Robotik, robotların konseptini, tasarımını, üretimini ve çalışmasını içeren bir mühendislik dalıdır . Bu alan elektronik, bilgisayar bilimi, yapay zeka , mekatronik, nanoteknoloji ve biyomühendislik ile örtüşmektedir .
Robot kodlama , bir makinenin çevresiyle nasıl etkileşime girdiğine ve hedeflerine nasıl ulaştığına ilişkin bir kontrol şeması geliştirme sürecini ifade eder. Genellikle temel bir matematik bilgisi ve bir programlama dili gerektirir . Örneğin Python , günümüzün en popüler robot programlama dillerinden biridir.
Python, makine öğrenimi geliştirmenin yanı sıra Robot İşletim Sistemi paketleri oluşturmak için de kullanılabilir . Diğer programlama dillerini keşfetmeden önce, önce yazılımı ele alalım.
Pascal, iyi programlama uygulamalarını teşvik etmek için tasarlanmış , kelimenin tam anlamıyla BASIC diline dayanan temel bir dildir . Bunun nedeni, yapılandırılmış programlama ve veri yapılandırmasını kullanmasıdır.
Bu programlama dili aynı zamanda birçok endüstriyel robot dilinin de temelidir . Bu nedenle endüstriyel robotları programlamak isteyen kişiler için mükemmel bir başlangıç noktasıdır .
Scratch, ABD’de bulunan MIT’in geliştirdiği, 8-16 yaş arası küçük yaştaki çocukların kullanımına göre tasarlanmış ve basit bir arayüze sahip bir programlama dilidir. Geleneksel programlama dillerinin aksine kullanıcı, istediği fonksiyonları fareyle tıklayıp sürükleyerek animasyonlar, oyunlar yaratabilir
Yapay zeka alanı son zamanlarda daha popüler hale geldi. Sonuç olarak, çeşitli programlama dilleri artık her zamankinden daha fazla ilgi görüyor. LISP ve Prolog bu tür dillerden ikisidir.
Robotik mühendisleri, verileri analiz etmek ve kontrol sistemleri geliştirmek için MATLAB'a güveniyor. Veri işlemenin yanı sıra, bazı üniversite kursları da bu programlama dilini araştırma amacıyla kullanır.
Ancak robotik mühendisleri , MATLAB ve Simulink'i çeşitli amaçlarla tasarım yapmak için kullanırlar. Bunlar şunları içerir:
Ayrıca, bu işlevleri tek bir yazılım ortamından gerçekleştirirler.
C#, Microsoft'un tescilli bir programlama dilidir . Robot kontrolü ve simülasyonu için Windows tabanlı bir ortam olan Microsoft Robotics Developer Studio'nun ana dilidir .
Hal böyle olunca da sistemi kullanmak isteyen araştırmacıların C# öğrenmesi gerekiyor. Ayrıca programlama dili , Unity gibi bazı popüler Sanal Gerçeklik motorları için de temel oluşturur .
Bununla birlikte, C# öğrenilmesi en kolay programlama dili olmayabilir. C/C++ ile başlamayı düşünün.
Java, sınıf tabanlı, nesne yönelimli, genel amaçlı bir programlama dilidir. Uygulama geliştiricilerinin bir kez yazmasına ve her yerde çalışmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır (WORA) .
Başka bir deyişle, JAVA kodu, yeniden derlemeye gerek kalmadan JAVA'yı destekleyen herhangi bir platformda çalışabilir. Böylelikle aynı kodu farklı makinelerde kullanmak mümkün hale geliyor.
JAVA, robotiğin bir yönü olduğu için oldukça kullanışlıdır . Örneğin, AlphaGo ve IBM'in Watson'ı gibi modern yapay zekaların temel dillerinden biridir .
Python , hızla büyüyen makine öğrenimi alanı sayesinde en popüler programlama dillerinden biridir. Aslında, IEEE Spectrum , onu 2019'daki en iyi programlama dili olarak tanımladı .
Bu programlama dilinin en önemli avantajı kullanım kolaylığıdır. Python ile, değişken türlerini tanımlamak ve yayınlamak gibi programlamada zaman alan şeyler gereksiz hale gelir.
Ayrıca, Python için çok sayıda ücretsiz kitaplık mevcuttur. Sonuç olarak, programcıların bazı temel işlevleri uygulamak için "tekerleği yeniden icat etmeleri" gerekmeyecek.
Python, robotikte faydalıdır çünkü ROS'taki ana programlama dillerinden biridir (C++ dışında). Yine de, daha robot dostu elektronikler dili varsayılan olarak desteklediğinden daha da popüler hale gelebilir .
C ve C++, robotikte ve bariz nedenlerle bir numaralı programlama dilidir .
Robotikteki birkaç donanım kitaplığı ya C ya da C++ kullanır. Ayrıca, bu kütüphaneler düşük seviyeli donanımlarla etkileşime izin verir . Ayrıca gerçek zamanlı performansı da desteklerler.
Bugün, C++, robotikte tartışmasız olarak C'den daha kullanışlıdır . Ancak ikincisi, mevcu en enerji verimli programlama dillerinden biri olmaya devam etmektedir .
İndirimli