0

BİZİ TAKİP EDİN

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Kendi işini kurmak isteyen girişimciler MYK belgesi kısaltmasıyla ifade edilen mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu ile karşılaşır. Bu durumda ise şu soru gündeme gelir: Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır ? Siz de MYK belgesi almaya ihtiyaç duyuyorsanız içeriğimizin devamını okumalısınız. Aşağıda adım adım MYK belgesi alma sürecini anlattık 👇

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Mesleki yeterlilik belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak 2006 yılında kurulmuş olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belirlenmiş meslekler için verilen bir belgedir. MYK belgesi, bireyin mesleğe özgü bilgi ve beceri gerekliliklerini belli düzeyde karşıladığını gösterir.

MYK belgesi hem bireyler hem işletmeler için faydalıdır. Bireyler sahip oldukları MYK belgesi sayesinde bilgi, beceri ve yetkinliklerini sergileyebilir. İşverenler MYK belgesi ile yasal prosedürleri tamamlamış olduğu gibi teşvik imkânlarından yararlanabilir.

6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 74. maddesi ile 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda değişiklik yapılarak 5544 sayılı Kanuna göre belirlenmiş işlerde de mesleki belge zorunluluğu getirilmiştir. Meslekî Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekleri belirlemek amacıyla Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğlerde yayımlanan meslekler için geçerli olan mesleki belgeler;

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre alınmış ustalık belgesi,

  • Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerin ilgili alanından alınmış diploma,
  • İlgili alanda alınmış MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi’dir.

İş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde belgesi olmayan çalışanları istihdam eden işverenlere her bir çalışan için 7.156 TL idari para cezası uygulanır. Aşağıdaki tabloda sektörlere göre mesleki yeterlilik alanlarını görebilirsiniz:

İnşaat

Makine

Metal

Elektrik elektronik

Kimya, petrol, lastik, plastik

Ulaştırma, lojistik, haberleşme

Ahşap Kalıpçı

Betonarme Demircisi

Betoncu

Duvarcı

Endüstriyel Boru Montajcısı

Isı Yalıtımcısı

İnşaat Boyacısı

İnşaat İşçisi

İskele Kurulum Elemanı

Panel Kalıpçı

Pvc Doğrama Montajcısı

Seramik Karo Kaplamacısı

Sıvacı

Su Yalıtımcısı

Makine Bakımcı

Makine Montajcısı

Frezeci

Tornacı

Nc/Cnc Tezgâh İşçisi

Alüminyum Kaynakçısı

Çelik Kaynakçısı

Direnç Kaynak Ayarcısı

Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü

Metal Kesimci

Alüminyum Kaynakçısı

Çelik Kaynakçısı

Direnç Kaynak Ayarcısı

Metal Levha İşleme Tezgâh Operatörü

Metal Kesimci

Elektrik Tesisatçısı

Elektrik Pano Montajcısı

Elektronik Ve Elektrikli Ürünler Servisçisi

Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı

Plastik Profil Üretim Operatörü Ekstrüzyon

Plastik Şişirme Film Üretim Operatörü Ekstrüzyon

Servis Aracı Şoförü

Minibüs Şoförü

Kamyon Şoförü

Şehir İçi Toplu Taşıma Otobüs Şoförü

Taksi Şoförü

Endüstriyel Taşımacı

Köprülü Vinç Operatörü

Mobil Vinç Operatörü

MYK Belgesi Nasıl Alınır?

MYK belgesi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından alınır. Bu noktada kurumların güvenilirliği önemlidir. Ne yazık ki ücretsiz MYK belgesi vaat eden kurumlar da vardır. MYK belgesi veren firmalar , kurumun web portalında yayımlanmıştır. Belgenizi almadan önce;

  • MYK tarafından yetkilendirilen kurumları listeden kontrol etmenizi,
  • MYK sınav başvurusu şartları ve süresi gibi güncel bilgileri öğrenmenizi,
  • Ücretsiz MYK belgesi vaat eden kurumlara itibar etmemenizi öneririz. (MYK belgesi tamamen ücretsiz olarak alınamaz)

Mesleki yeterlilik belgesi alma süreci adım adım şöyledir:

1. İstediğiniz mesleki yeterlilik belgesini belirleyin.

