0

BİZİ TAKİP EDİN

Mantar Yetiştiriciliği Sertifikası Nasıl Alınır? 🍄

Az maliyetle yüksek kazanç elde etmek isteyen girişimcilerin tercih ettiği yetiştiricilik faaliyetlerinden biri de mantar yetiştiriciliğidir. Mantar yetiştiricileri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan destek alma imkanına da sahip olur. Mantar üretim tesisiyle bölgenin mantar ihtiyacını karşılayan veya talebe yetişemeyen girişimcilerin haberleri de mantar yetiştiriciliğini cezbedici kılmıştır. Profesyonel mantar yetiştiriciliği yapmak için sertifika almak gerekir. Siz de mantar üretimi konusunda profesyonelleşmek istiyorsanız içeriğimiz size hitap ediyor. Gelin mantar yetiştiriciliği sertifikası nasıl alınır konusunu açıklığa kavuşturalım.

Mantar Yetiştiriciliği Sertifikası Nedir?

Sertifika kurs sürecinin ardından verilen belgedir. Resmi bir evrak niteliğindedir. Üniversite onaylı olması sayesinde e-Devlet üzerinde sorgulanabilir. Mantar yetiştiriciliği sertifikası;

  • Mantarcılık sertifikası,
  • Mantar üretim sertifikası,
  • Kültür mantarı yetiştiriciliği sertifikası olarak da bilinir.

88 saatlik mantar yetiştiriciliği sertifikası özellikle de;

  • Devlet desteklerinden faydalanmak,
  • Tarımsal kredilere başvurmak,
  • Büyük ölçekli mantar üretimi yapmak isteyenler için gerekli bir belgedir.

Bireyin mantar yetiştiriciliği sertifikasına sahip olması;

  • Mantar yetiştiriciliği kursuna kayıt olduğunu,
  • Kurs programında mantarın morfolojik özellikleri, mantar işletmesinin özellikleri gibi dersler aldığını,
  • Mantar yetiştiriciliği sertifika sınavında başarılı olduğunu,
  • Mantar üretim tesisinde profesyonel olarak mantar üretimi yapabileceğini gösterir.

Mantar yetiştiriciliği sertifikası olanların öncelikli çalışma alanı tarım sektörüdür. Mantar üretim ve paketleme tesislerinde mantar yetiştirebilecek kişilere ihtiyaç duyulur. Sertifikalı mantar üreticileri, gıda işleme tesislerinde üretim elemanı olarak çalışabileceği gibi kalite kontrol, paketleme sorumlusu olarak da çalışabilirler. Profesyonel mantar yetiştiricileri;

  • Otellere,
  • Restoranlara,
  • Catering firmalarına,
  • Marketlere,
  • Organik ürün mağazalarına da üretim yapabilirler.

Mantarlı sos ve mantarlı hazır yemek üreticileri, yeni ürün geliştirme çalışmalarında mantar üreticisine ihtiyaç duyarak Ar-ge ve ürün geliştirme departmanında mantar üretimini bilen personel istihdam edebilir. Dolayısıyla mantar yetiştiriciliği sertifikasının, yalnızca girişimcilik için kullanılmadığının altını çizmeliyiz. Mantar üreticileri, üretime ek olarak tedarik gibi süreçlerde de rol üstlenebilir.

Mantar Yetiştiriciliği Belgesi Nasıl Alınır?

Mantar yetiştiriciliği teknik bilgi gerektirir. Soğuk hava depolarında veya seralarda profesyonel mantar üretmek, bunun için kredi almak, devletin desteklerinden yararlanmak için teknik bilgiyi belgelemek gerekir. Bilgiyi belgelemek için sertifika almak zorunludur. Mantar yetiştirme ve işleme faaliyetinde bulunacak kişilerin yanı sıra;

  • Paketleme,
  • Pazarlama,
  • AR-GE pozisyonlarında çalışacak kişilerin de mantar yetiştiriciliği bilgisini belgelemesi gerekir.

Mantar yetiştiriciliği sertifikası almak üzere eğitime kaydolacak kişilerin özellikle karşılamaları gereken bir koşul yoktur. 18 yaşını tamamlamış olan ve mantar yetiştirme tekniklerini öğrenmek isteyen herkes kursa katılabilir. Sertifika alma süreci adım adım şöyledir:

1.Mantar Yetiştiriciliği Eğitimi Almak

Mantar yetiştiriciliğinin verimli olmasını sağlayacak üretim tekniklerini öğrenmenin iki yolu vardır:

  • Mantarcılık ön lisans programını tamamlamak,
  • Mantar yetiştiriciliği kursunda eğitim almak.

