Bir sertifikaya sahip olmak; mesleki unvan kazanmak, insan kaynakları personelinde olumlu izlenim oluşturan bir CV’ye eklemek ve en önemlisi de işe yerleşmek bakımından önemlidir. Sertifikayla işe girmek söz konusu olduğunda akla ilk gelen özel sektördür. Peki, sertifika ile devlette çalışılabilir mi ? Yanıt sertifika türünden kadroya kadar birçok unsura göre farklılık gösterir. Gelin bir sertifikanın kamu sektöründe atanmak için etkili olup olmadığını ve hangi şartlarda kullanılabildiğini detaylandıralım.
Sertifika ile kamuda çalışmanın detaylarını aktarmadan önce altını çizmeliyiz ki sertifika bir eğitim belgesidir. Dolayısıyla sertifika çıkarmak yalnızca eğitim ve sertifikasyon yetkisi bulunan kurumların yapabileceği bir iştir. Bireyler için sertifika alma süreci şöyle ilerler:
Sertifika almak için öncelikle eğitim almak gerekir. Eğitim kurumu seçiminde genellikle kriter ücrettir. Oysa nitelikli bir eğitim ve geçerliliği olan bir sertifika almak için başka birçok unsura da dikkat etmek önem taşır. Özel kurs merkezi seçerken dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
Özel kurs merkezinden eğitim almadan önce kurumu sosyal medya üzerinden incelemenizi ve öğrenci/kursiyer yorumlarını dikkate almanızı öneririz.
Sertifika eğitim sonrasında verilen bir belgedir. Sertifikayı katılım belgesinden farklı kılarak sertifikaya resmi nitelik kazandıran üzerindeki resmi kurum onayıdır. MEB veya üniversite onaylı sertifikalar e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. Sertifika programına kayıt olmadan önce hangi sertifika türünü istediğinize karar vermelisiniz. Örneğin, kamuda atanmak istiyorsanız MEB onaylı sertifika almayı tercih etmelisiniz.
Sertifika almak için sınava katılmak ve başarılı olmak şarttır. Sertifika almak için sınavda, önceden belirlenmiş olan puanı almak gerekir.
Tüm bu aşamaların ardından sertifikasını almaya hak kazanan kişiler sertifikayı, eğitim veren kurumdan basılı olarak alabilir. Sertifika e-Devlet platformunda sertifika sorgulama bölümünde kuruma göre aratılabilir.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar bir sertifikaya nasıl sahip olabileceğinize açıklık getirdik. Gelelim sertifikanın kamuda çalışmak için kullanılıp kullanılmayacağına. Sertifika kamu sektöründe kullanılabilir. Yani sertifika ile devlette çalışılabilir. Kamu sektöründe;
Yabancı kaynaklı ve Türkiye’de denkliği olmayan belgeler ile katılım belgeleri kamu sektöründe kullanılamaz. Kamu sektöründe sertifika ile işe girmek için farklı koşulları da karşılamak gerekir. Örneğin, 6225 nitelik kodunun (MEB onaylı bilgisayar işletmenliği veya bilgisayar programcılığı sertifikasına sahip olmak) olduğu bir kadroda aynı zamanda 7225 nitelik kodu da (güvenlik tahkikatının olumlu sonuçlanması) bulunabilir.
Sertifikaların kamu sektöründe kullanılması için iki yol vardır:
Kamu sektöründe genellikle 2001, 3001, 4001 nitelik kodlarının bulunduğu kadro ve pozisyonlarda sertifika gerekliliği söz konusudur. 2001, 3001, 4001 nitelik kodlarının anlamları şöyledir:
Bahsettiğimiz kodun bulunduğu kadro ve pozisyonlar genellikle düz memurluk kadrolarıdır. En çok belirtilen nitelik kodu ise 6225 nitelik kodudur. Bu kod şu anlama gelir: Bilgisayar işletmeni sertifikası , bilgisayar programcısı sertifikası, bilgisayar analist programcı sertifikası sahibi olmak.
Sertifika ile Memur Olunur Mu?
Sertifika ile memur olunur. Lise, ön lisans ve lisans mezunları KPSS nitelik kodları ile belirtilen sertifikalara sahipse kamu sektörüne atanma fırsatı yakalayabilir. Memurların bazı sertifikalara sahip olmaları farklı projelerde yönlendirilmeleri bakımından fayda sağlar.
Sadece Sertifika İle İşe Girilir Mi?
Sertifika bazı mesleklerde yasal dayanaktır. Dolayısıyla sertifika ile özel sektörde veya kamu sektöründe işe girmek mümkündür. Bununla birlikte farklı koşulların sağlanması da önemlidir. Yani, sertifika işe girmek için tek başına yeterli değildir. Kurum prosedürleri sertifika ile işe girme noktasında kritik önem taşır.
Sertifika ile Atanabilir Mi?
Sertifika resmi evraktır. Dolayısıyla sertifika ile atanmak mümkündür. Örneğin, bir ön lisans mezunu, KPSS merkezi atamalarda bilgisayar işletmenliği sertifikası sayesinde VHKİ, bilgisayar işletmeni, memur kadrolarına atanabilir.
Sertifika Resmî Belge Midir?
Sertifika eğitim sonunda verilen belgedir. Sertifikaya resmi nitelik kazandıran resmi bir kurumun onayını taşımasıdır. Dolayısıyla üniversite onaylı veya MEB onaylı sertifika resmi bir belgedir.
Düz Memurluk İçin Ne Gerekli?
Düz memurluk için en az lise mezunu olmak gerekir. KPSS puanı ile düz memur kadroları için tercihte bulunmak ikinci aşamadır. Bu süreçte aranan şartlar nitelik kodu olarak ifade edilen kodlarla belirtilir.
Sertifika ile Diploma Aynı Şey Mi?
Sertifika eğitim ve belgelendirme hizmeti verme yetkisi olan kurumlar tarafından verilen bir belgedir. Diploma ise akademik yeterliliklerin göstergesi olarak okul tarafından verilen belgedir. İki belge aynı şey değildir.
Sonuç olarak;
Kamu atamalarının yoğun olmadığı bir bölümden veya düz liseden mezun olanlar için sertifika ile devlette çalışılabilir mi merak konusudur. Nitekim zaman zaman kursiyerlerimizden de bu yönde sorular alıyoruz. Buna dayanarak rehber minvalinde içerik oluşturduk. Düz memurluk için gerekli sertifikalar içeriğimizi de okumanızı öneririz. İçeriğimizi sonlandırırken Uzaktan Eğitim’in kamu veya özel sektörde sertifika kullanımı konusunda sorumluluğunun olmadığını belirtelim.
İndirimli