0

BİZİ TAKİP EDİN

Scrum Nedir?

Scrum, ekiplerin ürün geliştirmeyi yönetmek için kullandığı bir süreç çerçevesidir. Sizin ve ekibinizin genellikle üzerinde çalıştığınız proje türlerinden bağımsız olarak, scrum'un ne olduğunu ve size nasıl fayda sağlayabileceğini bilmek, bir projede yer alan tüm süreçleri yönetmenize yardımcı olabilir. Ekibinizin üretkenliğini artırmanıza yardımcı olacak scrum çerçevesi hakkında bilgi edinmeyi düşünebilirsiniz. Bu yazıda, scrum'un ne olduğunu, temel değerlerinin neler olduğunu, scrum ekibinin ne olduğunu ve scrum kullanmanın en önemli faydalarının neler olduğunu tartışıyoruz.

Scrum nedir?

Scrum, ekip üyelerinin birlikte çalışmasına ve karmaşık görevleri etkili bir şekilde ele almasına yardımcı olan bir çerçevedir. Takımların bir görevi nasıl tamamlayabileceklerini düşündüklerine dair hipotezler geliştirmesini, önerilen yöntemi uygulamaya koymasını, süreci değerlendirmesini ve geri bildirime dayalı olarak ayarlamasını gerektiren bir yaklaşımdır. Scrum, ekiplerin sürekli geliştirme ve test yoluyla proje hedeflerine hızlı ve etkin bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olan bir uygulama olan çevik metodolojinin bir parçasıdır.

Scrum çerçevesini yürütmek genellikle bir ekibin çalışmasını sprint adı verilen, kısa ve periyodik olan geçici bloklara bölmekten oluşur. Sprint'ler tipik olarak iki ila dört hafta sürer ve bir başlangıç ​​noktası, genellikle müşterinin önceliklerine dayanan bir gereksinimler ve hedefler listesi içerir. Her sprintin olaylar adı verilen bir dizi aşaması vardır ve bunlar:

  • Sprint planlama:Planlama aşamasında, scrum ekibi en yüksek öncelikli görevleri belirlemek ve ilgili sprint'in hedefini tanımlamak için işbirliği yapar. Genellikle her sprintten önce gerçekleşir ve projenin hedeflerine, biriktirme listesine ve son teslim tarihine göre genel yaklaşımı tanımlar.
  • Günlük scrum: Günlük scrum'un amacı, her ekip üyesine önceki gün ne yaptıklarını, ertesi gün ne yapacaklarını ve diğer ekip üyelerinden nerede yardıma ihtiyaç duyduklarını bireysel olarak sorarak sprint'in ilerlemesini günlük olarak değerlendirmektir. Scrum yöneticisi olası sorunları çözmeye çalışır ve sonraki 24 saat için tutarlı bir plan oluşturmak için ekiple birlikte çalışır.
  • Sprint incelemesi:Bir sprint tamamlandıktan sonra ekip, projenin ürün birikimini nasıl etkilediğini tartışır ve nihai ürünü müşteriye sunmaya yönelik önemli bir ilerleme kaydedip kaydetmediğini değerlendirir.
  • Sprint retrospektifi: Biten sprinti ve takımın genel hedeflerine ulaşmasına nasıl yardımcı olduğunu inceledikten sonra, takım üyeleri tamamlanan sprintin olumlu ve olumsuz yönlerini not eder. Bu adımın temel amacı, iyi uygulamaları tekrar etmelerini sağlamak ve bir sonraki sprintlerinde hataları tekrarlamaktan kaçınmaktır.

Scrum değerleri nelerdir?