2. MYK tarafından yetkilendirilmiş sınav merkezlerini bulun.

3. MYK sınav başvurusu yapın.

4. Sınav ücretini ödeyerek sınav hakkı kazanın. (MYK belgesi için sınav yüz yüze yapılır)

Başvuru ve sınav süreçleri ile birlikte belge 2-3 ayda alınabilir. MYK belgesi başvuru şartları meslek dalı doğrultusunda değişmekle birlikte genel olarak şöyledir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (yabancı uyruklular için çalışma izni bulunmak),
  • Mesleki eğitim almış olmak veya deneyimli olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak.

MYK belgesi için gerekli belgeler tamamlanmış olmalıdır. MYK başvuru belgeleri şunlardır:

  • Kimlik fotokopisi
  • Başvuru formu
  • Diploma, sertifika veya mesleki deneyimi gösteren belgeler
  • 2 adet vesikalık fotoğraf

MYK belge geçerlilik süresi, sektör ve iş içeriği doğrultusunda değişkenlik gösterir. Bilişim sektöründe yer alan mesleklerde geçerlilik süresi 4 yıl, kaynak sektöründe 6 yıldır. Süre genellikle 5 yıldır. Süre dolduğunda belgeyi yenilemek için tekrar sınava girmek veya deneyimi belgelemek gerekir.

MYK Belgesi Alma Şartları Hakkında SSS

Mesleki Yeterlilik Belgesi İçin Ne Gerekli?

Mesleki yeterlilik belgesi, MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından verilen bir belgedir. Bu belgeyi almak için yetkili öğretim kurumlarından diploma almış olmak gerekir. Alana göre farklı gereklilikler de söz konusu olur. Örneğin, emlak MYK belgesi almak için öncelikle 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası almak şarttır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alabilirim?

Mesleki yeterlilik belgesini Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından alabilirsiniz. MYK tarafından yetkilendirilmemiş herhangi bir kurum tarafından MYK belgesi olarak belge verilmesi söz konusu değildir. Aksi halde belge geçersiz sayılır.

MYK Sınavı Nedir?

MYK sınavı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yapılan bir sınavdır. Bu sınavın amacı MYK belgesi düzenlenmesi için yeterliliği tespit etmektir. Sınava girmek için yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvurmuş olmak zorunludur.

İlk Defa MYK Belgesi Nasıl Alınır?

İlk defa MYK belgesi almak için ilk yapmak gereken yetkili bir belgelendirme kuruluşuna başvurmaktır. Şartları karşılayan kişiler MYK yetkili kuruluşuna kayıt işlemlerini gerçekleştirebilir. MYK sınavına katılarak sınavda başarılı olanlar ilk defa MYK belgesi almaya hak kazanmış olur.

Sınavsız MYK Belgesi Alınır Mı?

Sınavsız MYK belgesi alınmaz. Sınavsız belge alınması yenileme işlemi için geçerlidir. Sınavsız belge yenileme yapılabilmesi için belge süresinin bitiş tarihinden önce belge yenileme için başvuru yapmak gerekir.

Sonuç olarak;

Emlak ve oto alım satım eğitimlerini satın alan kursiyerlerimizden mesleki yeterlilik belgesi nereden alabilirim şeklinde sorular alıyoruz. Buna dayanarak mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır konusuna açıklık getirmek üzere rehber minvalinde içerik hazırladık. MYK belgesi almak için temel eğitim sertifikaları almanızın zorunlu olduğunun altını çizerek içeriğimizi sonlandırıyoruz. Emlak MYK belgesi almadan önce emlak danışmanlığı sertifikası almak için emlakçılık eğitimi almanızı öneririz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifika süreçleri hakkındaki detaylara ücretsiz olarak erişme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli