0

BİZİ TAKİP EDİN

Sertifika Alınca Ne Olur? 🎯

Sertifika bir kâğıt parçasından ibaret mi, yoksa iş dünyasında kapılar açan bir anahtar mı? Sahi sertifika alınca ne olur? Tüm klişelerden uzak gerçek ve doğru bilgilerden oluşan bir rehbere ihtiyacınız varsa doğru sayfadasınız. Gelin sertifikanın neden önemli olduğunu, hangi türde olduğunda nasıl bir fayda sağladığını detaylı olarak ele alalım. Hazırsanız başlayalım.

Sertifika Ne Demek?

Sertifika kelimesi Fransızca dilinden Türkçeye geçmiştir. TDK (Türk Dil Kurumu), sertifikayı şu iki şekilde tanımlamıştır:

  • “Bir kimsenin niteliğini ya da kendisine verilmiş olan bir hakkı belirten resmî belge.”
  • “Bir kursa ya da seminere katılıp bitirenlere verilen belge, öğrenim belgesi.”

Sertifika resmi bir dokümandır. Kurs, seminer, atölye veya uzaktan eğitim programları düzenleyen kurumlar tarafından verilir. Sertifikanın düzenlenmesindeki amaç, bireyin belirli bir alanda eğitim aldığını, bilgi veya beceri kazandığını belgelemektir. Örneğin, bireyin ilk yardım sertifikasının bulunması acil durumlara müdahalede yetkin olduğunu gösterir.

Sertifika geçerlilik bakımından MEB onaylı, üniversite onaylı ve uluslararası sertifika olarak kategorize edilir. Udemy gibi platformlardan alınan sertifikalar online sertifika olarak ifade edilir. Bu tür sertifikalar CV’ye eklenebilse de resmî kabul görmez. Türkiye'de Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen belgeler, belge zorunluluğu getirilen mesleklerde kullanılır ve geçerlilik süresi sertifikalardan farklı olarak kısıtlıdır.

Sertifika genellikle katılım belgesi ile karıştırılır. Eğitim ve seminer programlarının ardından verilen katılım belgesi, sınav, değerlendirme ya da uygulama gerekmeksizin verilen bir belgedir. Resmi olsa da kurumlar tarafından istihdama etkisi sınırlıdır. Katılım belgesi ile sertifika arasındaki fark; içerik, işlev, kabul edilebilirlik, değer ile ölçülür.

Sertifika Almak İşe Yarar Mı?

Sertifika resmi bir evraktır. Dolayısıyla bireye fayda sağlar. Sertifika sahibi olduğunuzda belgeyi dosyaya koyup rafa kaldırdığınızda veya duvarınıza astığında elbette faydalı olmayacaktır. Sertifikanın konusu olan alanla ilgili öğrendiklerinizi deneyimlemelisiniz. Teorik bilgiyi pratiğe aktardığınızda ve kişisel, mesleki gelişiminize yatırım yaptığınızda sertifikanın faydasını görebilirsiniz.

1.Sertifika İş Başvurularında Fark Yaratır

Sertifika bireyin eğitim aldığını belgeleyerek gelişimine yatırım yaptığını da ispat etmiş olur. Gelişime açık olmak ise insan kaynakları departmanının önem verdiği bir konudur. Bu nedenle sahip olduğunuz sertifikaları CV’nize ve LinkedIn profilinize eklemenizi öneririz. İş başvurularında rekabet ortamında avantaj elde edebilmek için mezuniyet durumunuza, istediğiniz pozisyona ve gelecekteki kariyer planlarınıza göre sertifika edinmiş olmalısınız. Örneğin, lise mezunuysanız ve sağlık sektöründe çalışmayı planlıyorsanız tıbbi sekreterlik, hasta kabul sertifikaları; ön lisans mezunuysanız ve muhasebe alanında çalışmayı planlıyorsanız bilgisayarlı muhasebe sertifikası almalısınız.

2.Kariyer Değişikliği ve Terfi İmkânı

Sertifika alınca iş dünyasında yer alma fırsatınız olur. İş dünyasında bulunduğunuz konumda bulunduğunuz şartlarda kalmanız yerinizde saymanıza, körelmenize neden olur. Eğitimlere katılarak sertifika aldığınızda farklı bir pozisyonda çalışma, üst konuma terfi etme fırsatı bulabilirsiniz. Sertifikanın kariyer değişikliği ve terfi üzerindeki etkisini öneri niteliğindeki şu birkaç örnekle açıklayabiliriz.

  • Psikoloji mezunuysanız ve psikolojik danışmanlık merkezlerinde çalışmayı planlıyorsanız aile danışmanlığı sertifikası alarak verdiğiniz hizmetlere aile danışmanlığını da ekleyebilirsiniz.
  • Muhasebe alanında çalışıyorsanız fakat sayısala olan yatkınlığınızı daha farklı bir alanda değerlendirmek istiyorsanız bütçe yönetiminin kritik önem taşıdığı dijital pazarlama alanına geçebilirsiniz. Bunun için de dijital pazarlama kursu kapsamında eğitim ve sertifika alabilirsiniz.
  • Öğretmenseniz öğrenci koçluğu eğitimi alarak bireysel danışmanlık hizmeti verebilirsiniz. Fen ve matematik alanında öğretmenseniz robotik kodlama eğitici eğitimi sertifikası veya STEM eğitici sertifikası alarak robotik kodlama ve STEM eğitimi verme yeterliliği kazanabilirsiniz.
  • Halihazırda hasta danışmanlığı yapıyorsanız ve eczanelerde de çalışabilme yeterliliği kazanmak istiyorsanız eczane yardımcılığı kursu kapsamında eğitim alabilirsiniz. Eczacı kalfası sertifikası sayesinde eczanelerde de çalışabilir, sağlık sektöründeki yetkinliğinizi belgeleyebilirsiniz.

Sertifika sahibi olduğunuzda ve sertifika bilgisini CV’nize eklediğinizde insan kaynakları yetkililerine şu mesajları vermiş olursunuz:

  • Başvurduğum pozisyonla ilişkili konularda detaylı bilgi sahibiyim,
  • Başvurduğumum pozisyonun gereklerini yerine getirebilecek donanıma sahibim,
  • Kişisel ve mesleki gelişimime önem veriyorum. Bunun için de eğitim programlarına katıldım.

En çok tercih edilen ve iş dünyasında avantaj sağlayan sertifikaları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

Kişisel Gelişim Sertifikası

Sağlık Sertifikaları

Mesleki Sertifikalar

Diksiyon sertifikası

Tıbbi sekreterlik sertifikası

Bilgisayarlı muhasebe sertifikası

Zaman yönetimi sertifikası

Eczane yardımcılığı sertifikası (eczacı kalfası sertifikası)

Aile danışmanlığı sertifikası

Beden dili sertifikası

Hasta kabul sertifikası

Gassallık sertifikası (cenaze hizmetleri)

İşaret dili sertifikası

Diş hekimi asistanlığı sertifikası

Çocuk gelişimi sertifikası

Hızlı okuma sertifikası

İlk yardım sertifikası

Sıhhi tesisat sertifikası

Etkili iletişim becerileri sertifikası

Tıbbi mümessil sertifikası

Aşçılık sertifikası

 

Hasta ve yaşlı bakımı sertifikası

İşaret dili öğretici ve tercümanlığı sertifikası

Sertifikaların faydalı olması için alanda uzman kurum tarafından verilmiş olması, üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya bir yükseköğretim kurumunun onayının bulunması gerekir. MEB’e bağlı ruhsatlı bir kurum tarafından verilen ve resmi makamlar tarafından onaylanmış olan sertifikalar resmi evrak niteliğindedir. Öyle ki e-Devlet üzerinde sorgulanabilir. MEB veya üniversite onaylı sertifikalar ömür boyu geçerliliğe sahiptir.

Sertifika Almak Hakkında SSS

Sadece Sertifika ile İşe Girilir Mi?

Sertifika iş garantisi vermez. Yalnızca sertifikaya sahip olmak iş bulmak için yeterli değildir. İşe yerleşmek isteyen kişilerin farklı koşulları da karşılamaları beklenir. Örneğin, hasta kabul görevlisi iş ilanına başvuracak kişinin tıbbi sekreterlik sertifikası bulunması kadar etkili iletişim becerilerine sahip olması da önemlidir.

Sertifika ile İş Bulunur Mu?

Sertifika iş bulmada önemli ölçüde etkilidir. Bu nedenle sertifika bilginin CV’ye eklenmesi önerilir. Sertifika bazı mesleklerde işe girmek için zorunludur. Örneğin, emlak sektöründe çalışmak isteyenlerin 100 saatlik emlakçılık belgesine sahip olması gerekir.

Sertifika Olunca Ne Olur?

Sertifika olunca işe yerleşmek daha kolay olur. Alınan eğitimi sertifika ile belgelemek CV’nin daha güçlü olmasını sağlar. Özellikle deneyimi az olan adaylar CV’sini dolu göstermek için sertifikalardan yararlanabilir.

Sertifika Kaç Yıl Geçerli?

Sertifikaların geçerlilik süresi sertifika türüne göre değişkenlik gösterir. Özel kurs merkezlerinden alınan MEB onaylı veya üniversite onaylı sertifikaları ömür boyu geçerlidir. Örneğin, MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası ömür boyu geçerlidir. Üniversite onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası da aynı şekilde geçerlilik süresine sahip değildir.

Sertifika Alma Yaşı Kaç?

Sertifika programları herkesin katılımına açıktır. Ancak sertifika sınavına katılmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. 18 yaşını dolduran herkes mesleki sertifika veya kişisel gelişim sertifikası alabilir.

Hangi Sertifika Para Kazandırır?

Bir sertifikanın tek başına para kazandırması mümkün değildir. Sertifika sahibinin farklı nitelikleri de karşılaması gerekir. Bununla birlikte işe yerleşmedeki etkisi en yüksek olan sertifikalar mesleki sertifikalardır. Örneğin, MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olanlar kendi aile danışmanlığı merkezini kurarak gelir elde etme fırsatına sahip olur.

Sonuç olarak;

Sertifika alınca ne olur merak edenler için rehber hazırlayarak konuya açıklık getirdik. Sertifikanın bilgiyi belgeleme işlevinin ötesinde nasıl faydalar sağladığını açıkladık. Sertifika sayesinde kariyerinize yön verebilirsiniz. Mesleki eğitimlere katılarak alacağınız sertifika ile bir unvan kazanabilir, kişisel gelişim kurslarıyla alacağınız sertifikalarla CV’nize değer katabilir, bilişim kurslarıyla çağı yakalayabilirsiniz.

 

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli