Tam Gün Katılım) |
6385,00 TL |
Öğrenci (Kıst Gün Katılım) |
425,00 TL |
İşsizlik maaşı alan katılımcılar |
850,09 TL |
Geleceğin Meslekleri Programı Katılımcıları |
935,00 TL |
Kursiyerlerin çalışma süreleri günlük 8 saati, haftada 6 günü ve toplamda 45 saati geçemez.
Lise Mezunu Meslek Sahibi Olabilir Mi?
Elbette lise mezunu meslek sahibi olabilir. Eğitim programlarına katılarak bilgisini sertifika ile kanıtlayanlar iş ve meslek sahibi olabilir. KPSS puanı olanlar MEB onaylı sertifika ile düz memur kadrolarını tercih etme hakkına da sahip olur.
Lise Mezunu İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Alabilir Mi?
Lise mezunları iş güvenliği uzmanlığı olamaz. İSG uzmanı olmak için en az iki yıllık meslek yüksek okulu mezunu olmak gerekir. Bununla birlikte lise mezunları genel kültür ve bilgi edinmek için temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimine katılabilir.
Lise Mezunu Güvenlik Sertifikası Alabilir Mi?
Lise mezunu güvenlik sertifikası alabilir. Silahlı olarak görev yapacaklar için de en az eğitim düzeyi lisedir. Dolayısıyla lise mezunları hem silahlı hem silahsız güvenlik sertifikası alabilirler.
Lise Mezunları Ustalık Belgesi Alabilir Mi?
Lise mezunları ustalık belgesi alabilir. Ustalık belgesi almak için sınava katılmak gerekir. SGK hizmet dökümü ile mesleği belirtilen süre kadar icra ettiğini belgeleyen kişiler sınavsız ustalık belgesi alabilir.
Memurluk İçin Hangi Sertifikalar Gerekli?
Bir sertifikanın memurluk için kullanılabilmesi için MEB onaylı olması gerekir. Memurluk için faydalı olabilecek birçok sertifika vardır. Örneğin, MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası birçok memur kadrosunda 6225 nitelik koduyla istenen bir belgedir.
Hangi Sertifikalar Geçerlidir?
Bir sertifikaya geçerlilik kazandıran resmi bir kurumun onayını taşımasıdır. Üniversite ve MEB onaylı sertifikalar e-Devlet üzerinde sorgulanır. Dolayısıyla e-Devlet üzerinde sorgulanabilen sertifikalar geçerlidir.
Sonuç olarak;
Üniversite eğitimi almayan lise mezunu kursiyerlerimiz lise mezunları sertifika alabilir mi öğrenmeye ihtiyaç duyuyor. Buna dayanarak konuya açıklık getirdik. Altını çizmeliyiz ki üniversite eğitimi almamış olmak iş hayatında beyaz yakalı olarak çalışmaya engel değildir. Siz de mesleki kurslara katılarak iş hayatına atılmak için fırsat yakalayabilirsiniz.
İndirimli