Beş scrum değeri şunlardır:

  • Taahhüt: Her ekip üyesi, görevlerini en iyi şekilde tamamlamaya ve tüm ekip üyeleriyle etkin bir şekilde işbirliği yapmaya kendini adamıştır.
  • Odaklanma: Her ekip üyesi, olağanüstü görevlerine ve başarıyla tamamlanmasının sprint hedefini nasıl etkileyebileceğine tamamen odaklanır.
  • Açıklık: Her ekip üyesi, kendi görev tamamlama süreci konusunda tamamen dürüst ve açıktır ve birlikte çözümler bulmak için birlikte çalışmak amacıyla zorluklarını ekibin geri kalanıyla paylaşır.
  • Saygı:Her ekip üyesi, her bir ekip arkadaşının bireysel katkısını eşit olarak kabul eder ve herkesin görevlerini en iyi şekilde tamamlamasına, yeni fikirlere açık olmasına ve tüm ekip üyelerinin başarılarını takdir etmesine güvenir.
  • Cesaret:Her ekip üyesi, projenin genel ilerlemesi ve karşılaştıkları belirli zorluklar konusunda ekip arkadaşlarına ve projenin paydaşlarına karşı tamamen şeffaf olma ve gerektiğinde değişiklik önerme cesaretine sahiptir.

Scrum takımı nedir?

Bir scrum ekibi, bir ürünü bir müşteriye veya paydaşa teslim etmek için birlikte çalışan birden fazla profesyonelden oluşur. Çoğu takım nispeten küçüktür ve ideal boyut genellikle yaklaşık yedi kişidir. Ayrıca genellikle çok disiplinlidirler ve bir projeyi tamamlamanın tüm yönlerini kapsamalarına izin verirler. Bir scrum ekibi tipik olarak aşağıdaki özel rollere sahiptir:

  • Scrum master:Scrum master , tüm ekibe liderlik eden ve herkesin sprint kurallarına ve süreçlerine uymasını sağlayan ekip üyesidir. Ayrıca sürekli olarak verimliliği artırmanın ve zorlukların sayısını azaltmanın yollarını ararlar ve gerektiğinde ekip üyelerine koçluk, rehberlik ve eğitim sağlarlar.
  • Ürün sahibi:Bu, projenin paydaşlarının ve müşterilerinin doğrudan temsilcisidir. Ana rolleri genellikle projenin genel vizyonunu scrum ekibine özetlemek ve projenin yatırım getirisini optimize etmektir.
  • Scrum ekibi:Bu, projenin her adımını tamamlamak için birlikte çalışan ilgili becerilere ve deneyime sahip profesyonellerden oluşan bir gruptur.

Scrum kullanmanın faydaları

Bir projeyi başarıyla tamamlamaya çalışırken bir sprint çerçevesini benimsemenin başlıca faydaları şunlardır:

  • Beklentileri açıkça tanımlar.Projenin yararlanıcıları ve scrum ekibi arasında bir bağlantı görevi gören bir ürün sahibine sahip olmak, ekip içindeki herkesin kendilerinden ve tüm ekipten her zaman ne beklendiğini bilme şansının yüksek olduğu anlamına gelir.
  • Ölçeklenebilir.Bir projeyi birden fazla çalışma periyoduna bölmek, scrum ekiplerinin proje tamamlama süreci sırasında herhangi bir zamanda kapsamlarını, işlevlerini, tasarımlarını ve genel özelliklerini ayarlamalarına izin verebilir.
  • Yeni gereksinimlere göre esnektir. Bir scrum çerçevesinin benimsenmesi, ekibin çalışmalarını değişen müşteri ihtiyaçları ve yeni pazar gelişmeleri gibi yeni gelişmelere göre ayarlamasına olanak tanır.
  • Riskleri azaltabilir.En değerli görevlerin neler olduğunu tanımlamak ve proje tamamlama hızını planlamak, ekibin potansiyel riskleri oluşmadan önce belirlemesine ve ele almasına yardımcı olabilir.
  • Proje son tarihini tahmin etmeye yardımcı olur.Projeyi açıkça tanımlanmış sprintlere bölmek, ekibin ve proje paydaşlarının proje teslim tarihini doğru bir şekilde tahmin etmelerine yardımcı olabilir.
  • Bir ürünün pazara çıkış süresini azaltabilir.Projeyi birden çok parçaya bölmek, müşterinin en önemli işlevlerinden bazılarını, proje tamamen hazır olmadan önce kullanmasına yardımcı olabilir.

Kategoriler

Popüler Bloglar