Isıtma tesisat sektöründe sıhhi tesisatçı iş ilanlarının yaygınlaşmasıyla birlikte sıhhi tesisatçılık mesleği iyi bir kariyer seçeneği haline gelmiştir. İşinde usta olduğunu belgeleyenlerin kazançlarının yüksek olması da dikkat çekicidir. Sıhhi tesisatçı olmak sizin için de cezbedici mi? Yapmanız gereken tek şey sıhhi tesisat belgesi almak. Peki, sıhhi tesisat sertifikası nasıl alınır ? Sertifikalandırma süreci hakkında merak ettiklerinizi içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Sertifika eğitimden sonra verilen bir belgedir. Dolayısıyla sıhhi tesisat sertifikasını sıhhi tesisat eğitim programını tamamlayan kişilere verilen belge olarak tanımlayabiliriz. Sıhhi tesisat belgesi olarak da ifade edilen belge üzerinde Mili Eğitim Bakanlığının veya bir yükseköğretim kurumunun onayını taşır. Sertifikaya resmi nitelik kazandıran ve sertifikayı katılım belgesinden farklı kılan üzerinde Bakanlık veya üniversite onayı bulunmasıdır. Bireyin sıhhi tesisat sertifikasına sahip olması;
Sertifika resmi kurum onayına sahip olması sayesinde e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. Halk arasında bu durum sertifikanın “e-Devlet onaylı” olması şeklinde yorumlanır. Bu bağlamda e-Devlet onaylı sıhhi tesisat sertifikası, istihdam için kullanılabilir. Sertifika özlük dosyasına dahil edilebilir. Sıhhi tesisatçılık belgesi olanlar;
Sertifikalı sıhhi tesisatçıların görevleri şirket politikaları doğrultusunda farklılaşabilse de genel olarak bellidir. Bir sıhhi tesisatçının şu görev ve sorumlulukları yerine getirmesi beklenir:
Sıhhi tesisatçılar, işin gereklerini yerine getirirken temel iş sağlığı ve güvenliği kurallarını da uygulamakla yükümlüdür.
Sıhhi tesisatçıların, tesisat arızalarının tespitinden vitriyi değiştirme işlemine, tesisat ekipmanlarından uygulanabilecek yöntemlere kadar ilişkili tüm konularda bilgi sahibi olması gerekir. Nitekim sıhhi tesisat tekniklerini uygulamak bu bilgiler sayesinde mümkün olur. Dolayısıyla sıhhi tesisatçı olmak için eğitim şarttır. El göz koordinasyonun yüksek olması, fiziksel olarak güçlü ve dayanıklı olmak da önem taşır.
Sıhhi tesisatçılık sertifikası alma süreci adım adım şöyledir:
1.Sıhhi Tesisat Eğitimi Almak
Sıhhi tesisatçı olmak için 576 saatlik sıhhi tesisatçı sertifikası almak gerekir. Sıhhi tesisat sertifika programı eğitim içeriği genel olarak şöyledir:
Sıhhi tesisat online eğitim sürecinde sıhhi tesisat konularına ek olarak temel iş sağlığı ve güvenliği üzerinde de durulur.
2.Sıhhi Tesisat Sertifika Sınavında Başarılı Olmak
Sıhhi tesisat sertifikası sınavsız verilemez. Sınav olmaksızın verilen sertifikalar geçersiz sayılır. Dolayısıyla sıhhi tesisat sertifikası almak için eğitime katılmak ve dersleri tamamlamak da yeterli değildir. Sertifika sınavında en az 45 puan alanlar başarılı sayılır ve sıhhi tesisat sertifikası almaya hak kazanmış olur.
Sıhhi tesisat teknik bir iştir. Teorik bilgiye sahip olmak sıhhi tesisatçı olmak için yeterli değildir. Bir sıhhi tesisatçının;
Fiziksel bakımdan sıhhi tesisatçı olabilecek niteliklere sahipseniz belgenizi alarak mesleğe adım atabilirsiniz. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan sözleşmeli sıhhi tesisat teknikeri alımlarına başvurmak için İŞKUR üzerinden yayımlanan ilanları takip etmenizi öneririz. Sıhhi tesisat MYK belgenizi alarak kendi sıhhi tesisat yetkili servisinizi de kurabilirsiniz.
Sıhhi Tesisat MYK Belgesi Nasıl Alınır?
Sıhhi tesisatçı mesleki yeterlilik belgesi MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilir. Belge almak için teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olmak şarttır. Doğalgaz, ısıtma, sıhhi tesisat sektörlerinde çalışan ustaların MYK belgesine sahip olması önem taşır.
Sıhhi Tesisat Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?
Sıhhi tesisat ustalık belgesi sıhhi tesisat ustası olarak çalışmaya veya kendi sıhhi tesisat işini kurmaya olanak tanıyan belgedir. Ustalık belgesi mesleki eğitim merkezlerinden alınır. Sıhhi tesisat ustalık belgesi almak için öncelikle sıhhi tesisat kalfalık belgesi almak gereklidir.
Sıhhi Tesisat Sertifikası Ne İşe Yarar?
Sıhhi tesisat sertifikası, bireylerin sıhhi tesisatçı, tesisat elemanı pozisyonlarında işe yerleşmesine olanak tanır. Sertifikası olanlar sıhhi tesisat işi yapabilecek donanıma sahip olduğunu belgelemiş olur. Böylece sıhhi tesisatçılık yapma fırsatı yakalamış olur.
Sıhhi Tesisatçı Belgesi Nereden Alınır?
Sıhhi tesisatçı belgesi sıhhi tesisat kursu açarak eğitim veren kurumlardan alınır. Ustalık belgesi mesleki eğitim merkezlerinden alınır. Sıhhi tesisat MYK belgesi ise MYK tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan alınır.
Sıhhi Tesisatçı Maaşı Ne Kadar?
Sıhhi tesisatçı maaşı üzerinde belirleyici olan birçok unsur vardır. En önemli unsur deneyimdir. Ustalık belgesi ve deneyimi olan kişiler daha yüksek maaş alır. Kariyer.net verilerine göre sıhhi tesisat teknikerinin en yüksek maaşı 60 bin TL, sıhhi tesisat ustasının alabileceği en yüksek maaş ise 80 bin TL’dir.
Sonuç olarak;
Sıhhi tesisat sertifikası nasıl alınır sorusu yayımlanan sıhhi tesisatçı ilanlarıyla birlikte birçok kişinin gündemidir. Buna dayanarak konuya açıklık getirebileceğimiz rehber minvalinde içerik hazırladık. Sıhhi tesisatçı olmak istiyorsanız siz de sıhhi tesisatçı kursu kapsamında eğitim alabilirsiniz. Detaylar için ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.
İndirimli