Mantar yetiştiriciliği sertifika programları kısa sürede e-Devlete işlenen üniversite onaylı sertifika almaya olanak tanır. Programda eğitim içeriği genel olarak şöyledir:

  • Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
  • Mantar Üretim Ortamları
  • Mantar Üretimi
  • Kayın Mantarı

Mantar yetiştiriciliği online eğitim sürecinde temel iş sağlığı ve güvenliği konuları üzerinde de durulur.

2. Mantar Yetiştiriciliği Sertifika Sınavında Başarılı Olmak

Mantar yetiştiriciliği sertifikası almak için eğitim programına kayıt olmak yeterli değildir. Sertifika sınavında başarılı olmak da önem taşır. Sertifikasyon süreci Uzaktan Eğitim’de şöyle ilerler:

  • Mantar yetiştiriciliği dersleri tamamlanır.
  • Sertifika sınavına katılım sağlanır

Sertifika sınavında 45 puan alan kursiyerler üniversite onaylı mantar yetiştiriciliği belgesi almaya hak kazanmış olur. Sınav sonucunun açıklanmasının ardından sertifikalar basılır.

Mantar Yetiştiriciliği Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

Mantar yetiştiriciliği teknik bilgi ve el becerisi gerektiren bir meslektir. Bu nedenle mantar yetiştiricisi olmak için özellikle karşılanması gereken bir şart yoktur. Yalnız tarıma ve mantar üretimine ilgi duymak önemlidir. Mantar üretiminin fiziskel şartlardan kaynaklanan birtakım zorlukları da olabilir.

Mantar Yetiştiriciliği Sertifikası Hakkında SSS

Mantar Yetiştiriciliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

Mantar yetiştiriciliği sertifikası bireyin mantar yetiştirme konusunda eğitim aldığını gösterir. Sertifika mantar üreticisi/ mantar teknikeri ş ilanları için başvuru yapmaya olanak tanır. Sertifikası olanlar öncelikli olarak istihdam edilirler.

Mantar Yetiştiriciliği Kursu Nereden Alınır?

Bilinçli mantar üretimi yapmak için eğitim almak önem taşır. Eğitim mantar yetiştiriciliği kursu düzenleyen özel kurs merkezlerinden alınabilir. Eğitimi veren kurumun MEB’e bağlı ruhsatlı kurum olması ve sertifikanın resmi nitelikte olması gerekir. Uzaktan Eğitim’de mantar yetiştiriciliği sertifikası üniversite onaylı olarak verilir.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Mantar yetiştiriciliği devlet destekli yapılan bir tarım faaliyetidir. Hibe desteği almak isteyen üreticinin çiftçilik kaydını yaptırması gerekir. Kayıt işleminin ardından ilana başvuru yapmak gerekir.

Mantar Yetiştiriciliği Kursu Ne Kadar Sürer?

Kurs süresi eğitime kayıt olunan tarihte başlar. Sertifika eğitim süresi belirtilir. Mantar yetiştiriciliği süresi 88 saattir.

Kültür Mantarı Yetiştirmek İçin Nereye Başvurulur?

Girişimcilerin mantar yetiştiriciliği ve kompost üretim tesisi kurmak için birtakım resmi prosedürleri karşılaması gerekir. Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine başvuru yapmak önemlidir. Çiftçilik kaydını yaptırmayan mantar üreticileri hibe desteğinden yararlanamaz.

Mantar Yetiştirmek İçin Ne Yapmalıyım?

Mantar yetiştirmek için mantar üretim tekniklerini öğrenmelisiniz. Bunun için de eğitme katılmalısınız. Eğtiim sonunda alacağınız mantarcılık sertifikası sayesinde mantar üretebilecek donanıma sahip olduğunuzu belgeleyebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Mantar yetiştiriciliği, verimli bir tarım arazisi gerekmeden yıl boyu yapılabilir olması gibi nedenlerle tercih edilen bir tarım faaliyetidir. Bu yaygın faaliyeti profesyonel olarak yapabilmek, teşvik hibe ve kredilerden yararlanabilmek için sertifika almak zorunludur. Mantar yetiştiriciliği sertifikası nasıl alınır ne işe yarar gibi sorular mantar üretimi yapmak isteyenler için merak konusudur. İçeriğimizde hem soruyu yanıtladık hem de ilişkili diğer konulara değindik. Mantar yetiştiriciliği kursuna katılarak belgenizi alın, siz de profesyonel mantar yetiştiriciliği yapın.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli