0

BİZİ TAKİP EDİN

Online Eğitmen Nedir? Nasıl Olunur?

Uzaktan eğitimlerin çoğaldığı ve eğitmenlik kavramının da dijitale taşındığı bir dönemde, online eğitmenlik hakkında merak edilen bazı konuları da derlemeye karar verdik.

Online eğitmen, uzaktan eğitim platformlarında görev alarak kendi uzmanlık alanında ders verir.Peki bir kariyer fırsatı olarak eğitmenliğin bir dalı olan online eğitmen nasıl olunur? Gelin bu soruya yanıt arayalım.

Online Eğitmen Nasıl Olunur?

Online eğitmenlik mesleği, eğitmenlik çatısı altındadır. Eğitmen, belli başlı uzaktan eğitim kurumlarında çalışabileceği gibi çevrimiçi eğitim platformlarında da işini yerine getirebilir. Yalnız eğitmenlik ve onun uzantısı uzaktan eğitmenlik mesleği için belli başlı şartları yerine getirmek gerek.

Öncelikle bir eğitmen olabilmek için uzmanlaştığınızı kanıtlayacak bir alan eğitimi almanız lazımdır. Bununla birlikte alan ile ilgili bilgi birikiminizi öne çıkaracak deneyimler kazanmanız beklenir. Örneğin, sosyal medya ve dijital pazarlama hakkında eğitimler vermek için ilgili alanlarda profesyonel bir iş geçmişinizin olması gerekir.

Yine bu alanlarda incelemeler yayımlamak ve profesyonel işlerle gündemde olmak da eğitmen olmak için en önemli koşullardan biridir. Online eğitmen olmak için bir başka önemli koşul ise uzaktan eğitime olan aşinalıktır. Dersler, uzaktan eğitim yoluyla vereceği için kimi zamanlarda evin bilgisayarından da bağlanma durumu olacaktır. Aynı şekilde çalışılan kurum ya da sitenin online eğitim aracılığıyla nasıl ders vereceği de bilerek uzaktan eğitim kullanımlarına yabancı kalmamak gerek.

Online eğitmenlik mesleği ile ilgili bir başka konu ise ders verecek olan eğitmen adayının eğitim sürecine seyirci kalmamasıdır. Çünkü ders sürecini yönetecek olan kişi, eğitmendir ve kurumlar da inisiyatif alan kişilerle çalışmak isteyecektir. Bundan dolayı ne kadar profesyonel bir iş geçmişi ve alan eğitimi olursa olsun, eğitmenlik için eğitim sürecinin gerekliliklerini yerine getirmeyi kabul etmek gerekir.

Her bir kurumun eğitmen alım şartları farklı olsa da genel olarak online eğitmen nasıl olunur sorusuna aşağıdaki yanıtları verebiliriz:

  • Kendi alanı ile ilgili eğitim almak ya da profesyonel deneyim sahibi olmak,
  • Online eğitim ile ilgili kavramlara ve kullanımlara aşinalık,
  • Kurumun istediği zaman ve koşullarda ders vermeye hazır olmak,
  • Sözlü ve yazılı iletişim becerileri
  • Çalışma geçmişi ve deneyimleri ile ilgili referanslar

Online eğitmen olmak için her kurumda zorunlu olmasa da mesleki açıdan eğitmenliğe hazır olmak için eğitmenin eğitimi altında alana hazırlanmak gerekir. Online eğitmen; nasıl etkili ders vereceğini, nasıl bir üslupla kursiyerlere bilgi aktaracağını ve genel olarak insanlarla nasıl etkileşim sağlayacağını bilmelidir. Ayrıca eğitmen, alanını sürekli takip edip bilgi aktarımı sağlayacağı için güncel eğitim programları da hazırlaması gerekecektir. Eğer eğitmenlik başvurusu yapmak istiyorsanız üniversitelerin, belediyelerin, uzaktan eğitim platformların ve sitelerin eğitmenlik koşullarına içeren sayfalarına göz atabilirsiniz.

Eğitmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Alandaki mesleki tecrübelerinize ve bilgilerinize güveniyorsanız kendiniz dışındaki kişileri de eğiterek alanınıza katkı sağlayabilirsiniz. Online eğitmen olarak çalışmak için ise ilk önce kurumla bağlantıya geçip başvurunuzu iletmeniz gerekecektir.

Eğitmenlik başvurusu için kurumun web sitesine giriş yapıp eğitmenlik ile ilgili formu doldurabilirsiniz. Genellikle ilk önce sizden bir Cv ve referanslar adresi istenecektir. Cv ve formu doğru bilgilerle doldurarak ilk aşamayı tamamlayabilirsiniz.

Bazı uzaktan eğitim kurumları, başvuruya açık olurken bazıları ise eğitmenleri kendi bularak kadrosunu genişleyebiliyor. Yine de eğitmenlik mesleği ile ilgili tecrübeleriniz varsa ve online eğitmenliği yerine getirmede herhangi bir engeliniz yoksa belli başlı platformlara başvurabilirsiniz.

Aynı zamanda bir kuruma bağlı olmadan kendi eğitmenlik yolunuzu başlatmak için online eğitim veren sitelere de başvuruda bulabilirsiniz. Yalnız çevrimiçi sitelere başvuru yaparken ders vereceğinizin alanı seçmeli ve dersin çevrimiçi altyapısı için gerekli şartları sağlayabileceğinizin güvencesini verebilmelisiniz.

Online Eğitmenin Mesleki Nitelikleri Nelerdir?

Mesleki alanınız ile ilgili deneyimler elde etmek ya da çok okumak, sizi eğitmen yapmayacaktır. Eğitmenlik mesleği de tıpkı öğretmenlik gibi eğitim sürecine aşina olmak ile ilgilidir. İlla ki daha önce eğitmenlik yapmış olmanız gerekmez- ki bu çok önemli bir avantajdır- fakat eğitim vermek ve öğrencilerle iletişim kurarak dersi yönetmek kolay değildir.

Eğitmenliğin olmazda olmaz mesleki tanımlarından biri de eğitme ve geliştirme işini süreç içinde etkinleştirmektir. Bir eğitmen, öğretmenden farklı olarak mevcut müfredatın dışına çıkabilir ve alandaki gelişimleri öğrencilerle paylaşır. Alandaki son gelişmeleri, güncel bilgileri ve tartışmaları kursiyere aktarır ve bir gelişim sonucu elde etmeye çalışır.

Eğitmen, kurs süreci boyunca öğrenci gelişimi için çabalar. Bu çaba, aktarılan bilginin öğrencide bir karşılığının olması anlamına gelir. Hazırladığı ders programı, ders içerikleri ve öğrenci odaklı yaklaşımı ile kişisel bir gelişim yaratmayı amaçlar. Eğitmenin kurs sürecindeki iletişim kurma yöntemi de kursun verimliliği ve aslında mesleki gelişimi için belirleyicidir.

Kimse karşısında, hevesi kaçmış ve enerjisi düşük bir eğitmenle karşılaşmak istemez. İnsani bazı durumlar dışında, eğitmenin samimi ve güler yüzlü olması dersin akışı için mühim bir durumdur.

 

Ayrıca eğitmen, iletişim becerilerini de nasıl kullanacağını bilerek derse geçer. Bazı anlarda, mikrofonu öğrenciye uzatır ve etkileşim odaklı bir ders akışı planlar. Eğitmenlik mesleğinin olmazsa olmaz mesleki niteliklerini şöyle özetleyebiliriz:

 

  • Alanı ile ilgili güncel konuları takip eder.
  • Farklı kaynak ve incelemeler eşliğinde ders planlar.
  • Öğrenci odaklı bir ders programı hazırlar.
  • Teknolojik kullanımlara aşinadır ve sunumlarını da teknolojik yöntemlerle çeşitlendirir.
  • Yazılı ve sözlü iletişim becerilerine sahip olarak ders sürecine aktif katılımı sağlar.
  • Güvenilir kaynakları sunarak öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik hazırlıklar planlar.
  • Eğitmen olarak kendisini de sürekli eğitir ve geliştirir.

 

Hangi Konularda Online Eğitim Verebilirim

 

Online eğitimler, son yılların en popüler e-öğrenme yöntemlerinden biri hâlini aldı. Pek çok konu ve yetkinliği içeren eğitimler kısa bir internet aramasıyla önünüze yığılıyor. Günümüzde zaman ve maliyet açısından öğrenme hevesine ve ihtiyacına yönelik verilen online eğitimler ise belli bir tercih kriterine göre seçiliyor.

 

Örneğin, Türkiye'de en çok eğitimi verilen alanlardan biri diksiyon. Dünya genelinde ise dil öğrenmeye yönelik eğitimler ile işletme odaklı eğitimler oldukça popüler.

 

İşin online ders verme kısmı ise tamamen sizin alandaki mesleki tecrübelerinize ve alanınızın günümüzdeki konumuna bağlı. Güncel kalan konular ile gelişim odaklı alanlar, çoğu zaman ilgi çekebiliyor. Türkiye'de eğitim vereceğinizi düşünürsek yabancı dil, iletişim becerileri, sosyal medya, reklamcılık ve pazarlama ile ilgili alanlarında ciddi bir mesleki deneyiminiz varsa şanslısınız. Pek çok eğitim platformu bu alanlara yönelmiş durumda ve işin ehlisini bulmak için de oldukça istekliler.

 

Yine yazılım, mesleki sertifikalar ve bilgisayar eğitimleri de ülkemizde eğitim verebileceğiniz en popüler alanlardan. Fakat saydığımız tüm alanlar için geçerli olan eğitmenlik şartlarını taşımanız gerektiğini de unutmayın.Eğer kurumlarla değil, online eğitim siteleriyle devam edeceksiniz ise online eğitmenlik mesleğine daha rahat adım atabilirsiniz. Üstelik kurs verdiğiniz süreç sizin için bir referans ve deneyim kaynağı olacaktır.

 

Online eğitmen nasıl olunur sorusuna yanıt verdik. Eğer halihazırda alanınız ile ilgili tecrübelerinize güveniyorsanız uzaktan eğitim platformlarıyla iletişime geçebilirsiniz.

 

online eğitmen, online eğitmen nasıl olunur, eğitmenlik başvurusu, online eğitim platformları

 

Kategoriler

Popüler Bloglar