0

BİZİ TAKİP EDİN

Sözsüz İletişim Nedir?

İki baskın iletişim türü vardır: sözlü ve sözsüz. Çoğumuz sözlü iletişimin farkındayız ve düzenli olarak kullanıyoruz, ancak sözsüz iletişim çoğunlukla kasıtlı değildir ve hem insanlar hem de durumlar hakkında önemli bilgiler sunabilir.

Bu kılavuzda, sözsüz iletişimin ne olduğunu, neden önemli olduğunu, nasıl okunacağını ve sözsüz iletişim becerilerinizi nasıl geliştirebileceğinizi tartışacağız.

Sözsüz iletişim nedir?

Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.

Sözsüz iletişim, sözlü iletişimin aksine fiziksel hareketleri görmeye ve analiz etmeye veya yazılı metin, konuşma veya işaret dili yoluyla bilgi aktarmak için dilin kullanılmasına bağlıdır.

Sözsüz iletişim neden önemlidir?

Sözsüz iletişim önemlidir, çünkü bir kişinin nasıl hissettiği, birinin nasıl bilgi aldığı ve bir kişiye veya bir grup insana nasıl yaklaşılacağı gibi bir durum hakkında bize değerli bilgiler verir. Sözsüz iletişimlere dikkat etmek ve bunları okuma becerisini geliştirmek, kariyerinizin her aşamasında kullanabileceğiniz paha biçilmez bir beceridir.

Etkili sözsüz iletişimin faydaları

Sözsüz iletişimin işyerinde etkili bir şekilde iletişim kurma yeteneğinizi desteklemesinin birkaç yolu vardır, bunlara aşağıdakiler dahildir:

  • Mesajınızı destekler.Bir konuşma yaparken, bir toplantıya katılırken veya sohbete katılırken, sözsüz ipuçları mesajınızın içeriğini vurgulayabilir ve altını çizebilir. Örneğin, bir fikrin önemini belirtmek için el hareketlerini kullanmak, dinleyicilerinize önemli bir noktaya dikkat etmelerini ve hatırlamalarını söyleyebilir.
  • Mesajları iletir.Başkalarıyla iletişim kurmak için yalnızca sözsüz iletişimi de kullanabilirsiniz. Örneğin, biri hayran olduğunuz ve aynı fikirde olduğunuz bir duyguyu açıklıyorsa, dayanışmayı ifade etmek için başınızı aşağı yukarı sallayabilirsiniz.
  • Niyet gösterir.Beden diliniz de kasıtlı veya kasıtsız olarak mevcut durumunuzu ifade edebilir. Örneğin, insanlar sahtekâr, ilgisiz, heyecanlı veya saldırgan olduğunuza dair sözel olmayan ipuçları alabilirler.
  • Duyguları iletir. Hayal kırıklığı, rahatlama, mutluluk, memnuniyet ve daha fazlası gibi duygularınızı göstermek için sözsüz iletişimi de kullanabilirsiniz.
  • Destek sunar. Sözsüz ipuçları da destek göstermenin harika bir yoludur. Basit bir gülümseme veya sırt sıvazlama olsun, çoğu durumda eylemler kelimelerden daha yüksek sesle konuşabilir.
  • Kişiliğinizi gösterir. Sözsüz iletişim, kim olduğunuzu göstermenin harika bir yoludur. Örneğin, kibar ve iyimser bir kişi, sıklıkla açık beden diliyle gülümseyebilir ve dostane dokunuşlar sunabilir.
  • İstenilen bir eylemi gösterir. Bu, odadan ayrılma isteğinizi belirtmek için bir kapıya doğru ilerlemeyi, bir fikir sunmak için elinizi kaldırmayı veya yeni biriyle tanışmak için elinizi uzatmayı içerebilir.
  • Tansiyonu düşürür.Sakin bir ses tonu, açık beden dili ve yönlendirici jestler kullanmak, zor bir durumu çözmeye yardımcı olabilir.

Sözsüz iletişim türleri

Aşağıdakiler dahil, bilmeniz gereken birkaç tür sözlü olmayan iletişim vardır:

1. Beden dili

Beden dili , kişinin duruma, çevreye ve nasıl hissettiğine bağlı olarak vücudunu nasıl konumlandırdığıdır.
Örnek: Öfkeli veya gergin olan biri kollarını kavuşturabilir.

2. Hareket

Hızlı veya yavaş yürümek, ayakta durmak, oturmak veya kıpırdamak gibi kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirme şekliniz, izleyicilere farklı mesajlar iletebilir.
Örnek:Bir toplantıda hareketsiz oturmak ve dikkat etmek saygı ve ilgiyi ifade eder.

3. Duruş

Oturma veya ayakta durma şekliniz, bir kişiye veya sohbete karşı rahatlık düzeyinizi, profesyonelliğinizi ve genel eğiliminizi de iletebilir.
Örnek:Birisi yorgun, sinirli veya hayal kırıklığına uğramış hissederse omuzlarını sarkıtabilir.

4.Paralanguage

Paralanguage, konuşma hızınız, perdeniz, tonlamanız, ses düzeyiniz ve daha fazlası gibi dil dışı konuşma öğelerini içerir.
Örnek:Bir şey hakkında heyecanlıysanız hızlı konuşabilirsiniz.

5. Yüz ifadeleri

Sözsüz iletişimin en yaygın biçimlerinden biri yüz ifadeleridir. Duyguları veya bilgileri iletmek için kaşları, ağzı, gözleri ve yüz kaslarını kullanmak çok etkili olabilir.
Örnek:Birisi şaşırırsa kaşlarını kaldırabilir ve gözlerini genişçe açabilir.

6. Göz teması

Göz temasını stratejik olarak kullanmak, dikkatinizi ve ilginizi iletmenin son derece etkili bir yoludur.
Örnek: Birinden uzağa , yere veya telefonunuza bakmak ilgisizlik veya saygısızlık ifade edebilir.

7. Dokunma

Bazı insanlar dokunmayı bir iletişim biçimi olarak da kullanır. En yaygın olarak, destek veya rahatlık iletmek için kullanılır. Bu iletişim biçimi, dikkatli bir şekilde ve yalnızca alıcı tarafın kabul ettiğini bildiğiniz zaman kullanılmalıdır. Asla öfke, hayal kırıklığı veya diğer olumsuz duyguları iletmek için kullanılmamalıdır.
Örnek:Elinizi bir arkadaşınızın omzuna koymak, destek veya empati ifade edebilir.

Kategoriler

Popüler Bloglar